С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
24 май 2017, 13:50, 11238 прочитания

Търсенето на IT специалисти във Варна вдигна заплатите до най-високите в страната

По данни на Националния статистически институт, публикувани в края на 2016 г., броят на заетите в IT сектора във Варна е нараснал от 2124 през 2011 г. до 3215 в края на 2015 г.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Варна. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Представените компаниите от сектора във Варна планират да наемат още персонал и да разрастват офисите си.

Още по темата

Две български IT компании влизат в класацията Deloitte Fast 50

В подреждането доминират компаниите за дигитални решения, най-добре представена е Полша

16 окт 2017

Технологичните лидери на 2017 г.

"Булпрос" и "Програмиста" са най-добрите аутсорсинг и софтуерна компании в съвместните годишни награди на двете браншови асоциации

20 юни 2017

"Ускорител" за бизнес проекти ще започне работа до края на май във Варна

Появата на нови споделени работни места в града очертава тенденция към търсене на нов тип бизнес контакти

23 май 2017

"Адванс академи" подготвя кадри за IT компаниите във Варна

Секторът на интернет технологиите търси висококвалифициран персонал и извън страните, членки на ЕС

16 май 2017

Нов модел за IT обучението

Основаният от Теодор Панайотов и Георги Ганчев стартъп CourseDot иска през платформата си да направи технологичното образование по-лесно и достъпно

5 май 2017

Работната ръка на бъдещето

Автоматизацията ще засегне все повече професии, ще реши някои проблеми и ще задълбочи други. Ключът към по-доброто бъдеще остават обучението и образованието.

21 апр 2017

България търси таланти

Липсата на достатъчно хора се усеща от все повече сектори на икономиката. Влошаващата се демография, остаряло образование и емиграцията вещаят още по-трудно бъдеще

24 фев 2017

IT индустрия - ръст с по-малко хора

През следващите години се очаква бизнесът да инвестира повече в квалификация на служителите си с цел да подобри ефективността и да поеме ръста си въпреки недостатъчния брой служители

2 яну 2017

IT секторът инициира летни курсове по програмиране

Мярката е в рамките на споразумение между образователното министерство и бизнеса

18 дек 2016

През последните десет години броят на компаниите, работещи в сферата на аутсорсинга и IT индустрията във Варна, расте средно с по една на всеки дванадесет месеца. А това очертава устойчива тенденция. Според специалистите в подбора на кадри за двата типа бизнес причините за това могат лесно да бъдат очертани. В града има пет университета, езикови гимназии и големи центрове за обучение по чужди езици, но и множество "инкубатори" - малки дружества, работещи в сектора на интернет технологиите, които "произвеждат" начинаещи и амбициозни дивелъпъри. Само за няколко годни натрупаният опит ги превръща в търсачи на работа в големите компании, които, работещи по мащабни проекти, предлагат по-добра кариерна перспектива и по-високи заплати.

Една от чуждестранните компании с най-дълга история в предлагането на аутсорсинг услуги от Варна е ирландската "Таксбек" (Тaxback.com). Офисът й бе открит през 2001 г. с персонал от 15 души, които се занимаваха основно с възстановяването на данъци на хора, пътуващи и работещи в чужбина. Корпорацията е създадена през 1996 г. в Дъблин и в момента под "шапката" на "Таксбек груп" дейността си развиват шест компании, пет от които имат регистрирани дружества в България. Това са "Таксбек", "Таксбек интернешънъл - Варна", "Интерпей България" и "Сейлс промоушънс". Неотдавна беше представен и новият бранд на компанията - Immedis, с основен фокус върху международния пейрол.


"Конкуренцията при набиране на персонал на пазара на труда е все по-голяма в град като Варна, в който броят на аутсорсинг фирмите нарасна неимоверно през последните години", казва Кристина Илиева, специалист по маркетинг и комуникации в дружеството.

Според нея фирмите, които работят в сферата на дистанционното обслужване на клиенти, биха могли да установят по-активни контакти с университетите в града, за да развиват у студентите им умения, които да ги улеснят в началото на кариерата им.

Американската мечта"Динамичният ръст на компанията ни изправи целия й екип пред предизвикателството да привличаме все повече и все по-надеждни таланти, казва оперативният директор на компанията "Тайтън гейт" (Titan Gate) Ивайло Иванов. В класацията на "Капитал" за най-динамичните малки и средни предприятия - "Гепард", за 2016 г. тя влезе като лидер сред компаниите в региона. Само за миналата година екипът й се е увеличил с повече от 60 души.

Дружеството започва дейността си във Варна през 2005 г. - едва четири години след като нейният основател Пресиян Каракостов превръща хоби проекта си "Фоун арина" (PhoneArena) в първата си печеливша онлайн платформа. Порталът, с който "Тайтън гейт" дава начало и на дейността си и във Варна, предлага пълен обем информация за почти всички брандове мобилни телефони. В момента той е един от трите най-големи в света с повече от 26 млн. читатели месечно.

Следващата стъпка в развитието на компанията е направена през 2013 г. с проекта "Пъб галакси" (PubGalaxy) - глобална онлайн агенция, ориентирана към собствениците на високия сегмент уеб сайтове. Според Иванов, за да привлича необходимите й кадри, "Тайтън гейт" поддържа почти същите нива на заплащане като големите международни компании, представени у нас, а социалните пакети, които предлага на служителите си, далеч превъзхождат тези на конкурентите й.

Печелившата стратегия

Според Ваня Кирилова, която управлява офиса на компанията "411 Маркетинг" във Варна, единствено правилният път за компаниите, които търсят IT специалисти, е да поддържат близки контакти с висшите учебни заведения в града. В три от тях – Техническия университет, Военноморското училище и Варненския свободен университет, дружеството, което тя ръководи, вече е открило свои курсове по SEO – оптимизиране на резултатите при търсене в интернет.

"Това е нова професия, която привлича интереса на младите хора, казва Кирилова. За ключовите позиции в редки случаи се обръщаме към компании, предлагащи специализирани услуги за подбор на кадри."

За да обучава персонала си, компанията е създала и собствена академия. Нейната цел е да дава начални знания на служителите, но и да повишава квалификацията им, за да създава добри кариерни перспективи. Стратегията явно дава резултат - за осемте години след откриването на варненския офис броят на служителите в "411 Маркетинг" се е увеличил над шест пъти – от 30 през 2009 г. до 200 през тази.

Да работиш и за себе си

За да осигури подходящите кадри за офиса си във Варна, дружеството "Флекс брикс софтуер" (Flex Bricks Software) разчита на друг подход – използва предимно специализирани компании за подбор на персонал и управление на човешките ресурси.

"Заплащането е водещо при решението на специалистите да изберат нашата компания, обяснява управителят на дружеството Станислав Тодоров. Предлагаме заплати, които се равняват на две до четири средни възнаграждения в България, допълнителна медицинска застраховка, луксозен офис с пространства за релакс и забавление."

"Флекс брикс" е украинско дружество за разработка на софтуер и уеб базирани решения за електронната търговия, софтуер за управление на жизнения цикъл на продуктите и др. Офисът му във Варна започна работа през 2015 г.

"В момента в компанията работят над 120 специалисти, като основната цел е до 2020 г. броят им да нарасне до 140, а основен приоритет в това развитие ще е офисът във Варна", казва Тодоров. Според него всеки от служителите в дружеството може да работи и върху собствени проекти, които на по-късен етап да получат финансиране.

Новодошлите

Последните две IT компании, открили офиси във Варна, са "Съдърленд глобъл сървисиз" (Sutherland Global Services) и "Астаунд комерс България" (Astound Commerce Bulgaria).

[Beehive Coworking Place]

Първата започна дейността си в града през миналия октомври с 50 работни места, като основният критерий за търсене на кандидати за тях бе високото ниво на владеене на немски език. За последните девет години американската аутсорсинг компания успя да достигне персонал от близо 1500 души в България. От "Съдърленд" обявиха преди време, че инвестициите им в страната вече надхвърлят 10 млн. евро. В същото време приходите на регистрираното в България едноименно дружество достигнаха 34.7 млн. лв. за 2014 г. спрямо 20 млн. лв. само година по-рано.

"Астаунд комерс България" откри офиса си във Варна през април 2016 г. и също е дъщерна компания на едноименно американско холдингово дружество. То е най-големият интегратор на сложни решения в електронното пазаруване и други типове уеб базиран бизнес. Компанията разработва различни софтуерни решения, свързани с оперативния контрол и работата на различни крайни клиенти, включително онлайн маркетиране и налагане на брандове.

Далече от София, близо до Украйна

Според данните, предоставени на "Капитал", глобалният оборот на "Астаунд комерс холдинг" за миналата година е в размер на малко над 93 млн. долара, а оперативната печалба леко надвишава 35 млн. долара. "Една от причините да се насочим към България е именно растящата ни нужда от кадри, ниските данъци, както и близките връзки между България и Украйна, където са съсредоточени 4-те ни най-големи развойни центъра за софтуерни разработки, казва изпълнителният директор на "Астаунд комерс България" Дмитри Головацкий.

За обучението на кадрите си във Варна компанията ще разчита на "Адванс академи", открита през март. Тя се управлява от дружеството за набиране и управление на персонал "Адванс хюмън кепитъл".

От "Астаунд комерс България" твърдят, че са влезли на пазара на труда във Варна с по-високи нива на заплащане, които конкурират тези в София. "Това принуди другите компании в града да започнат да увеличават заплащането, за да задържат подготвените си кадри", казва Головацкий.
През следващите две години "Астаунд комерс България" планира да увеличи екипа си във Варна с още 30 души, като разшири двойно и офис площите, които ползва.

По данни на Националния статистически институт броят на заетите в IT сектора във Варна е нараснал от 2124 през 2011г. до 3215 в края на 2015 г. В същото време средната брутна месечна заплата в сектора се е увеличила от 943 лв. на 1255 лв., като към края на третото тримесечие на м.г. средното заплащане за страната в този сектор е било най-високото. Как са се променили данните за Варна след появата на новите играчи на пазара през миналата година все още не ясно. Добрата новина е, че очертаният тренд е категорично положителен.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Как да се отключи потенциалът на Плевен 20 Как да се отключи потенциалът на Плевен

Плевен има много предимства: настоящи като авиация и медицина и потенциални като логистика и индустрия. Спират го липсата на пари, малко фантазия и общи действия с Ловеч

20 ное 2018, 5782 прочитания

Капитал градове: Плевен Капитал градове: Плевен

Поредица на "Капитал", посветена на големите и икономически активни градове.

16 ное 2018, 187 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Регионален бизнес Стара Загора

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: Червена вълна на борсите, кризата в "Обединени патриоти" продължава

Емисия

DAILY @7PM // 20.11.2018 Прочетете