Кооперацията в Садово разширява бизнеса си
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кооперацията в Садово разширява бизнеса си

Кооперацията има 16 търговски обекта, разположени на територията на 11 селища

Кооперацията в Садово разширява бизнеса си

В момента РПК "Наркооп" инвестира в обект за бързо хранене, предстои изграждането на магазин за строителни материали

4426 прочитания

Кооперацията има 16 търговски обекта, разположени на територията на 11 селища

© РПК "Наркооп"


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
За РПК "Наркооп", Садово

РПК "Наркооп", Садово, Пловдивска област, има дълготрайни материални активи на стойност 1.2 милиона лева. В кооперацията членуват 2166 души от 11 селища в общината. Кооперацията е разкрила 44 работни места. Основни стопански дейности са търговия на дребно и промишленост.

Който казва, че кооперацията е отживяла форма на бизнес, да отиде в Садово, Пловдивска област. С 2166 членове и 112-годишна история РПК "Наркооп", Садово, показва друго - сдружаването между "малките" е перспективно.

"В момента развиваме дейността си в единайсет от дванайсетте селища на общината. Най-важните ни активи са 16 търговски обекта плюс цех за производство на тестени и сладкарски изделия. Имаме и няколко сгради, които отдаваме под наем на ресторантьори", казва Венета Наскова, председател на РПК "Наркооп". Тя ръководи предприятието втори мандат, но цялата й тридесет и една годишна кариера е в садовската кооперация. За себе си председателят казва, че е имала възможности да се отдаде на семейния бизнес, но изглежда, че няма да се раздели с кооперацията в скоро време.

Инвестициите

В момента РПК "Наркооп" прави обект за бързо хранене със собствено производство. Инвестициите са в оборудване и ремонт на сградата - кооперативна собственост в центъра на град Садово. Децата от двете училища в града, както и работещите и посетителите в общината ще са основните потенциални клиенти на новия ни обект, обяснява Венета Наскова. Тази инвестиция се финансира от собствените печалби на кооперацията, но само преди няколко години са заемани средства и от фонд "Инвестиции и взаимно подпомагане" на ЦКС.

"Най-големият заем беше инвестиционен – 130 хил. лева, като по-голямата част от него инвестирахме в ново оборудване, а с останалите средства ремонтирахме сградата на цеха. Средствата по фонда са безлихвени и ги възстановихме съгласно договора за три години. При необходимост пак ще се възползваме от изгодните условия на фонда", казва Венета Наскова. Мениджърският екип на кооперацията в Садово внимателно анализира инвестиционните възможности в заведение за хранене и магазин за строителни материали. И има финансови ресурси да го направи, стига да прецени, че ще има достатъчно добра възвращаемост.

Как се става член

Само през 2017 г. в кооперацията в Садово са приети нови 50 член-кооператори. Около една четвърт от всички 2166 членове - 550 души - са на възраст до 35 години. Защо е този интерес?

"Ценностите на кооперативното движение са много хубави, но в днешно време хората веднага оценяват материална стимул да пазаруват по-изгодно в кооперативните магазините", коментира Наскова. А изгодата да се пазарува в кооперативен магазин идва от начислявания с всяка покупка потребителски дивидент, с който допълнително се получават безплатно стоки в 16-те магазина на кооперацията на територията на община Садово.

Член-кооператор в РПК "Наркооп" се става лесно: влизаш в магазина и подаваш молба за членство на място. Дяловата вноска е 5 лева, а встъпителният членски внос е 2 лева. "При редовно пазаруване в нашите обекти тази сума се възвръща до 1-2 месеца. Максималното дялово участие е 300 лева, а средната дялова вноска е 33 лева. В последните години имаме добра печалба и начисляваме дивидент върху дяловия капитал", разказва Венета Наскова. За 2016 г. е разпределен дивидент в размер на 10%.

Взаимно подпомагане

Цехът за тестени и сладкарски изделия работи от 2012 г., а близо 60% от сладкарските изделия се реализират чрез Районния кооперативен съюз в Пловдив
Източник: РПК "Наркооп"

Другият разбираем за кооператорите интерес е участие във взаимоспомагателната им каса, която работи по правилник утвърден от ОС на кооперацията. Съгласно този правилник максималният влог на един член-кооператор може да бъде 50 хил. лева. Средствата от взаимоспомагателната каса кооперацията ползва основно за оборотни и не взема банкови кредити. Лихвата за членовете е 4% при едногодишен влог. Кооперацията в Садово дава заеми от 200 до 400 лева на член-кооператори, като задължително трябва да има поръчители. Лихвата е 15%. Досега взаимоспомагателната каса няма лоши кредити, макар че понякога има закъснения.

"Не ни се е налагало по съдебен ред да прибираме дългове. Годишно даваме заеми на около 150 член-кооператори, като срокът на погасяване е 12 месеца. Логиката е да не натежават много на домашните сметки на хората, които са взели пари, за да си помогнат. Месечно обикновено погасяват 20-30 лева", разказа Венета Наскова.

Проблемите

Най-сериозният проблем на РПК "Наркооп" е недостигът на работна сила. Желаещи да се присъединят към кооперацията има много, желаещи да работят в нея се намират трудно. И много трудно се намира млади хора за работа. В РПК "Наркооп" работят опитни търговци с над 30 - 40 години стаж в кооперацията, но някои от тях вече са готови да излязат в пенсия. "Те имат съвсем друго разбиране и отношение към работата в кооперацията в сравнение с новите ни работници. Искаме опитните ни хора да предадат умения си и отношение си към работата на младите", казва Венета Наскова.

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Пловдив. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.
За РПК "Наркооп", Садово

РПК "Наркооп", Садово, Пловдивска област, има дълготрайни материални активи на стойност 1.2 милиона лева. В кооперацията членуват 2166 души от 11 селища в общината. Кооперацията е разкрила 44 работни места. Основни стопански дейности са търговия на дребно и промишленост.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK