Живко Тодоров: Новата индустриална зона ще бъде изградена върху бившето опитно поле
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Живко Тодоров: Новата индустриална зона ще бъде изградена върху бившето опитно поле

"Стара Загора стои добре на икономическата карта на България и трябва да вложим усилията си в повишаване стандарта на живот."

Живко Тодоров: Новата индустриална зона ще бъде изградена върху бившето опитно поле

Кметът на община Стара Загора пред "Капитал"

10709 прочитания

"Стара Загора стои добре на икономическата карта на България и трябва да вложим усилията си в повишаване стандарта на живот."

© Сашка Панайотова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора, Сливен, Ямбол. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Господин Тодоров, избрахте ли окончателно място за новата индустриална зона на Стара Загора?

- Избрахме първата зона, предложена ни от "Индъстри уоч" – бившето опитно поле източно от града, в близост до магазин "Метро". Там общината притежава 100 дка земя, съществува и възможност за разширение. Започваме да работим по оформянето на тази зона и мисля, че до година - две ще успеем да я завършим. Бизнесът на Стара Загора иска да участва в изграждането на инфраструктурата на новата индустриална зона. Затова може да направим съвместно дружество, което да започне да привлича инвеститори. Ще работим на принципа на публично-частното партньорство, независимо от недостатъците на закона и препращането към Закона за обществените поръчки. Мястото е добро, има газ и ток, канализация. Съвместно с бизнеса ще рекламираме тази зона, за да дойдат нови инвеститори. Вече работим съвместно с "Индъстри уоч" и Клуба на работодателя върху реализацията на този проект.

Защо се отказахте от предложението си новата индустриална зона да бъде на мястото на летището на Стара Загора?

- Аз и досега смятам, че летището е подходящо за тази цел. Като общинско ръководство обаче сме убедени, че за да бъде реализиран успешно един такъв проект, трябва да има консенсус по основните въпроси от всички страни. Новоизбраната зона беше посочена като подходяща както от бизнеса, така и от анализаторската компания в лицето на "Индъстри уоч". Надявам се да привлечем нови инвеститори в областта на високотехнологичните производства. В същото време искам да напомня, че Стара Загора и сега има успешно развиващ се бизнес. Тук работят компании, които определят националния облик на икономиката, каквито са "Трейс", "Загорка", холдинг "Загора", "Металик", "Градус", "Медина Мед", "Стандард профил" и други. Аз смятам, че основният проблем е в липсата на достатъчно кадри за нуждите на бизнеса, а не толкова липсата на инвестиции. Бизнесът все повече говори за внасяне на работници отвън.

Една от недобрите перспективи за града, посочена в доклада на "Индъстри уоч", е свързана с факта, че повечето образовани млади хора отиват да живеят в София или заминават за чужбина. Как може да се реши този проблем?

- За България е необходима децентрализация, за да може да се избегне този процес. Необходими са и много инвестиции, за да се повиши стандартът на живот и работните заплати да станат такива, че хората да се развиват добре професионално и в родния си край. Всички заем, че младият човек търси по-добра перспектива, по-интензивен начин на живот, по-добра кариера и това е нормално. Мисля, че Стара Загора стои добре на икономическата карта на България и трябва да вложим усилията си в повишаване стандарта на живот. Привличането на инвестиции зависи от много неща. Бизнесът избира най-добрата възможност, а нашата задача е да осигурим тази възможност. В същото време Стара Загора е на второ място по доходи в страната. Много инвеститори идват, но когато видят, че средната заплата тук е над средната за страната, предпочитат да инвестират в друг район. Затова сме се насочили към друг тип инвеститори, които търсят висококвалифицирани специалисти и искат да развиват високотехнологични производства.

Общината реши да ползва кредит от 6.5 млн. лв. Как ще се отрази той на финансовото й състояние?

- Не очаквам този кредит да се отрази на финансовото състояние на общината. Той ще покрие временно дупката в бюджета, която се оформи заради блокираните средства по съдебните дела. След като приключат делата, се надявам, че част от парите ще бъдат освободени и ще можем да ги възстановим. Реално задълженията ни по делото са 4.8 млн. лв., а имаме внесени близо 10 млн. лв. За да не спираме ремонтите тази година и да си продължим с инвестиционната програма, трябва да вземем този кредит. Чакаме да бъде образувано новото дело и ще докажем тезата си.

Кои са най-важните проекти по инвестиционната програма на общината?

- Стартираме проекта за обновяване на централната градска част и пешеходната зона на Стара Загора, "Аязмото", ремонта на моста над жп линията в кв. "Кольо Ганчев", който ще стане четирилентов, ремонтите на училищата – ГПЧЕ "Ромен Ролан", "Железник", Професионалната гимназия по ветеринарна медицина, Търговската гимназия. Предвидени са ремонти на улици по инвестиционната програма на общината. Това са ул. "Батенберг", бул. "Руски", ул. "Отец Паисий", бул. "Методи Кусев". В момента в кв. "Три чучура–север" се прави цялостно асфалтиране на голяма част от квартала. Там не са правени ремонти от много години. Тази есен започваме ремонта на централната градска зона и площада пред общината. Ще направим ремонт на площада зад универсалния магазин. На мястото на стария общински съвет ще изградим чудесен площад за старозагорци. До следващата година градът ни ще бъде коренно променен. Избрани са изпълнители по всички проекти. За изграждането на моста е избрана фирма "Трейс", ремонтът на централната градска част ще бъде извършен от софийски консорциум, а проектът за парк "Аязмото" ще бъде изпълнен от "Водстрой 98". Мога да кажа, че ще има сериозен контрол от наша страна и няма да бъдат допускани грешки и некачествено изпълнение от страна на избраните фирми.

Задълженията на УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович" са над 21 млн. лв. Има ли опасност от спиране на работата й?

- Не мисля, че има опасност голям регион като Стара Загора да остане без държавна болница. Искам да кажа обаче, че моделът в здравеопазването според мен е много изкривен. При него пациентът не е в центъра на здравеопазването. Парите в сектора трябва да бъдат насочени към пациентите и тяхното здраве, а не в поддържането на структури. От години някой е забравил, че пациентът е важен и парите са за него, а не за издръжката на сгради, плащане на заплати и други разходи. Има болници, които не работят активно, те издържат само сгради и плащат заплати. Болницата в Стара Загора е необходима и натоварена.

Докъде стигна проектът за разширение на новия парк "Артилерийски"?

- Имаме избран изпълнител. В началото на 2018 г. очакваме държавата да ни отпусне 5 млн. лв. с постановление на МС и през есента да започнем работа по този проект. Ще разширим парка с още 40 дка, като проектът включва и изграждане на продължението на улица "Христо Ботев".

Кога ще бъде окончателно решен казусът "Бедечка"?

- Очакваме да ни бъдат прехвърлени военни имоти, след което ще започнем замени със собствениците. През септември планираме да приемем новия план на града и да приключим с този казус. Повечето собственици са заявили готовността за замени на имотите си и мисля, че ще намерим общо решение. Амбицията ни е всички дървета в парка да бъдат запазени. Територии, върху които няма дървета обаче, няма да отчуждаваме.

Какви ще бъдат приоритетите в работата ви?

- Работата ми до края на тази и през следващата година ще бъде насочена към подобряване на инфраструктурата, водоснабдяването, канализацията. Продължаваме работата си по обновяване на старозагорските квартали. Предстои да обновим кв. "Самара 1" с проект по ПУДООС. Проектът е мащабен и е на стойност 9 млн. лв. Той ще бъде извършен на два етапа. След това ще продължим с работата си в кв. "Самара 2". Сред приоритетите ни през следващите години ще бъде изграждането на канализация и водоснабдяването на кв. "Лозенец". Предвидили сме обновяване и на кв. "Зора". Ще променим цялостно инфраструктурата на града и още през следващата година Стара Загора ще има изцяло нов облик.

Интервюто взе Сашка Панайотова

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Стара Загора, Сливен, Ямбол. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.