Председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов: Енергийната ефективност е мисия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов: Енергийната ефективност е мисия

Председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов: Енергийната ефективност е мисия

Необходими са малко усилия с мисъл за високоефективни резултати в бъдеще

5320 прочитания

© Капитал


Темата за санирането и енергийната ефективност е доста обширна. Тя не е новост за Европа, но е сравнително нова и особено актуална в България.

В края на 2016 г. Европейската комисия за енергийна ефективност към ЕС оповести новата си цел – повишаване с до 30% до 2030 г. на пестенето на енергия в рамките на Европейския съюз. Всички европейски държави - членки на ЕС, трябва да използват енергийните източници по-ефективно. ЕС вече отбелязва напредък с тази политика в последните няколко години. През 2015 г. в сравнение с 2014 г. основната консумация на енергия се е повишила едва с 2%, имайки предвид скоростта на прираст на населението на световно ниво.

Този оптимистичен прогрес с мисъл за природата ще се задържи и ще продължи да се увеличава само ако страните членки се придържат стриктно към начертаните в директивата мерки чрез програми за енергийна ефективност. В резултат на политиката за енергийна ефективност до 2020 г. се очаква да бъдат спестени 100 милиарда евро, или около 465 евро на домакинство, от сметките за енергия.

У нас енергийната ефективност набира скорост, става все по-актуална и е на дневен ред във всички български общини. За проблемите и предизвикателствата относно качествата на топлоизолационните материали, влагани при термично саниране и реновиране на фасадите, по темата се обърнахме към председателя на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Арх. Игнатов, енергийната ефективност е изключително важен компонент в инвестиционните проекти. В контекста на качественото повишаване на енергийната ефективност на сгради смятате ли, че залаганите параметри ще дадат своя положителен резултат в посока пестене на енергия?

- Ще отбележа, че през февруари 2016 г. Комисията за енергийна ефективност предложи стратегия на ЕС в сферата на отоплението и охлаждането. Мерките са в посока увеличаване на модерното строителство, насърчаване използването на иновативни технологии и високоефективни топлоизолационни материали. След направените анализи става ясно, че новопостроените сгради консумират поне наполовина по-малко енергия от тези, построени през 80-те години.

Разбира се, усилията, които се полагат в тази област, включително и по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, се очаква да дадат своя положителен резултат в посока пестене на енергия и в някои общини те вече са налице. Полагането на топлоизолационни системи обаче трябва да се случва с мисъл за дълготрайност, качество и ефективност.

Какво точно имате предвид?

- В Централна Европа например, Австрия, Германия годишно се монтират по няколко милиона квадратни метра фасади. Тези държави имат опита, технологиите и своите добри модели, реализирани във времето. Нещата там бележат своя подем преди много години. Освен заимстване на положителен опит задължително трябва грешките да ни служат като научени уроци и да не ги повтаряме. Една система за изолиране работи добре, когато е в относителен покой, т.е. не позволяваме на заобикалящите фактори, като температурни промени например, да променят драстично нейните показатели или дълготрайност. Една система е толкова слаба, колкото е силен най-слабият елемент. Някои от качествата на отделните елементи на системите, полагани масово, сами могат да доведат до такива промени, които в по-голямата си част са щети по фасадите - отлепвания, издувания, пукнатини и т.н. В този смисъл подходът трябва да е цялостен и системен - от оценка на състоянието до предложението за подходяща система и естествено нейното качествено изпълнение.

Доколко предварителното състояние на сградите влияе на последващата работа и крайния ефект – качеството на една топлоизолационна система?

- Неправилното обследване на състоянието на сградите преди стартиране на санирането води до множество последствия. Задължително трябва да бъде определена нейната товароносимост, за да се осигури дълготрайност на качествената топлоизолирана фасада. Следващата стъпка е свързана със стриктно спазване на технологиите и правилно изпълнение на детайлите, предложени от съответния производител. Най-малките отклонения при изпълнението неминуемо водят до компрометиране на системата, а тя трябва да е, така да се каже, в пълна симбиоза с другите елементи на фасадата, като например дограмите. За да работи една топлоизолационна система добре, качественото изпълнение трябва да се следва във всяка стъпка от процеса.

Споменахте за опита на държави в Централна Европа. Какво не сме научили от тях, какво считате, че пропускаме по една или друга причина? Дайте пример с конкретен проблем.

- Сещам се за едно масово поражение, получило името "ефект на възглавницата" от визията, която създава. Ефектът, или по-скоро дефектът, по фасадата се вижда с просто око, особено след няколкогодишна експлоатация, когато по нея се натрупат и прах, и микроорганизми. Плочите започват да се броят буквално, като прозират под мазилката. В телефона си дори съм запазил няколко снимки на такива "ефектни" фасади. Напоследък този проблем все по-често се коментира и в интернет. Гледката понякога е почти "ефектна", но става дума за сериозен дефект. Говорим за Европа, но да не забравяме, че каквото мине там, рано или късно идва и при нас. Хубаво е да се поучим от този опит и да не повтаряме грешките.

Интересен коментар и пример. Малко повече информация за това поражение? От какво са заплашени нашите фасади? Какъв точно е проблемът - материали, хора, изпълнение?

- Това е дълга за разискване тема, основаваща се на основни физични закони. Експандираният полистирен, или по-познат като ЕПС, има изключително добри изолационни качества и цена. Притежава висока паропропускливост и затова е най-масово употребяваният топлоизолационен материал в Европа, включително и у нас. Малко обаче се знае, че ЕПС-ът има от три до седем пъти по-голямо температурно разширение от металите. Образно казано, ето какво означава това: Представете си, че проводниците на стълбовете отсреща имат подобно температурно разширение. Ако беше така, в летния сезон те щяха да стигат до земята поради линейните разширения. Вследствие на климатичните ни особености, а именно големите температурни разлики, фасадите ни са подложени на значими термични натоварвания и това трябва да бъде съобразено. Малко физика в тази насока с конкретно изражение: Всяка плоча от ЕПС с дължина 1 m има линейно разширение от около 1 mm. Върху фасадата, плочите започват да се притискат една в друга. Ако те не бяха контактно захванати, издуването на плочата би достигало до 4 cm. Лепилата и дюбелите намаляват този ефект, но не могат да го компенсират напълно. Резултатът е издуване на плочите навън през лятото и хлътването им навътре при ниски температури. Ефектът е регистриран на много фасади в Австрия, Германия и е получил името си "ефект на възглавницата" точно поради създадената визия.

Това е един от проблемите, ясно видим за окото. Дължи се както на климатичните особености, така и на използваните материали. Не бива да забравяме и изпълнителите, които, следвайки срокове, често допускат отклонения от предписаните технологии, но така или иначе срещу основните качества на материалите не можем да направим кой знае колко. Искам да подчертая, че топлоизолационните системи функционират правилно във всеки сезон, ако отделните компоненти от системата са в покой. При правилно изпълнение с качествени и изпитани топлоизолационни системи ние си гарантираме устойчиви, дълготрайни и красиви фасади.

Поставихте акцент върху един недостатъчно дискутиран проблем, а може ли да ни кажете в каква посока се работи за разрешаването му?

- В резултат на задълбочени проучвания за преодоляване на проблемите на преден план идва изводът колко е важно цялата топлоизолационна система да е в състояние на "релакс". За съжаление фасадите, върху които вече се е появил този ефект, могат да бъдат поправени само чрез дебелослойно саниране или дублиране на изолацията. Това обаче е свързано с немалко разходи. По-ефективно е да се вземат превантивни мерки. Точно в тази посока работят и производителите на ЕПС, търсейки иновативни решения, които свеждат до минимум подобни проблеми.

Интервюто взе Силвия Златкова

Темата за санирането и енергийната ефективност е доста обширна. Тя не е новост за Европа, но е сравнително нова и особено актуална в България.

В края на 2016 г. Европейската комисия за енергийна ефективност към ЕС оповести новата си цел – повишаване с до 30% до 2030 г. на пестенето на енергия в рамките на Европейския съюз. Всички европейски държави - членки на ЕС, трябва да използват енергийните източници по-ефективно. ЕС вече отбелязва напредък с тази политика в последните няколко години. През 2015 г. в сравнение с 2014 г. основната консумация на енергия се е повишила едва с 2%, имайки предвид скоростта на прираст на населението на световно ниво.

Този оптимистичен прогрес с мисъл за природата ще се задържи и ще продължи да се увеличава само ако страните членки се придържат стриктно към начертаните в директивата мерки чрез програми за енергийна ефективност. В резултат на политиката за енергийна ефективност до 2020 г. се очаква да бъдат спестени 100 милиарда евро, или около 465 евро на домакинство, от сметките за енергия.

У нас енергийната ефективност набира скорост, става все по-актуална и е на дневен ред във всички български общини. За проблемите и предизвикателствата относно качествата на топлоизолационните материали, влагани при термично саниране и реновиране на фасадите, по темата се обърнахме към председателя на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.