Д-р Иван Иванов: За да инвестира бизнесът, общината е тази, която създава предпоставки

"Оптимист съм за развитието на града, защото бизнесът инвестира и дава работа както на хората в общината, така и на много жители от съседни градове."

Д-р Иван Иванов: За да инвестира бизнесът, общината е тази, която създава предпоставки

Кметът на община Севлиево пред "Капитал"

2769 прочитания

"Оптимист съм за развитието на града, защото бизнесът инвестира и дава работа както на хората в общината, така и на много жители от съседни градове."

© Община Севлиево


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Д-р Иванов, как бихте описали икономическия профил на общината Севлиево?

- Днешният икономически просперитет се дължи не само на големите чуждестранни инвестиции, направени през последните години, но и на предприемаческия дух на севлиевци, на специфичния икономически профил на общината, който при приватизацията беше запазен, развит и обновен. Около 1200 са фирмите в община Севлиево, които развиват дейност в широк индустриален спектър. В категорията големи предприятия попадат само седем фирми, в които са чуждестранните инвестиции. Останалите фирми са български и определят облика на средния и дребния бизнес. Развиваните производства са в областта на санитарната арматура и керамика, електрооборудването, строителството, дървопреработването и мебелостроенето, трикотажните и текстилни изделия, селското стопанство, транспортна дейност и логистика, хотелиерство, ресторантьорство и различни услуги за населението. Община Севлиево създаде и поддържа благоприятен бизнес климат, осигурява условия бизнесът да реализира своите намерения.

Безспорен факт е, че "Идеал Стандарт - Видима" е компанията около, която се завъртя целият инвестиционен ресурс. Разкажете обаче какви други компании инвестират в града?

- В първите години на демокрацията най-сериозните инвестиции бяха в тази компания, която приложи нов модел на мениджмънт и даде сериозен тласък на икономическото развитие на Севлиево. Съпътстващи към изделията на тази фирма са производствата на дъщерните дружества на италианските фирми "Сиби" и "Минерали и индустриали", които се установиха в града. Успоредно с това благодарение на инвестициите на шведския концерн АВВ се доразви и разшири производството на "АББ-Авангард". Днес фирмите, които предлагат работни места не само за севлиевци, но и за хората от съседните градове - Габрово, Ловеч, Велика Търново са много - 1040 малки предприятия, 120 микропредприятия и 32 средни предприятия. След София в Севлиево е отчетено най-ниското ниво на безработица. Не бих могъл да говоря в конкретика за размера на инвестициите, но едно е сигурно - ежегодно бизнесът инвестира милиони за разширяване на своята дейност и разкриване на нови работни места. По-сериозни инвестиции в последната година за разширяване на своята производствена дейност направиха фирмите "Хамбергер - България", "Паралел", "АББ - България" и "Емка". Сериозен принос за развитие на икономиката в Севлиево имат и логистичните фирми - "Биомет", "Ян де Райк" и "Шенкер".

Каква е успешната рецепта за привличане на нови инвестиции?

- Основното в рецептата е партньорството и доверието между местната власт и бизнеса. Останалите не по-малко важни неща са диалогът, качеството на административните услуги, които предлага община Севлиево, взаимодействието при решаване на проблеми. За да инвестира бизнесът, общината е тази, която създава предпоставки чрез изграждане и развитие на адекватна инфраструктура и прилагане на ефективна данъчна политика. За привличане на инвестиции допринася и доброто местоположение на града - в центъра на България, изградената добра инфраструктура, ниските данъци и дългогодишното успешно партньорство между местната власт и бизнеса. Благодарение на това град Севлиево е 100% газифициран за промишлени и битови нужди.

В момента има ли заявки за нови инвестиции тук?

- Всеки един инвеститор, който желае да създаде работни места и да задържи или привлече младите хора и хората в трудоспособна възраст, има шанс в община Севлиево. Инвестиционните намерения към този момент са свързани по-скоро с разширяване дейността на компаниите, които вече присъстват тук. През 2016 г. "Хамбергер - България" инвестира 30 млн. лв. за въвеждане на ново производство и в момента фирмата допълни палитрата на своите изделия с паркет. Има, разбира се, и нови инвестиции. В района на Севлиево през последната година започна дейност американската компания "Мейпъл Лийф фармс Юръп", която се занимава с отглеждане на патици и производство на патешко месо и продукти.

Разкажете как общината работи за привличането на нови европейски инвестиции? Какви проекти успяхте да стартирате и какво предстои през настоящия програмен период?

- През следващите години предвиждаме няколко мащабни проекта. Част от тях са в областта на ВиК инфраструктурата и ще ги изградим с помощта на европейските фондове, други планираме да бъдат финансирани със средства от местния бюджет.

В момента община Севлиево изпълнява дейности по три проекта за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, финансирани от оперативна програма "Региони в растеж".

Сключени са девет договора за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Предстоят строително-ремонтни дейности на спортна зала "Дан Колов" по проект "Красива България". Очакваме одобрение за финансиране на проекта ни за подобряване на енергийната ефективност на МБАЛ "Д-р Стойчо Христов" от Националния доверителен екофонд.

По Програма за развитие на селските райони има одобрени проекти за подобряване на образователна инфраструктура в селата на общината.

Община Севлиево изпълнява и редица проекти в социалната сфера, насочени към услуги за гражданите и финансирани по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

По какви проекти, свързани с публично-частното партньорство, работи община Севлиево?

- Имам усещането, че в България по-трудно се случват инициативи, свързани с публично-частното партньорство. Ето защо община Севлиево сключи договор с фондация "Джуниър Ачийвмънт България", в който е предвидено, че освен обучение на младите хора по предприемачество следва да се работи и в посока изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи и проекти.

Създаденото сдружение с нестопанска цел "Местна инициативна група - Севлиевски край" представлява публично-частно партньорство между неправителствения, икономическия и публичния сектор на територията на Севлиево. В следващите няколко години планираме и очакваме чрез дейността на сдружението да се реализират множество инициативи.

Какви са очакванията ви за развитието на града? Каква е перспективата?

- Оптимист съм за развитието на града, защото бизнесът инвестира и дава работа както на хората в общината, така и на много жители от съседни градове. Освен визията за Севлиево като един проспериращ индустриален център очакванията и действията ни през последните години са насочени към развитие на туризма и превръщането на Севлиево в туристическа дестинация. Градът има потенциал да се прочуе и със своите културно-исторически и туристически обекти освен с най-ниска безработица и множеството инвестиции в района.

В общината има всички предпоставки и условия за развитие на исторически, културен, религиозен, екологичен, ловен и селски туризъм. Тук се намира една от петте най-големи крепости в България - Хоталич, която благодарение на европейските фондове днес е атрактивна за посетители, а тази година получи и златен приз за исторически обект, превърнат в туристическа дестинация на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА експо". Броят на туристите се увеличава и в тази връзка започваме усилено да работим в областта на туризма, защото Севлиево има какво да покаже.

Интервюто взе Силвия Златкова

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Д-р Иванов, как бихте описали икономическия профил на общината Севлиево?


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход