"Габинвест" инвестира 8 млн. лв. в завод за компоненти за ловни оръжия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Габинвест" инвестира 8 млн. лв. в завод за компоненти за ловни оръжия

Новият завод се изгражда по проект габровското на архитектурно бюро "Вълеви" с ръководител на колектива арх. Васил Вълев

"Габинвест" инвестира 8 млн. лв. в завод за компоненти за ловни оръжия

Проектът на дружеството ще се развие в индустриалната зона на Габрово

16204 прочитания

Новият завод се изгражда по проект габровското на архитектурно бюро "Вълеви" с ръководител на колектива арх. Васил Вълев

© Капитал


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

До края на октомври българският производител на компоненти за ловни и въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента от ловната индустрия, фирма "Габинвест", която е дъщерно дружество на германската компания L&O Hunting Group GmbH, ще изгради изцяло нов завод на зелена поляна в индустриалната зона на Габрово. Фирмата произвежда за известните марки Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. Началото на строителството бе дадено преди дни. Инвестицията е в размер на 4 млн. евро. Допълнително е планирано закупуване на ново оборудване и машини. Очакванията са в късна есен екипът на "Габинвест" да порасне с още 50 души и да се премести в новопостроената сграда.

Това е първата стъпка от инвестиционните планове за строителство. Първоначалният проект е да бъдат застроени 8 хил. кв.м. Габровската фирма е закупила 47 дка земя в индустриалната зона на града. През 2021 г. се планира разширение на завода със същия капацитет с още около 8 хил. кв.м като продължение на сградата в същия терен, съобщи за "Капитал" управителят на "Габинвест" Томас Лангер.

В момента фирмата е с 200 души персонал и е едно от големите дружества в холдинга, а когато сградата бъде готова, персоналът ще достигне 250 души.

25 години развитие

През 2017 г. "Габинвест" ще отбележи своята 25-годишнина. Първоначално компанията започва с малък персонал в малко помещение. Постепенно работата се увеличава, изгражда се собствена сграда. През 2012 г. бизнесът се разраства със старта на обработка на метални части. Тогава дружеството наема втора сграда, където също се инвестира, ремонтира, закупуват се машини и оборудване. Инвестира се в обучението на работниците, които периодично се изпращат за повишаване на квалификацията, включително и в Германия. Фирмата произвежда дървени и метални части за спортните пистолети на SIG SAUER, които се използват освен със спортни цели и за въоръжение във френската армия. През 2015 г. е взето решение за откриване на третия завод – за обработка на компоненти за въздушно оръжие, метални компоненти. Тогава дружеството наема сграда с около 3000 кв.м, закупуват се нови и модерни съоръжения, техника, машини, оборудване. Голяма част от персонала в продължение на половин година е на обучение в Германия, за да придобие нужните квалификационни умения и да произвежда качествена продукция. В момента "Габинвест" има три бази – за обработка на дървени компоненти за ловни и спортни оръжия и две бази са за металообработване.

С построяването на новата сграда желанието на ръководството на фирмата е да събере на едно място производството си и да се разшири предвид постоянното увеличаване на капацитетите.

В различните години размерът на инвестициите е различен, като през последната вложението е около 3 млн. евро, насочено е към оборудване на сградата. Закупени, доставени и монтирани са две нови и модерни инсталации от Германия – за оксидация и за закаляване на детайлите - специфични обработки, които са задължителни за това производство. Над 500 хил. евро са инвестирани в две модерни машини за обработка на дървени компоненти.

Европейски възможности за модернизация

Очакванията на "Габинвест" са насочени към отваряне на европейска програма, свързана с енергийната ефективност на големи предприятия. Според програмата 50% е самоучастието на дружеството и 50% е безвъзмездна помощ. Дружеството планира да депозира проект на стойност 1.5 млн. евро по програма "Конкурентоспособност". По критериите на програмата "Габинвест" отговаря на голямо предприятие, тъй като фирмата е свързана с дружеството майка. Необходимостта е от закупуване на нови, по-мощни машини, с повече възможности, по-бързи, което при скъсяване на времето за производство на отделните компоненти ще рефлектира и на цената. С модернизиране на машинния парк компанията ще е по-конкурентоспособна.С реализацията на проекта се очаква намаляване на разходите за енергия в някои отдели с около 20 до 30%.

"При този вид производство е налице много ръчна работа, имаме детайли, при които машинната обработка не е толкова фина. Новите машини, които имаме желание да закупим, ще бъдат с по-добра повърхностна обработка и ще намалят малко ръчната работа, разказва Галина Шишкова, главен експерт "Контролинг" в "Габинвест", и допълва, че този труд е много по-скъп и по-ценен от машинния". Фирмата разполага с модерни лазерни машини за дървообработка, металообработка, с които се прави гравиране на изделията по желание на клиента в определени стандарти. "Това също е скъпа технология и по-новите ни машини са по-енергийно ефективни и с тях по-бързо ще се обработват компонентите", казва Шишкова.

Томас Лангер, управител на "Габинвест":

Целта ни е насочена към нови пазари и производство на краен продукт

Томас Лангер е член на Съвета на предприемачите и работодателите в Габрово, в настоятелството е на Техническата гимназия. Фирма "Габинвест" е член на БСК, на Германо-българската камара, отворена е за съвместни инициативи и партньорства с фирмите от града и с институциите.

Г-н Лангер, какви финансови резултати отчитате за 2016 г. и кои са целите, които гоните за настоящата?

- За миналата година удвоихме оборота си спрямо предходната 2015 г., което в числа означава 5.2 млн. евро общ приход от продажби за 2016 г. Това е два пъти колкото прихода на дружеството за 2015 г.

Към момента нямаме готов продукт, произвеждаме компоненти и монтажите се извършват в Германия. Основните ни продажби са към дружеството майка, но целта ни е насочена и към нови пазари, т.е. да не сме така зависими към един клиент. Тази година планът за оборота ни също е удвоен спрямо предходната, целта ни е да достигнем 10 млн. евро в края на годината.

Трудно ли взехте решението за тази инвестиция?

- Наистина не е лесно да се вземе такова решение. Проектът ни съществува отдавна, но вече сме на път да го реализираме. По различни причини предходните години не е осъществена инвестицията, сега обаче сме на път да доведем нещата докрай.

Разкажете повече за дружеството като част от холдинга, на какви нови пазари залагате?

- В момента, както казах, продаваме основно в холдинга в Германия. Нашите клиенти са негови дъщерни дружества. Производствата на марките Blaser и Mauser и SIG SAUER са базирани в Исни, Южна Германия, близо до Мюнхен. Холдингът има заводи в Англия, Унгария САЩ, Южна Африка. Около 1000 души работят за него като цяло, без дружествата в САЩ. В централата на фирмата майка има завършен цикъл, повече производствени бази. В България нямаме директни продажби. Това е нашата цел – популяризиране на продукцията ни, искаме да имаме крайни продукти и това е пазарната ниша за нас. Имаме амбиция и възможност да реализираме по-големи продажби в Полша, Унгария, където пазарът не е така добре развит.

Как работите за привличане на млади специалисти?

- Нашата фирма е част от пилотния проект за развитие на дуалното обучение в България заедно с австрийското посолство, няколко фирми от града и професионалната техническата гимназия. От настоящата учебна година имаме петима ученици при нас, които едновременно с усвояване на знания в училище срещу възнаграждение имат практическата възможност да научат техническата част в работата си, получават възнаграждение и в края на обучението си ще имат сертификат, че са минали обучение. Дава им се възможност да започнат работа при нас, разбира се, ако желаят, могат да продължат висшето си образование. Имаме наши работници, които следват задочно в Технически университет в Габрово. Това също е с цел повишаване на квалификацията и на знания. Пазарът на труда в страната е много свит. В региона е много трудно намирането на специалисти не само от висок клас, дори на средно ниво целият регион е проблемен.

В тази връзка какво още планирате в тази посока на развитие?

- Постоянно работим върху обучение, надграждане, квалифициране на всичките ни служители, работници. Периодично ги изпращаме на обучение в Германия хора от различните отдели в зависимост от това какви са нуждите – дори финансов отдел, отделът по качество, имат възможност и при такива подходящи обучения се включват винаги. Владеенето на чужд език, основно немски и английски, при нас е много важно. Имаме и езикови обучения, в зависимост от нуждите и нивото, до което е достигнал даденият служител и трябва да продължи.

Каква е вашата оценка за правенето на бизнес в Габрово?

- Градът е много добро място за инвестиции, с традиции е. Габрово винаги е бил индустриален град. С времето и промените много предприятия са закрити, но сега се опитват да ги възстановяват, много фирми работят и ние също работим съвместно с други фирми. В допълнение съвместната ни работа с Техническата гимназия и с Техническия университет са една добра възможност. Надяваме се и с изграждането на тунела под Шипка да се отвори в перспектива връзката между Северна и Южна България, което ще е една още една добра възможност за бизнеса, защото сме в центъра на България и разстоянията до всяка точка са горе-долу еднакви. Ще отбележа, че тук и климатът също е много хубав, а в нашия бранш ловджиите са в Балкана и са повече в нашия район. Така всъщност е възникнало и нашето предприятие преди години - от запалени ловджии...

Преди 25 години на лов тук идва германският гражданин Герхард Блейнк, на когото много му харесва районът, климатът и така решава да открие производство в Габрово. Дава му се възможност да открие малка работилница точно защото историята на Габрово е на индустриален град, с традиции и стари майстори както в металообработването, така и в дървообработването. Така се взема решение за откриване на дружеството.
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Габрово, Севлиево. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

До края на октомври българският производител на компоненти за ловни и въздушни оръжия и прецизни спортни пистолети в премиум сегмента от ловната индустрия, фирма "Габинвест", която е дъщерно дружество на германската компания L&O Hunting Group GmbH, ще изгради изцяло нов завод на зелена поляна в индустриалната зона на Габрово. Фирмата произвежда за известните марки Blaser, Sauer & Sohn, Mauser и SIG SAUER. Началото на строителството бе дадено преди дни. Инвестицията е в размер на 4 млн. евро. Допълнително е планирано закупуване на ново оборудване и машини. Очакванията са в късна есен екипът на "Габинвест" да порасне с още 50 души и да се премести в новопостроената сграда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Игра за шампиони

Игра за шампиони

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK