С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
27 апр 2017, 18:53, 3709 прочитания

Над 20 млн. лева е вложила община Габрово в енергоспестяващи проекти

Предстоят инвестиции в уличното осветление и градския транспорт

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Проекти за над 20 млн. лв., с които са въведени енергоспестяващи мерки в образователната, социалната, спортната и културната инфраструктура, е осъществила община Габрово за последните осем години. Внедрени са енергоспестяващи мерки в 24 обекта от образователната инфраструктура – училища, детски градини и ясли, в сградата на Дома за възрастни с физически увреждания, в зала "Възраждане".

Резултатът - 90% от сградите в образователната инфраструктура в Габрово са санирани. Необновени остават две учебни заведения, които сега предстои да бъдат санирани. Изградени са два нови центъра за настаняване от семеен тип. Енергийно ефективни мерки са приложени и при преустройството на част от бившия детски център в Комплекс за интегрирани услуги за деца и семейства. Седемнайсет от обектите са газифицирани, обобщават от община Габрово.


Опитът на Габрово

Опитът й датира от 1992 г. През 2013 г. община Габрово се присъедини към Споразумението на кметовете за местна устойчива енергия. Изготвен е план за енергийно развитие за периода 2015 - 2020 г., в който са набелязани стратегическите цели, които се следват, основно свързани с енергийна ефективност в сгради, газификация, транспорт, улично осветление и депониране на отпадъци. През 2014 г. е извършена инвентаризация на парниковите газове за периода 2008 - 2013 г., като поетият ангажимент е за намаляване на емисиите с близо 20% до 2020 г. Резултатите показват, че общите емисии на общината са 232 985 т СО2eq. през базовата 2008 г. и 192 973.5 т СО2eq. през 2013 г., т.е. емисиите бележат спад с 17.17%. Предстои мониторинг за състоянието към 2016 г., което ще се финализира през настоящата 2017 г., уточняват от местната администрация.

През годините са изпълнени много инфраструктурни проекти с финансиране от оперативните програми за регионално развитие, Националния доверителен екофонд, фонд "Козлодуй" и Световната банка.Първата пасивна обществена сграда в България

Детска градина "Слънце" е сертифицирана от немския институт в Дармщат. Проектът е разработен от проектантски колектив под ръководството на архитектурно ателие "СолЕр архитекти" със съдействието на Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и на общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия". Пасивната детска градина е пилотен проект на община Габрово, иницииран във връзка с присъединяването й към Споразумението на кметовете през 2013. Същевременно сградата е избрана за пилотна и в рамките на проекта PassREg, чрез който получава техническа подкрепа за постигане на стандарта пасивна къща.

Според изчисленията, направени със специализирания софтуер за проектиране на пасивни сгради PHPP, специфичното потребление на енергия на сградата за отопление е 15 kWh/m2a. Комфортът е осигурен чрез подово отопление и високоефективна вентилационна система с рекуперация на топлината. За производството на гореща вода за битови нужди се използват слънчеви панели със селективни колектори.

Предстоящи инвестиции - осветление и транспорт

През миналата година е извършено обследване на уличното осветление в града. Община Габрово планира да изпълни предписаните мерки чрез договор с гарантиран резултат по пилотна схема на Националния доверителен екофонд (НДЕФ). В община Габрово е сменено уличното осветление в 128 села, направени са енергийни обследвания на спортна зала "Орловец" и административната сграда на общината. Изготвени са работни проекти за ремонт и енергоспестяващи мерки в Дома на културата "Емануил Манолов", Центъра за работа с деца "Радион Умников" и в двете бази на Диагностично-консултативния център.

Най-големият проект през този програмен период, който ще има пряк екологичен ефект и ще доведе до икономии на енергия, е проектът за устойчив градски транспорт на Габрово, по който са предвидени електрически автобуси и изграждане на електрозарядна инфраструктура.

Саниране на жилищни сгради

През 2016 г. са завършени три блока. Към момента 34 блока имат подписани договори с изпълнители. Подадени са 196 заявления за интерес и финансова помощ и са сключени 167 договора между община Габрово и сдружения на собствениците.

"Тази инициатива накара хората отново да си говорят, да се срещат, да вземат решения и да носят отговорност за общото пространство, в което живеят. Когато видиш, че сметката ти става различна, че блокът ти е променен, когато видиш, че си успял, и когато си го направил заедно със съседите си - удовлетвореността тогава е истинска", споделя кметът на Габрово Таня Христова.
Хронолология и развитие в проекти за енергийна ефективност и интелигентна енергия в община Габрово

1997 г. - през февруари в Габрово е основана Общинската мрежа за енергийна ефективност "ЕкоЕнергия"
1999 – 2014 г. - Демозона за енергийна ефективност (Глобален екологичен фонд/Програма за развитие на ООН)
2008 г. - Община Габрово поддържа база данни за енергийното потребление, включваща информация за енергийната консумация на общинските сгради от 2008 г. до днес
2006 – 2010 г. - Пилотна община (ГЕФ/ПРООН)
2008 – 2009 г. - Пилотна община (Проект MODEL – програма "Интелигентна енергия Европа")
2011 - 2014 г. - Пилотна община (Covenant capaCITY – "Интелигентна енергия Европа")
2013 г. - Габрово се присъединява към Конвента на Кметовете (Covenant of Mayors)
2015 – 2018 г. - Партньор по проект SPP Regions по програма "Хоризонт 2020" с "ЕкоЕнергия"
2015 – 2017 г. - Председател на УС на "ЕкоЕнергия"
Първата обществена сграда в България с фотоволтаична фасада е в Габрово

Първата обществена сграда в България с инсталирани фотоволтаични панели по фасадата също е в Габрово. Това стана възможно с реализацията на проект на Областна администрация - Габрово, "Зелени инвестиции за енергийна ефективност в административна сграда на ул. "Брянска" 30", финансиран със средства от Националния доверителен екофонд. Обща стойност на проекта е в размер на 1 092 930 лв.

На източната, южната и западната фасада на сградата са разположени общо 416 фотоволтаични панела. Общата инсталирана мощност на фотоволтаичната система е 35.19 kWp. Системата е от така наречения островен тип, т.е. произведената енергия се използва за собствени нужди и инсталацията няма да отдава електроенергия към електропреносната мрежа. При пуска на сградата през 2014 г. бе обявено, че очакваното средногодишно производство е 22 178 kWh, а годишната икономия на средства ще е в размер на 4262 лв.

Шестнайсет блока в Габрово са в процес на саниране

Шестнайсет жилищни сгради в Габрово са в процес на изпълнение, а седем блока предстои да бъдат завършени по Националната програма за обновяване на многофамилни жилищни сгради. Санирането на три сгради е приключило и са въведени в експлоатация. Това са блоковете на улиците "Спортна" 3, "Йосиф Соколски" 37 и "Варовник" 11.

Специална онлайн платформа показва кои сгради са се включили в програмата за саниране и на какъв етап се намират

Специална онлайн платформа показва кои сгради са се включили в програмата за саниране и на какъв етап се намират

Фотограф: Капитал
През 2015 г. в Габрово бяха сключени 36 договора за целево финансиране на сгради, а една от сградите бе прехвърлена за изпълнение от проект "Енергийно обновяване на българските домове" по оперативна програма "Регионално развитие" към националната програма.

За саниране на останалите многофамилни жилищни сгради са избрани фирмите изпълнители, сключени са всички договори и предстои строителство, казаха от община Габрово.

Интересът към програмата в Габрово се увеличава. Към края на март са подадени 200 заявления и са сключени 170 договора между община Габрово и сдружения на собствениците, съобщават от община Габрово. И допълват още, че желаещите са много и след разширяването на допустимостта по програмата новите сгради, подали документи, са над 160. От местната администрация се надяват, че голяма част от кандидатите ще имат шанса да се възползват от програмата и поради това продължават с провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнители на енергийно и техническо обследване. Процедурите се провеждат под условие и договори ще се изпълняват само в случай че е налично финансиране и бъдат сключени тристранни договори за целево финансиране с Българска банка за развитие.

В подкрепа и улесняване проследяването на целия процес за гражданите община Габрово създаде ГИС приложение за програмата, чрез което може да се проследява промяната в статуса на сградите, включени в нея – от създаване на сдруженията на собствениците до изпълнение на строителни дейности и въвеждането в експлоатация на сградите. В процес на разработка в приложението е и 3D ГИС модел на градската среда.

Над 20 млн. лева е вложила община Габрово в енергоспестяващи проекти

Фотограф: Капитал

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Евросредствата в област Благоевград: В сянката на "Струма" Евросредствата в област Благоевград: В сянката на "Струма"

Държавата насочва пари в магистралата, общините адресират проблема с боклука, а фирмите купуват машини

7 яну 2020, 1759 прочитания

Островът в центъра на Севера 5 Островът в центъра на Севера

Област Велико Търново няма бързи пътища към останалата част на страната, но след 6-7 години "Хемус" и връзката с Русе може да са готови

29 дек 2019, 5180 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Над 85 млн. лв. ще инвестира Варна по програма "Региони в растеж" до 2020 г.

Най-големият проект, по който общината ще работи, е втората фаза на "Интегриран градски транспорт", в който ще бъдат вложени още 30 млн. лв.

Още от Капитал
Фокусът с цените на тока

Защо в България борсовата електроенергия е хем най-скъпа, хем най-евтина

10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Автогол с еврозоната, мачът продължава

Изборът сега е между по-добро икономическо бъдеще и статуквото

Кино: "Малки жени"

Дързост и покорство във време на пробуждане

Имало едно време в "Червената къща"

Какво се случи в "Червената къща" и какво е бъдещето на сградата с дълга история на "Любен Каравелов" 15

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10