С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
21 10 окт 2017, 8:21, 5866 прочитания

"Ейнджълс естейт" увеличи експорта на виното си с 30%

Най-значимите експортни пазари на вино на компанията са Белгия, САЩ, Китай, Холандия

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

"Ейнджълс естейт" (Angel's estate) - винарската изба на братята Ангелови, чието име носи, не е само високотехнологично предприятие с 1500 декара собствено грозде и капацитет от 1 млн. литра вино. Тя не е само разширение на бизнеса им в престижния винарски отрасъл. Тя е сбъднатата мечта на панагюрската фамилия Ангелови да създават тук превъзходни вина. Заради случайно съвпадение в имената с френска изба "Ейнджълс естейт" промени една буква от името си. Казват, че с промяната на името променяш и бъдещето си. Е, тук е за добро. И пазарните резултати го доказват. Експортът на вино се развива изключително динамично. За първото шестмесечие на 2017 г. ръстът спрямо същия период на предходната е 30%. На българския пазар ръстът е "само" 20%. Най-значимите експортни пазари на вино от "Ейнджълс естейт" са Белгия, САЩ, Китай, Холандия, а амбицията на търговския екип на компанията е през тази година да стъпи и на пазарите в Германия и Япония.

И още промени


Когато пусна първите си разпознаваеми марки на пазара, "Ейнджълс естейт" показваше на ценителите, че могат да очакват превъзходни образци на червени вина. Само за 3 години екипът на винарната доказа, че може да постигне същия успех с белите и розетата. "През 2016 приетото грозде в избата ни е 400 т, бутилираните вина съответно са 350 хил. бутилки, като съотношението бели и розета към червени е 50% на 50%. Наблюдава се тенденция, че предпочитаните вина на потребителя са предимно бели и розета и в по малки количества червени. Причината според всички нас винопроизводителите е промяната в климатичните условия. Затоплянето на климата направи виното Rose изключително популярно и все по модерно в България", обяснява Цветомила Георгиева, изпълнителен директор на винарската изба "Ейнджълс естейт". Тя допълва, че за тази година добивът, който е заложен, е 670 т грозде, а планираният ръст при белите и розетата е около 25%.

Фотограф: Михаил Ванчев

Винарите тук са щастливци със земята, на която е засадено гроздето им. Защото нямат температурните екстремуми на колегите им малко по на юг от тях. Оттатък хълмовете с лозя на "Ейнджълс естейт", дори в недалечното винарско село Кортен, климатът е друг. И виното е друго. Макар и по-нависоко, лозята на "Ейнджълс естейт" досега не са били покосявани от тежки измръзвания. Градушките също донякъде ги щадят.

Предприятието

Предприятието "Ейнджълс естейт" изпревара в техническо и технологично отношение повечето български винарни. Съвременната техника за отглеждане на лозята, капковото напояване за младите лозички, единствената в страната лазерна сортировъчна машина за гроздови зърна, щадящите гроздови преси, новото поколение ферментационни съдове за ефективен контрол върху процесите на превръщане на гроздовия сок във вино и най-сетне превъзходните френски бъчви за съзряване на най-добрите вина – всичко това прави компанията високотехнологична. "Ценното в нашето предприятие е, че прилагаме утвърдени винарски практики чрез съвременни технологични подходи, без да преставаме да експериментираме", обяснява производствения директор Александър Велянов.



Предизвикателствата на ръста

Според производствения директор на "Ейнджълс естейт" гроздето от собствените 1500 декара е достатъчно, за да се достигне милионният капацитет на винарската изба. Още повече че засадените през 2015 г. 500 декара млади лозя не са достигнали максималното си плододаване. Колкото по-голям ставаш във винарския бранш, толкова по-организиран трябва да бъдеш, казва Велянов. При силния недостиг на работна ръка в региона обаче единственият начин да се постигнат производствените цели на "Ейнджълс естейт" е да се премине и към машинно отглеждане на лозята. И това скоро ще стане.

"Не много отдавна в България имаше спорове къде е изкуството на виното – в малките изби или в големите изби. И винаги се "анатемосваха" големите изби. Онова, което аз мога да кажа, е, че да направиш вино с едно и също добро качество изисква голяма доза изкуство и голяма доза знание как да се направи. Как да гледаш лозето съобразно стила на виното, който целиш, и съобразно климата, който имаш", коментира Александър Велянов.

Накъде с розето

Българският ценител на виното рядко се опитва да си спомни каква е била реколтата за виното, което купува. Той си е харесал едно розе от някоя винарска изба и очаква, че през следващата година то да бъде абсолютно същото. А не е и не може да бъде, защото природата е непостоянна и качеството на гроздето е различно. 2014 г. именно защото беше тежка, направи така, че на българския пазар се изсипа море от розе, което за щастие той прие. Сега е време винарите да направят следващата крачка – да създадат палитра от розета.

"През последните 3-4 години се промениха очакванията на клиентите на "Ейнджълс естейт". Възприемаха ни като строго червена изба, а сега вече приемат, че сме и бяла, и розе изба. Експериментирахме и ценителите приеха нашите три нови розета, които са коренно различни като стилистика", разказва Александър Велянов. И допълва, че водещият розов бранд на "Ейнджълс естейт" остава "Стейлиън розе". И още - "Ейнджъл розе" и "Денеб розе". Най-скъпо е розето "Денеб" и то е много нетрадиционно спрямо всички други розета в тази ценова категория в България.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

От гларус на гларус, и от авер на авер 1 От гларус на гларус, и от авер на авер

Интересът към крафт бирата във Варна расте благодарение на усилията на представителите на бранша

29 юни 2019, 2503 прочитания

Трансформирай това Трансформирай това

Разплащанията ще стават все по-евтини, бързи и прозрачни благодарение на новите бизнес модели, но и на блокчейн технологията

29 юни 2019, 1718 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Над 1 млрд. лева са внесените данъци и осигуровки в област Пловдив

Най-значимите приходи се формират от данъка върху добавена стойност

Откриване, закриване и нови въпросителни около "Исторически парк"

Дружеството зад парка официално смени собствеността си, а сред акционерите изплуват познати имена

Защо се срина морският туризъм

Сезонът се движи с намаление от 20%, а туристическото министерство закъснява с мерките за следващото лято

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Sympathy for the Writer

Биляна Курташева за книгата си, посветена на неподозираните връзки между различни произведения, периоди и личности

Да снимаш Пабло

"Пикасо – погледът на фотографа" в Барселона разказва чрез снимки личния живот и творческия процес на Пабло Пикасо