Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
26 сеп 2017, 10:13, 6175 прочитания

"Тирбул" роботизира производството на сирена с инвестиция за 18 млн. евро

С новото оборудване предприятието е успяло да увеличи двойно капацитета си, без да прави нови назначения

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора, Сливен, Ямбол. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
Най-голям пазар за дружеството остава Гърция, но от предприятието отчитат и нарастващи продажби в България.

Сливенското предприятие "Тирбул", специализирано в производството на твърди и полутвърди сирена, завърши инвестиция от 18 млн. евро. Тя беше направена поетапно от юли 2015 г. до април на 2016 г. Инвестицията е свързана с разширяване на сградния фонд, закупуване на нова производствена линия за твърди сирена, разширяване на помещенията за динамично, водно осоляване на сирената, разширяване на хладилните помещения и на помещенията за опаковка. "Новите мощности са въведени в експлоатация, а хората вече са обучени за работа с машините", казва директорът на завода Деян Камаринчев.

Строителните работи са извършени от сливенската строителна компания "Строй консулт". Производствените помещения са оборудвани с машини на германската компания Alpma, производството е роботизирано и се управлява по компютърен път. Рискът от замърсяване на продукта е сведен почти до нула, тъй като човешката намеса в производството е минимална. "Това са машини четвърто поколение, с които нашата фирма се нарежда не само на водещо място в бранша в България по модернизация на производството, но и в Европа", казва Камаринчев. С новото оборудване предприятието е успяло да увеличи двойно капацитета си, без да прави нови назначения. В "Тирбул" работят 108 души. През юни и юли сливенското предприятие успя да постигне максимално натоварване на новите мощности. "При нас има изразена сезонност на продукцията. През лятото заводът може да поеме всички видове изкупни млека и те да бъдат преработени в сирене. Зимно време произвеждаме основно краве сирене и капацитетът на работа пада", казва Камаринчев. От основаването на предприятието в България до днес са инвестирани 35 млн. евро. Сред възловите инвестиции се нарежда и модерната пречиствателна станция.


Кои са пазарите на компанията

Основните пазари на фирмата са в страните от ЕС, включително и България. Тя изнася и за САЩ, арабските страни, Китай, Австралия, но най-големият клиент остава Гърция, където консумацията на сирене на глава от населението е най-висока в ЕС.

"Сливенското предприятие има възможност да преработи от 120 до 150 тона мляко на ден средно годишно. За съжаление родният добив на свежо мляко не е в състояние да задоволи напълно нуждите на българската млекопреработвателна индустрия", казва Камаринчев. "Тирбул" не прави изключение, затова и фирмата компенсира недостига на местни свежи млека с внос от другото предприятие на групата – в Румъния.



През последните години компанията отчита значителен ръст на продажбите си на българския пазар под марката Olympus. Миналата година приходите от продажби в България са нараснали с над 50%, казва изпълнителният директор на "Тирбул" Мария Стойкова. Най-търсени на вътрешния пазар са прясното, киселото, цеденото мляко и сирената. Тази година компанията пусна на българския пазар айрян и кефир в модерни прозрачни опаковки.

Какви за финансовите резултати

"Тирбул" роботизира производството на сирена с инвестиция за 18 млн. евро

Фотограф: Сашка Панайотова
Приходите на предприятието за 2016 г. са в размер на 56 млн. лв. "Отчитаме спад спрямо предходната година, защото нямаме пълна отчетна година заради инвестицията, която реализирахме", казва Мария Стойкова. Тя обаче очаква значителен ръст за първото полугодие на 2017 г., още повече че производствените възможности са два пъти по-големи спрямо предходните периоди. Сливенското предприятие е част от гръцката група Tyras, която наскоро е преименувана в Hellenic Dairies SA. Обединени са гръцките предприятия в групата в градовете Лариса, Ксанти и Трикала.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

#ЕКИПЪТ: Успех в строителството #ЕКИПЪТ: Успех в строителството

Инж. Николай Иванов, новият регионален мениджър на "Трейс Груп Холд" за област Стара Загора, разказва за инфраструктурните проекти на компанията

24 мар 2020, 1235 прочитания

"Собствениците на детски площадки са длъжни периодично да проверяват безопасността им" "Собствениците на детски площадки са длъжни периодично да проверяват безопасността им"

Казва Благовеста Шинева, управител на Център за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора

19 мар 2020, 1050 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Живко Тодоров: Новата индустриална зона ще бъде изградена върху бившето опитно поле

Кметът на община Стара Загора пред "Капитал"

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Инстатерапията на Беловски

Художникът Станислав Беловски смесва световната история и българските теми на деня в колажите си

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10