Индустриално Габрово се възражда, Севлиево е в подем

Бизнесът в двата града продължава да инвестира и да открива нови работни места

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Още преди четвърт век, през далечната 1992 г., конкурентоспособността, производствените ресурси и квалифицираният човешки капитал в севлиевския завод "Видима Идеал" изиграват ключова роля и дават основание на 100-годишната компания "Американ Стандарт" да повярва, че инвестицията в България е най-добрата. Това е преломен момент за динамичното и устойчиво развитие на българския производител на санитарна арматура, позициониран в Севлиево.

Севлиево днес

Днес, двайсет и пет години след подписването на договора за първия джойнт венчър в България, резултатите са налице: преди 20 години, през 1997 г., за по-малко от година е вдигнат на зелено най-големият и модерен завод за санитарна керамика в България, следват множество инвестиции като резултат от доказано добри бизнес взаимоотношения, в основата на които са "Видима" и "Идеал Стандарт България". Сред тях на: германската компания "Хамбергер България", италианските "Сиби", "Минерали индустриали България". Тук стъпиха още и испанската "Булмат", австрийската "Хермес абразиви", германската "Хилцингер - полирни технологии".

На около 150 млн. лв. възлизат направените инвестиции на компаниите - партньори на "Идеал Стандарт – Видима", за последните 15 години. Само вложенията на "Хамбергер България", която чертае още инвестиционни планове за пет години напред, към момента са достигнали рекордните 80 млн. лв. Сред последните вложения на компанията са нов завод за паркет, логистичен център, строящият се в момента цех за компоненти за седалки.

Към днешна дата дистрибуционният център на "Идеал Стандарт интернешънъл" в Севлиево е втори по обем и големина след този в Италия от общо петте, следван от Германия, Англия и Франция.

Логистичните фирми "Глабал Биомет", "Ян де Райк" и "Шенкер" имат сериозен принос за развитие на икономиката на Севлиево. Около 1200 са фирмите в община Севлиево, които развиват дейност в широк индустриален спектър. В категорията големи предприятия попадат седем фирми, в които са чуждестранните инвестиции. Останалите са български и определят облика на средния и дребния бизнес. Развиваните производства са в областта на санитарната арматура и керамика, електрооборудването, строителството, дървопреработването и мебелостроенето, трикотажните и текстилните изделия, селското стопанство, транспортна дейност и логистика, хотелиерство, ресторантьорство и различни услуги за населението.

По информация от местната администрация след София в Севлиево е отчетено най-ниското ниво на безработица.

Инвестициите в Габрово

51.96 млн. лв. европейски средства са усвоили габровските предприятия по оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" за изминалия програмен период. Приключили са 49 проекта. С най-голям дял са проектите за технологична модернизация и подобряване на производствения капацитет на предприятията – около 30 на брой, а 12 от договорите са за енергийна ефективност и зелена икономика. Инвестираните средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са на стойност 789 хил. лв. Това са осем проекта за създаване на добри и безопасни условия на труд, осигуряване на транспорт до работното място и повишаване капацитета на служителите.

Към момента в новия програмен период за Габрово фирмите са сключили 23 договора на обща стойност 18.75 млн. лв. по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" за проекти по подобряване на производствения капацитет и технологична модернизация. Още осем договора са подписани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", като инвестираните средства са 1.5 млн. лв.

Днес Габрово през погледа на инвеститорите отново е гостоприемна дестинация. Стартиралото през този месец строителство на изцяло нов завод на зелено за 8 млн. лв. на фирма "Габинвест" с планирано разширение за удвояване на капацитета го доказва. Тази година в града предстои да започнат още две големи инвестиции, класифицирани по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Сред тях е едно напълно ново производство и едно разширение, което е показателно, че инвеститорите се чувстват добре.

Безспорна роля за развитието на града има Техническият университет, който в голяма степен предопределя икономическия и бизнес профила на целия регион. Особено полезни са добрите примери на взаимодействие между академичните среди, бизнеса и местните власти относно образователните програми и осигуряването на качествени кадри за развитието на икономически зони.

Кметът на Габрово Таня Христова определя формулата на успех като сбор от добър екип, постоянство, габровска предприемчивост в действие и много, много работа, като акцентира на най-важния елемент - всички усилия да бъдат подкрепени и оценени от габровци.

Основното в успешната рецептата за кмета на Севлиево д-р Иван Иванов е партньорството и доверието между местната власт и бизнеса.

Още от Капитал