Таня Христова: Искаме да превърнем Габрово в град на интелигентните решения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Таня Христова: Искаме да превърнем Габрово в град на интелигентните решения

Община Габрово

Таня Христова: Искаме да превърнем Габрово в град на интелигентните решения

Кметът на община Габрово пред "Капитал"

7216 прочитания

Община Габрово

© Община Габрово


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Г-жо Христова, как Габрово работи за привличането на нови европейски инвестиции? Каква е успешната рецепта на общината – шампион в привличане на евросредства?

- Стратегическа цел за община Габрово е провеждането на активни политики за превръщане на града в модерна европейска община. Сред основните ни приоритети е привличането и инвестирането на европейски ресурс за решаване на проблеми в базисната и екологичната инфраструктура, за повишаване качеството на образователната, социалната, културната, туристическата и градската среда.

Ако сега се разходите из Габрово, ще видите благоустроени градски зони, чисти улици, много нови цветни фигури и изцяло преасфалтирани пътни артерии. Реализирахме едни от най-мащабните за последните десетилетия инвестиции в сектор околна среда – води и отпадъци, и в градска среда. Целта ни е да генерираме икономически растеж, който да задържи и да насърчи младите хора да живеят и да работят в Габрово. През новия програмен период продължаваме с инвестициите в градска среда. Работим за по-добро качество на комуналните услуги и поддръжката на техническата инфраструктура. Развиваме зелената система, целим да утвърдим марката Габрово, подобряваме качеството на социалните услуги.

Каква е успешната рецепта? Формулата е сбор от добър екип, постоянство, габровска предприемчивост в действие и много, много работа. Разбира се, най-важният елемент е всички тези усилия да бъдат подкрепени и оценени от габровци.

Темата за енергийната ефективност вече 20 години е ключова за Габрово...

- В действителност опитът на Габрово в сферата на енергийната ефективност е далеч по-дълъг и води своето начало от времето, когато габровци са рязали опашките на котките, за да се затварят по-бързо вратите на къщите и топлото да не напуска домовете им. Оттам идва и котката с рязана опашка – символ на габровската пестеливост. В този смисъл спестяването на енергия е запазена марка за Габрово.

Община Габрово е от учредителите на Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия" през 1997 г. Обобщете за направеното, в каква посока са насочени усилията ви в момента?

- Община Габрово е активен член на "ЕкоЕнергия". По Програмата за развитие на ООН и Глобалния екологичен фонд през периода 1999 – 2004 г. бяхме определени за демонстрационна зона за енергийна ефективност. От 2008 г. в Габрово се поддържа база данни за енергийното потребление на общинските сгради, като в момента работим по изграждане на система за енергиен мениджмънт. Като партньор по проект SPP Regions, финансиран по програма "Хоризонт 2020", през 2015 г. създадохме и до момента успешно ръководим мрежа за устойчиви и иновативни обществени поръчки в партньорство с "ЕкоЕнергия".

Най-високото признание за успешните практики на общината е наградата "Най-добра пилотна община" през 2009 г., която беше връчена по време на конкурса МОДЕЛ в рамките на Европейската седмица на устойчивата енергия. Стремим се да работим и за промяна на отношението на хората към енергийната ефективност. Дългосрочната визия на нашата община е формулирана като: "Община Габрово – зелена, иновативна и ефективна". Вярвам, че всички искаме да живеем в интелигентен град, управляван разумно, разполагащ с чисти вода и въздух, както и пестеливо да разходваме енергията.

По какви проекти, свързани с енергийната ефективност, работите в момента?

- Всеки момент ще започнат ремонтите в основните училища "Св. св. Кирил и Методий" и "Цанко Дюстабанов", които ще бъдат енергийно обновени. Така всички училищни сгради – общинска собственост, ще са модернизирани. Проектът е по оперативна програма "Региони в растеж" и е на стойност малко над 4.7 млн. лв. Надяваме се до края на годината да стартира строителството на социални жилища за хора в неравностойно положение. Предстои ни да закупим един електромобил, за който община Габрово получи 20 хил. лв. от Националния доверителен екофонд по пилотна схема за електрически превозни средства.

Фокусираме се върху публични сгради с цел превръщането им в нискоенергийни, за което ще разчитаме главно на европейския ресурс. В бюджета за 2017 заложихме средства за газифициране на детските градини "Младост" и "Явор" и в сградата на детска ясла "Славейче", а също така за Дома за пълнолетни лица с физически увреждания и Регионалния исторически музей. Отделно училищата също търсят възможности за газифициране, за да могат да разчитат на надеждно отопление за следващата зима.

Кандидатствахме пред Министерството на младежта и спорта за отпускане на средства за ремонт и газифициране на залите за хандбал и вдигане на тежести в комплекс "Христо Ботев". Включихме се като партньор в международен проект по "Хоризонт 2020" с цел да приложим съвременни решения при енергоспестяващите мерки в съществуващи сгради, използването на алтернативни енергийни източници и електронни услуги за мобилност. Надяваме се двата проекта да получат положителна оценка.

Какви други проекти предстои да реализирате през настоящия програмен период?

- Част от приоритетните ни проекти са заложени в Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие, за която в началото на миналата година сключихме споразумение с МРРБ. Програмата е на обща стойност 31.5 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ, която Габрово ще получи по програма "Региони в растеж", е над 25.7 млн. лв. В нея са включени пет основни и пет резервни проектни предложения със срок за изпълнение до 2023 г.

През тази година ще стартира проектът за интегриран градски транспорт. Това е мащабна инвестиция, чрез която автопаркът на общинския превозвач ще бъде обновен с 14 нови автобуса. Ще изградим система за информационно обезпечаване на автобусните спирки, ще се оптимизира работата на светофарните уредби на пет кръстовища. Предвиден е ремонт на два пешеходни подлеза, кръгово кръстовище на предгаровия площад, синя зона за почасово платено паркиране, видеонаблюдение на два от изходите на Габрово.

Тази година ще бъдат завършени инфраструктурните обекти от проекта за градска среда на стойност над 11 млн. лв. На Шиваров мост ще започне изграждането на кръгово кръстовище и в района ще продължи благоустрояването на междублоковите пространства. По новата Източна градска улица, която ще облекчи трафика в центъра на града, продължава ремонтът на съществуващия тунел и ще започне оформянето на зони за паркиране. Освен възстановяване на парк "Колелото" и реконструкция на крайречната улица "Аврам Гачев" в тази зона предстои благоустрояване на вътрешноквартални пространства и рехабилитация на уличната мрежа.

С началото на строителния сезон започват ремонтите по уличната мрежа в града, като насочваме усилия и към кварталите. Предвидили сме средства за реконструкция на улица и благоустрояване на междублокови пространства в кв. "Младост". Ще бъдат завършени ремонтите по улиците в комплекс "Христо Ботев", като тази година предстои цялостно асфалтиране на улиците "Сан Стефано", "Васил Левски", "Христо Конкилев", "Шейново" и "8-ми март". Очакваме новият пешеходен мост над река Янтра в централната градска част да бъде завършен в края на годината.

Наред с мащабните инфраструктурни инициативи полагаме усилия за подобряване на социалните услуги, качеството на образователния процес, както и организирането на разнообразни и интересни културни събития, които да предложим на габровци и гостите на града.

С какво са свързани новите ви предизвикателствата като кмет?

- Вдигаме поглед нагоре, ако мога да си позволя тази метафора. Преди 3-4 години бяхме ангажирани основно с големите, базисните инвестиции, които ни отнеха усилия и време, но благодарение на това, че се случиха, вече можем да виждаме по-далече в хоризонта. Днес продължаваме инвестициите в градската среда, подобряваме качеството на услугите, променяме Габрово, но си поставяме и нови задачи, свързани с развитието на иновации и технологиите и отварянето на града за интерес и нови инвестиции.

Главната ни дългосрочна цел е устойчиво и в полза на хората да превърнем Габрово в град на интелигентните решения. Това предизвикателство води за ръка създаването на модерен градски транспорт, още енергийно ефективни инвестиции, активно използване на геопространствените технологии и др. Последните ни позволяват да управляваме информация и бази данни, да подпомагаме дейности и инициативи, с които повишаваме ефективността на административното обслужване, а в бъдеще ще можем да контролираме жизненоважни за функционирането на града процеси.

Вие бяхте сред първите общини, които заложиха на качественото административно обслужване на гражданите и бизнеса. Какво направихте и какво предстои?

- Продължава стремежът ни да предоставяме повече електронни услуги, за да създаваме по-добри възможности за гражданите и бизнеса. В края на миналата година в дирекция "Местни данъци и такси" внедрихме осем нови е-услуги. Те се заявяват чрез квалифициран електронен подпис и могат да се разплащат чрез ПОС терминал. През 2016 г. стартира и плащане на местните данъци и такси чрез общинския сайт.
През миналата година служителите от отдел ГРАО обработиха с електронен подпис 95% от личните регистрационни картони на лицата с постоянен адрес в Габрово. Кметствата и кметските наместничества също са изпълнили по-голямата част от тази работа.

Въвеждането на комплексно административно обслужване продължава да бъде приоритет и затова сме отправили предложение към Службата по геодезия, картография и кадастър за съвместно предоставяне на услуги, за които се изисква прилагане на актуална скица от Агенция по кадастър.

От миналия месец за Габрово е активно мобилното приложение "Аз – кметът". Чрез него всеки може да подаде сигнал за градски нередности към общинската администрация. Приложението ще ни помогне да реагираме на проблемите във възможно най-кратък срок, както и да отчитаме концентрацията на съответните сигнали.

Какво очакват и какво получават инвеститорите от община Габрово?

- Община Габрово е изключително отворена и подкрепяща всяка добра бизнес инициатива, което наред с инфраструктурата е ключов фактор бизнесът да избере града за инвестиции. Ние имаме индивидуален подход към инвеститорите. Всеки желаещ да инвестира тук ще получи подкрепа и индивидуално административното обслужване. Важното е да не затормозяваме бизнеса с административни тежести и дълги процедури, които могат да го откажат.

В сътрудничество сме с "Индъстри уоч" във връзка с желанието ни да промотираме индустриалния потенциал на Габрово и да създадем ефективна система за подкрепа на малки и средни предприятия, както и за осигуряване на допълнителни стимули за насърчаване на иновациите. Особено полезни са ни добрите примери на взаимодействие между академичните среди, бизнеса и местните власти относно образователните програми и осигуряването на качествени кадри за развитието на икономически зони, които бяха споделени с нас.

Факт е, че полагаме последователни усилия, за да превърнем Габрово в добро място за живот с привлекателни условия за бизнес. Градът разполага с прекрасни географски и климатични дадености, става все по-модерен от гледна точка на инфраструктурата, на създаване на по-добри условия за образование, за свободно време. Безспорна роля за развитието на града има Техническият университет, който в голяма степен предопределя икономическия и бизнес профил на Габрово. През следващите няколко години предстоят много важни инициативи в партньорство между бизнеса и научните среди, които ще създадат благоприятна среда за интелигентни решения с пряк ефект върху бизнеса и повишаване на неговата конкурентоспособност.

Има обаче един изключително важен фактор, който предопределя инвеститорския интерес, и той е свързан с транспортната достъпност. В конкретния случай с Габрово аз съм обнадеждена, защото с реализацията на проекта за обходен път на града и категоричната воля за изграждане на тунел под връх Шипка Габрово ще привлича все по-голям инвеститорски интерес.

В каква посока ще се развива градът в перспектива?

- Посоката е ясна - всички искаме да видим Габрово като място с още по-висок стандарт на жизнената среда и балансирано развитие на центъра, кварталите и малките населени места. Желаем да имаме по-добри условия за заетост и перспективно образование, а градът ни да бъде притегателен за бизнес и инвестиции, да предлага качествено здравеопазване, справедлива социална политика, добри условия за спорт, уникални културни и туристически продукти.

Както вече казах, нашата цел е Габрово да бъде модерна европейска община, която насърчава и развива интелигенти решения в полза на хората.

Интервюто взе Силвия Златкова

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.