Над 1 млрд. лева са внесените данъци и осигуровки в област Пловдив
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 1 млрд. лева са внесените данъци и осигуровки в област Пловдив

Pixabay CC0 Public Domain

Над 1 млрд. лева са внесените данъци и осигуровки в област Пловдив

Най-значимите приходи се формират от данъка върху добавена стойност

6049 прочитания

Pixabay CC0 Public Domain

© Nikola Belopitov


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
12.4%

нарастват през 2016 г. данъците внесени от физически лица спрямо година по-рано.
Данъците, които пловдивчани плащат през периода 2014-2016 г., нарастват и причината е една - нарастват доходите им.

Колко данъци плаща Пловдив? Отговорът на този въпрос не може да бъде намерен само в Пловдив. Шестдесет от фирмите в областта са големи данъкоплатци и размерът на внасяните от тях данъци е известен в Националната агенция по приходите. При това числото им не е постоянно. Пловдивските данъчни експерти поясняват, че Министерството на финансите определя критериите, които трябва да има една компания, за да стане голям данъкоплатец и осигурител. В зависимост от текущите условия броят на големите данъкоплатци и осигурители се променя всяка година.

И така: колко данъци внася Пловдив, без да броим големите му данъкоплатци? Отговорът се намира в сметките на дирекция "Обслужване" към пловдивската териториална дирекция на Националната агенция по приходите. Вторият по големина град в България е увеличил платените данъци и осигуровки от 2014 до 2015 г. с близо 12 млн. лева, а от 2015 до 2016 г. с още 153.6 млн. лева. Като цяло икономиката на Пловдив и пловдивчани внасят данъци и осигуровки на стойност над 1 млрд. лева.

Откъде идват най-големите приходи

Най-значимите приходи за хазната формира данъкът върху добавена стойност. През периода 2014 - 2016 г. има един критичен спад през 2015 г. и след това много голямо нарастване. През 2014 г. пловдивският ДДС е бил 219.15 млн. лева, през 2015 г. спада до 168.1 млн. лева (–23.27%) и през 2016 г. достига 252.8 млн. лева (+50.39% ). Анализът на пловдивските данъчни експерти обяснява причините за тази турбуленция. През 2015 г. има значително нарастване на възстановения ДДС, дължащо се основно на еднократно възстановени суми на общини от областта по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013".

Вторият по значение за бюджета данък е корпоративният. Нарастването му (при равни други условия) означава, че компаниите които работят в Пловдивска област, стават по-рентабилни и печалбите им нарастват. През 2014 г. фирмите са внесли корпоративен данък 105 млн. лева, през 2015 г. сумата е 115.7 млн. лева (+10.15%) и през 2016 г. данъкът достига 126 млн. лева (+8.96%). Над 99% от този приход за бюджета е следствие от данъците, платени от реалната икономика – т.нар. нефинансови предприятия.

Какъв е приносът на гражданите

Данъците, които пловдивчани плащат през периода 2014 - 2016 г., нарастват и причината е една - нарастват доходите им. Най-големите приходи за хазната са следствие на внесените данъци от физически лица по трудовоправни отношения. За нарастващото заплащане в региона показват и темповете, с които растат приходите на наетите: 8.07% за 2015/2014 и 12.41% за 2016/2015 г. Темпът на нарастването на данъците на лицата със свободни професии и граждански договори е значително по-нисък. Но все пак и приходите на тези физически лица също са се увеличили.

Според аналитиците в Териториалната дирекция на НАП в Пловдив 2017 г. ще бъде още по-добра за приходите в бюджета. Прогнозата за изпълнение на публичните приходи, отчитани от дирекция "Обслужване" - Пловдив, като цяло е да са с 11% повече спрямо предходната 2016 г. В Териториална дирекция на НАП - Пловдив, включваща областите Пловдив, Кърджали, Пазарджик, Смолян, Стара Загора и Хасково, са назначени на щат 1418 служители. Стратегията за действие на служителите от агенцията е да подпомагат доброволното спазване на задълженията и създаването на партньорство между администрацията и задължените лица.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
12.4%

нарастват през 2016 г. данъците внесени от физически лица спрямо година по-рано.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    jordani avatar :-P
    jordani

    Ами да си оправите заглавието. То всички знаем, че за журналистите числата са мистерия, де...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.