Казусът "Бедечка" ще се решава на местен референдум
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Казусът "Бедечка" ще се решава на местен референдум

През миналата година строителството в "Бедечка" беше спряно до вземане на окончателно решение за територията

Казусът "Бедечка" ще се решава на местен референдум

Общинските съветници в Стара Загора одобриха допитването, което ще се проведе на 18 юни

8260 прочитания

През миналата година строителството в "Бедечка" беше спряно до вземане на окончателно решение за територията


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
60

хил. старозагорци най-малко трябва да се включат в допитването, за да бъде то легитимно.
Ако над 50% участвалите в референдума отговорят на въпроса с "да", общината ще трябва да отчужди имотите и да изгради там парк.

Да бъдат ли отчуждени частните незастроени имоти в старозагорския кв. "Бедечка" или на това място да бъде изграден най-новия квартал в Града на липите? Отговорът на този въпрос трябва дадат старозагорци чрез референдум, който ще се проведе на 18 юни.

Казусът "Бедечка" стана знаков за града и страната, след като над 300 дка с дървета, храсти, затревена площ бяха отредени за застрояване още през далечната 2003 г. Част от тези зелени площи включват живописни дървесни видове, както и легендарното дърво "Старият чинар", което е на повече от 700 години. Макар че планът предвижда да се запазят ценните дървесни видове и всеки от собствениците да предостави 25% от земята си за оформяне на зелени и паркови площи в квартала, този факт не успокоява природозащитниците, обединени в неформалното сдружение "Да запазим Бедечка". Въпреки че твърдяха, че референдумът е незаконен, а целият казус за парка е белязан от поредица от незаконосъобразни решения през годините и явен конфликт на интереси, в крайна сметка призозават на 18 юни да се участва в гласуването и да се избере отговор "Да". По този начин ще се запази предназначението на парка, дори за целта да се наложи да се обезщетят част от собствениците на терени. Надделяването на позиция "Не" ще означава отново инвестиции от страна на общината, но за изграждане на инфраструктура за нов квартал, твърдят активистите.

Собствениците на земи в спорната територия защитават точно обратната теза - тези земи никога не са били парк по силата на закона, макар че старозагорци са свикнали да ги наричат парк. Местните организации на две партии - "Движение България на гражданите" и "Реформаторски блок", настояват референдумът да бъде отменен. Подаден е сигнал и до главния прокурор. Според тях референдумът противоречи на закона, който не позволява допитване до гражданите по въпроси, свързани с общинския бюджет.

Какъв е въпросът

Решението за референдум беше взето на сесия на общинския съвет на Стара Загора на 27 април. Допитването до старозагорци ще струва на общинската хазна около 180 хил. лева. Въпросът, на който трябва да отговорят гражданите, е: "Да бъде ли извършено отчуждаване на частните незастроени имоти в квартал "Бедечка" по реда на Закона за общинската собственост и Закона за устройство на територията, при граници: от изток – бул. "Хан Тервел", от запад – ул. "Иван Вазов", от север - алеята към предприятие "Труд", и от юг – ул "Христина Морфова"?" На територията на отчуждените имоти да се изгради парк за сметка на бюджета или активи на община Стара Загора.

Гражданите трябва да отговорят на въпроса с "да" или "не". Според последните изменения на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да бъде прието решение по въпроса, поставен от референдума, в него трябва да участват 40% от избирателите, които имат право на глас. Тоест, за да е в сила решението на гражданите, на 18 юни до урните трябва да отидат поне 60 хил. от 150 хил. имащи право на глас. За да бъде прието решение пък, за него трябва да дадат гласа си над 50% от гласувалите граждани.

Старозагорци вече имат опит с гласуване на референдум през 2013 г., когато трябваше да дадат мнението си по въпроса "Да бъде ли закрит полигона Змейово?". Тогава гласа си дадоха едва 19.74% от имащите право на глас и допитването остана без последствия. "Надяваме се, че хората ще отидат да гласуват на 18 юни, и смятаме, че гражданите са тези, които трябва да решат със своя глас казуса, казва председателят на общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков. Ако гражданите се произнесат с "да" на въпроса, зададен на референдума, тогава общинското управление трябва да реши откъде да осигури необходимите финансови средства за отчуждителните процедури и изграждането на новия парк.

"Проблемът не е в парка, проблемът е в цената. Имаме няколко оценки, направени от лицензирани оценители. Последната от тях посочва, че ще ни бъдат необходими между 33-34 млн. лв., за да обезщетим собствениците. Характерно за тази отчуждителна процедура е, че стартирането й означава плащане и тогава отчуждаване. Следва да се изработят проекти и да се предвидят средства за изграждане на парка, за който ще бъдат необходими още около 22 - 26 млн. лв. Така отчуждаването на имотите на собствениците и изграждането на парка ще струват на данъкоплатеца около 55 млн. лв. Това е огромна тежест на общината - означава спиране на инфраструктурни проекти, облагородяване на междублокови пространства, на проекти по обновяване на града. Това би била изключително рискова стъпка. След като прегледахме тези дадености, стигнахме до извода, че не е редно общинските съветници да взимат решение с такава огромна финансова тежест. Логично беше да проведем референдум и да питаме старозагорската общественост дали са съгласни да бъде изграден парк на тази цена", казва Брайков. Според него общината не разполага с толкова пари и ако е необходимо, ще търси кредит от финансова институция. Изплащането на толкова голяма сума обаче ще доведе до повишаване на местните данъци и такси и цените на услугите в общината.

История на проблема

С решение №1089 от 11.03.2003 г. на общинският съвет в Стара Загора се определят границите на територията, в рамките на която се запазва парк "Бедечка" и се променя предназначението на част от територията на парка. За тази част съветниците определят да започне процедура по възстановяване на имотите на бивши собственици чрез Поземлената комисия в Стара Загора. Вследствие на това решение в частта на парка, за която е променено предназначението, са възстановени имоти на бивши собственици. През 2005 г. общинският съвет одобрява Общ устойствен план на Стара Загора. Две години по-късно съветниците възлагат на тогавашния кмет да предприеме действия по изменение на Общинския устройствен план в частта парк "Бедечка" и да се изработят планове за застрояване и регулация.

Обратът

През 2011 г. общинският съвет одобрява проект за актуализация на ОУП на Стара Загора и прилежащите крайградски територии и приложените план-схеми към него, включително територията на парк "Бедечка", за която са приложени устройствени параметри. Възложено е изработването на подробен устройствен план и план за застрояване. Този план е обявен в Държавен вестник, изтекли са сроковете за обжалване от всички страни и през 2012 г. има вече конкретни урегулирани поземлени имоти с граници и коефициенти на застрояване. Проектът предвижда ниско строителство с голям процент озеленяване. Появяват се първите противници на застрояването. Гражданските протести стават особено настоятелни през 2014, 2015 и 2016 г., а за обединението им в неформално сдружение помагат социалните мрежи.

През 2016 г. по предложение на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров общинският съвет приема решение, с което възлага на кмета да се извърши частично изменение на Общия устройствен план в параметрите за "Бедечка" и впоследствие да направи нов подробен устройствен план. Така общинска администрация възлага на авторски колектив да измени Общия устройствен план в частта за "Бедечка". Промяната предвижда, вместо районът да бъде отреден за застрояване, да бъде използван изцяло за озеленяване и да се запази като парк. До този момент обаче измененият устройствен план не е приет от общинския съвет на Стара Загора. Строителството в парка е забранено до вземане на окончателно решение.

Позиции

"Казусът "Бедечка" се ражда с решението на общинският съвет на Стара Загора през 2003 г. за връщане на земите на собствениците в територията му, въпреки че тогавашният закон забранява възстановяването на земи в реални граници в парк", смята Люба Петкова, член на сдружението "Да запазим "Бедечка". Природозащитниците твърдят, че притежават документи, от които личи, че собствениците вече са били обезщетени за същите тези имоти. "Веднъж с компенсаторни бонове, втори път с пари, а сега искат трето обезщетение", твърдят от сдружението. Не може един референдум да включва въпрос, касаещ бюджета на общината, посочват още противниците на застроителния план за кв. "Бедечка", но въпреки това не могат да допуснат да спечели позицията "Не" на референдума.

На обратното мнение е Стефан Шоселов, представител на собствениците на земи в кв. "Бедечка". Според него никой от собствениците не е бил обезщетен през годините. Тези земи са били иззети от през 1956 г., като на това място държавата е направила разсадник, а не парк. Собствениците на земи подозират, че зад протестите на природозащниците стоят финансови интереси.

В каква посока ще тръгне решаването на казуса "Бедечка" в Стара Загора предстои да се разбере през следващите седмици.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
60

хил. старозагорци най-малко трябва да се включат в допитването, за да бъде то легитимно.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.