Председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов: Енергийната ефективност е мисия

Необходими са малко усилия с мисъл за високоефективни резултати в бъдеще

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата за санирането и енергийната ефективност е доста обширна. Тя не е новост за Европа, но е сравнително нова и особено актуална в България.

В края на 2016 г. Европейската комисия за енергийна ефективност към ЕС оповести новата си цел – повишаване с до 30% до 2030 г. на пестенето на енергия в рамките на Европейския съюз. Всички европейски държави - членки на ЕС, трябва да използват енергийните източници по-ефективно. ЕС вече отбелязва напредък с тази политика в последните няколко години. През 2015 г. в сравнение с 2014 г. основната консумация на енергия се е повишила едва с 2%, имайки предвид скоростта на прираст на населението на световно ниво.

Този оптимистичен прогрес с мисъл за природата ще се задържи и ще продължи да се увеличава само ако страните членки се придържат стриктно към начертаните в директивата мерки чрез програми за енергийна ефективност. В резултат на политиката за енергийна ефективност до 2020 г. се очаква да бъдат спестени 100 милиарда евро, или около 465 евро на домакинство, от сметките за енергия.

У нас енергийната ефективност набира скорост, става все по-актуална и е на дневен ред във всички български общини. За проблемите и предизвикателствата относно качествата на топлоизолационните материали, влагани при термично саниране и реновиране на фасадите, по темата се обърнахме към председателя на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар