Шумен очаква четири нови завода и над 700 работни места до края на годината
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Шумен очаква четири нови завода и над 700 работни места до края на годината

Завод "Алкомет" е едно от най-големите индустриални предприятия в индустриалната зона на Шумен

Шумен очаква четири нови завода и над 700 работни места до края на годината

Въпреки това анализите на Института за пазарна икономика показват, че вътрешните и външните инвестиции в областта продължават да изостават

25587 прочитания

Завод "Алкомет" е едно от най-големите индустриални предприятия в индустриалната зона на Шумен

© Цветелина Белутова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Варна. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
789 лв. на човек са изплатените суми по договори на общините в област Шумен като бенефициенти по оперативните програми.

До края на тази година на територията на община Шумен трябва да бъде завършено строителството на четири нови завода. Според кмета на града Любомир Христов още в първата година от мандата му местната администрация е предприела действия по улесняване на процедурите пред нови инвеститори, което още в следващите няколко месеца ще доведе до откриването на повече от 700 работни места.

"Веднага след като встъпих в длъжност през 2015 г., заявих, че с хората от екипа ми искаме да създадем по-добри условия за бизнес в Шумен, каза преди време за "Капитал" Любомир Христов. Сред основните проблеми, които предприемачите поставяха, беше, че условията за възлагане на обществените поръчки бяха определяни така, че те да бъдат спечелени от определени хора и определени фирми. Други забележки касаеха мудната работа по издаването на разрешителни за изграждането на промишлени обекти."

Промишлените зони

Икономическите дейности в община Шумен са съсредоточени основно в двете промишлени зони - кв. "Индустриален–изток" и новият "Индустриален парк Шумен", собственост на едноименното акционерно дружество. Неговото създаване започна още през 2009 г. Терените на парка, апортирани от общината, са с обща площ 2308 дка, оценени на 3.974 млн. лв. Частната инвестиция е на компанията "Ники БТ", която участва в съдружието с парична вноска от 5.9 млн. лв. Около 98% от дяловете в него са собственост на регистрираната в Кипър офшорна компания "Ормекс трейдинг лимитед".

"Индустриален парк Шумен" е един от най-модерните в страната, казва Любомир Христов. До всеки от парцелите е изградена необходимата инфраструктура - газ, ток, вода и канализация. В зависимост от желанието на инвеститора парцелите, които се предлагат за продан, могат да са 5, 10, 15 или повече декара."

Старите и новите

В момента на територията на цялата индустриалната зона дейност развиват британското дружество DS Smith и българските "Херти - М" и "Артемис". По информация на изпълнителния директор на "Индустриален парк Шумен" Николай Толчев в процес на реализация там са и още четири инвестиции. Те са в производствени мощности на турската Enpay, специализирана в производството на изолационни материали за електротехническата промишленост, на "Камбро озей БГ", дъщерна компания на американската Cambro за оборудване ресторанти и търговски обекти, както и на две и на две български фирми – печатарската "Бдин" и "Рувик" за търговия с ВиК материали и оборудване.

Извън очертанията на Индустриалния парк близо до завод "Алкомет" по подготовката си за производство на медни проводници работи турският "Саркуйсан холдинг".

Според кмета на Шумен Любомир Христов интересът към индустриалния парк в града расте, тъй като той е разположен в близост до пътя, който свързва Петолъчката с кръстовището за Варна и Русе. "Така, ако за експорта на продукцията има нужда от воден транспорт, той е само на 80 км. Ако продукцията е предназначена за износ в страни от ЕС - Румъния, откъдето минава пътят за Западна Европа, е на 120 км", казва той.

Общият устройствен план на Шумен предвижда и реализирането на нова производствена зона върху площ 166 ха в близост до жп линията и пътя за Варна. Тази зона естествено ще се свързва със сега съществуващата в югоизточната част на града.

Възстановяване, но бавно

Според анализ на Института за пазарна икономика, публикуван през 2016 г., след намаляване на обема на произведения БВП на област Шумен през 2009 г. той отново започва да нараства, но и през 2014 г. все още е значително под средното ниво за страната. Това е свързано в голяма степен и с изоставането по отношение на вътрешните и външните инвестиции в областта въпреки сравнително доброто усвояване на европейски средства. Шумен остава и сред областите с най-висока безработица, сравнително висока икономическа активност, ниска заетост и влошена образователна структура на работната сила.

След спада на БВП на човек от населението през 2009 г. той бележи стабилен ръст, но и през 2014 г. остава значително по-нисък от средното ниво за страната – 7376 лв. на човек при близо 11600 лв. за страната.

Доходите и заплатите в областта също продължават да изостават спрямо средните стойности за страната въпреки ежегодното им повишаване.

Област Шумен остава сред областите с най-висока безработица. През 2015 г. нейният коефициент е 19.7% при 9.1% за страната, като само в област Силистра стойността на коефициента е по-висока.

Вътрешните и външните инвестиции в областта продължават да изостават сериозно от средните нива за страната. Към края на 2014 г. чуждите инвестиции в областта са под 600 евро на човек с натрупване при над 3000 евро за страната. Броят на предприятията също остава нисък – 38 нефинансови предприятия на 1000 души от населението при 53 на 1000 души за страната.

За последните една-две години обаче общинските администрации в областта изпреварват значително средните нива на усвояване на европейски средства. Към 31 май 2016 г. изплатените суми по договори на общините като бенефициенти по оперативните програми са близо 789 лв. на човек при около 689 лв. в национален план.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Варна. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
789 лв. на човек са изплатените суми по договори на общините в област Шумен като бенефициенти по оперативните програми.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK