Време на инвестиции, време на растеж
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време на инвестиции, време на растеж

Време на инвестиции, време на растеж

Индустрията е с най-голям дял от инвестициите в Пловдивска област през последните години

5526 прочитания

© Цветелина Белутова


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Ако България можеше да достигне темповете на инвестиции и индустриализация на Пловдивска област за последните 6-7 години, тогава и националното ни самочувствие щеше да бъде друго. А и икономиката на страната щеше да има други параметри - много по-близки до тези на Европейския съюз. Капиталите, вложени в инвестиционни проекти в Пловдивска област, и пуснатите в действие инвестиции през периода 2011 - 2015 г. показват, че това е време на индустриализация и на натрупвания за растеж. Темповете на придобитите дълготрайни материални активи, или иначе казано - на въведените в действие инвестиционни мощности в Пловдивска област, обикновено изпреварват средните за страната. Наистина с различни величини - от скромните 1% за периода 2014/2013 г. през 14% за 2015/2014 г. до 22% за 2012/2011 г.

С високите си инвестиционни темпове Пловдивска област изпреварва също така и всички други области в Южен централен район, задавайки общото високо темпо на района, което също е по-високо от това на България. И още нещо важно - разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, или обобщено казано - инвестиционните разходи в Пловдивска област, през периода 2011 - 2015 г. нарастват. И докато през 2011 г. са били 1.462 млрд. лева, през 2015 г. достигат 1.773 млрд. лева. Това е най-важната предпоставка, която позволява да прогнозираме, че тенденциите, отбелязани дотук, ще се запазят и в следващите години.

В какво инвестираме

Структурата на инвестициите в Пловдивска за периода 2011 - 2015 г. по отрасли показват, че най-големият дял на пуснатите в действие дълготрайни материални активи са в индустрията. Относителният дял на индустриалните инвестиции е между 55 и 65% от общо въведените мощности. Вторият важен отрасъл за инвестициите тук е търговия, транспорт, хотелиерство, ресторантьорство и на трета позиция е строителството. Друго интересно "инвестиционно сечение" на Пловдивска област са разходите за придобиване на дълготрайни материални активи. Иначе казано, това са инвестиционните средства, които всяка година са влагани в различните отрасли. За периода техният общ размер е 8.139 млрд. лева, а в Южен централен район - 12.899 млрд. лева. Относителният дял на Пловдивска област (около 63%) спрямо региона и в този случай е много по-висок от всички останали инвестиционни вложения тук.

Пловдив и останалите

Друга важна тенденция в инвестициите в Пловдивска област е, че с обема си те не само доминират спрямо всички други четири области в Южен централен район, но и предопределят структурата на частните вложения спрямо общите. От общо инвестираните през 2015 г. в Южен централен район над 2.9 млрд. лева инвестиции 61.1% са били в Пловдивска област. Условно Южен централен район е разделен на две според вида на преобладаващите инвестиции. За региона разходите за придобиване на дълготрайни материални активи през 2015 г. са били 2 900 976 000 лева, в това число частни инвестиции 2 342 093 000 лева (80.7% относителен дял). Докато относителният дял на частните инвестиции към общия обем на инвестициите е почти наполовина в Кърджалийска (51.6%) и Смолянска (57.4%) област, в Пловдивска, Хасковска и Пазарджишка област частните инвестиции са между 76.8% и 86%. Отново относителният дял на частните инвестиции е най-висок в Пловдивска област - 86 на сто. Ако сравним с демографската структура (47% са живеещите в Пловдивска област), инвестиционната концентрация в Пловдив обуславя и нарастващото притегляне на работна сила от съседните 4 области.

Инвестиционни апетити

Силни инвестиционни "апетити", но и още нещо важно - възможности да привлекат, обслужат и задържат нови инвеститори - показват и по-малките общини в Пловдивска област. За периода 2008 - 2015 г. преките чуждестранни инвестиции в нефинансови активи в Пловдивска област почти се удвояват.

През последните две години чуждестранните инвестиции в община Пловдив леко намаляват - от 1.102 млрд. евро на 1.050 млрд. евро, но очевидно относителният им дял в общите инвестиции в областта продължава да бъде много висок - над 70%. Увеличението за областта идва от общини с предприятия от "Тракия икономическа зона". Такива са Раковски (2014 г. 53.33 млн. евро и 55.53 млн. евро през 2015 г. ), следвана от Първомай (2014 г. 41.226 млн. евро и 47.85 млн. евро през 2015 година) и Садово (2014 г. 20.56 млн. евро и 26 млн. евро през 2015 г.). Най-високи и като обем, и като относителен дял след Пловдив са привлечените чуждестранни инвестиции в община Марица. Заради особеностите на административното деление общината е юридически самостоятелна, но фактически е свързана с Пловдив и ползва всички административни предимства на голямата община, което, изглежда, я прави привлекателна за значителна част от инвеститорите. Така през 2014 г. преките чуждестранни инвестиции в нефинансови активи в община Марица са 190.67 млн. евро и достигат 236.2 млн. евро през 2015 г.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.