С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 ное 2017, 21:07, 4109 прочитания

Георг Спартански: Предстои реновирането на площад "Свобода", на етапи ще обновяваме пешеходна зона

Кметът на община Плевен пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

Г-н Спартански, какви проекти оформят облика на Плевен?

- Плевен е един от 39-те града, които усвояват средства по инвестиционната програма за периода до 2020 г. по процедурата за изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Европейският ресурс по оперативна програма "Региони в растеж" за Плевен е 47.5 млн. лв., разделен в три области. Първата е свързана с интегриран градски транспорт - 17.2 млн. лв. ще бъдат инвестирани за въвеждане на тикет-система, видеонаблюдение на 16 кръстовища и закупуване на 14 нови тролейбуса и две помощни машини, с което на практика ще надградим направеното. В първия етап от проекта по интегриран градски транспорт закупихме 40 нови тролейбуса и с реализацията на втория етап возилата, обслужващи тролейбусната мрежа, ще бъдат изцяло реновирани. В допълнение, направената рехабилитация на контактната мрежа и изградените нови тролейбусни линии - всичко това увеличава капацитета, модернизира на 100% тролейбусния транспорт и дава по-голям комфорт на гражданите. Не на последно място са и екологичните ефекти, за които говорим, свързани с липсата на вредни емисии във въздуха.


Другият лъч от парите – 13.8 лв., е за осигуряване на устойчива градска среда - основен ремонт на пл. "Ст. Стамболов", реновиране на Водната каскада и Градската градина – по тези три обекта строителните работи приключиха. В този проект имаме заложени средства още и за основен ремонт 16 улици, пет моста по Тученишка река и изграждане на пет детски площадки. Третият лъч от средствата - 10.25 млн. лв., са за образователна инфраструктура.

С целия този ресурс осигуряваме по-комфортна, по-качествена, по-съвременна среда за гражданите на община Плевен.

В секторите "Води" и "Отпадъци" какви екологични проекти са на дневен ред?- Проектът за интегриран воден цикъл Плевен –Долна Митрополия е от т. нар. ранни проекти по оперативна програма "Околна среда 2014-2020". Бюджетът му е малко над 117 млн. лв. и той е разделен между двете общини Плевен и Долна Митрополия. По този проект се предвиждат интервенции по ВиК мрежата в градовете Долна Митрополия и Тръстеник от страна на община Долна Митрополия, селата Ясен и Буковлък в Плевенска община, както и модернизиране на пречиствателната станция в с. Божурица. Община Долна Митрополия реши, че няма да преиграва поръчките. Ние в нашата част сме в етап отваряне на оферти. Очаквам да има избрани изпълнители след броени дни, след като комисията си свърши работата по класиране на офертите.

Дали ще има договори ще зависи от това дали някой от участниците ще обжалва процедурите.

В сектор "Отпадъци" имаме реализирано и изградено депо за отпадъци в предходния програмен период с европейско финансиране. Преди две години обектът беше приет от държавна комисия, но впоследствие възникна проблем. Няколко седмици след приемането на депото на терена се активизира свлачище. Това на практика заплаши да компроментира цялата тази инвестиция. Бяхме принудени заедно с изпълнителя да предприемем мерки, които бяха свързани чрез "Геозащита" за констатация на проблема - анализи, изработване на програма, мерки за укрепването. Сега очакваме около 4 млн. лв. от МРРБ за преодоляване на последиците от свлачището, за да се реши този проблем. Не можем да си позволим да бъде компроментирано едно мащабно вложение за около 30 млн. лв. Разговаряли сме с министър Николай Нанков. Той е изцяло осведомен за проблема и е обещал съдействие. В близките седмици до края на годината се надявам сумата, необходима за укрепване на свлачището и за елиминиране на свлачищните процеси, да бъде отпусната, за да може спешно да предприемем мерките за реализация на тези аварийни строителни работи.

В сферата на отпадъците трябва да рекултивираме старото сметище до с. Буковлък. Имаме проект. Около 11 млн. лв. ще струва рекултивацията. Средствата са предвидени от ПУДООС.

В момента управлявате огромен ресурс от европейски средства. С какво са свързани предизвикателствата?

- Не сме имали възможност да усвояваме такива обеми за подобряване на градската среда, инфраструктурата, транспорта, комуникационната свързаност, образователната инфраструктура. Сега се ползваме от тази възможност. На всички ни е ясно, че тези пари в един момент ще приключат и няма да бъдат в този обем. Оттук вече стои другата задача пред българските общини да могат чрез бюджетите си да реализират по-нататъшни действия в още по-голямо подобряване на средата във всичките й аспекти. В този смисъл бюджетите са един инструмент за правене на политика, а не са просто цифри, които следваме механично да бъдат преписвани от една година в друга с леки корекции.

Това, което имаме като бъдещи инвестиционни намерения, е, след като направихме централния градски площад, пл."Ст. Стамболов", Градската градина, Водната каскада, задължително следва да се реновира градското пространство в централната градска част по пешеходната зона, която свързва центъра на Плевен с изхода към София. Тя е една от най-дългите пешеходни зони не само в Плевен, но и в Европа. В момента проектираме реновирането на площад "Свобода" до театъра и на етапи идеята е да се обнови цялата пешеходна зона. Имаме идеен проект за изграждане на скейтборд парк. Трябва да предоставим на младите хора възможности за спорт и забавление, тъй като това е едно от нещата, с които задължително се свързват очакванията ни те да остават в Плевен. Със създаването на места за спорт, отдих и забавление искаме да направим града и общината привлекателни не само за настоящите му жители, но и за други, които биха свързали бъдещето си с Плевен, в светлината да има бъдещи инвестиции и нови работни места. За 2018 г. трябва задължително да се заложат средства за ремонт на автогарата, тъй като, за да получи категоризация, трябва да бъде извършен значителен обем работа, изграждане на гарови сектори с козирки. Сградата трябва да бъде енергийно обследвана и реновирана по най-бърз начин и да отговаря на съвременните изисквания. В момента върви обществена поръчка за избор на проектански екип, който да препроектира сграден комплекс – бивша ветеринарна лечебница, за нуждите на приют за кучета. С бюджет 2018 г. да можем да пристъпим към следващата фаза – обществена поръчка за избор на изпълнител на проекта, за да решим проблема с бездомните кучета. Естествено и през следващата година ще влагаме пари от бюджета и за обичайните дейности – чистота, поддръжка на инфраструктурата чрез текущи ремонти, косене на публични пространства и т. н.

В един момент, който ще настъпи след няколко години, българските общини няма да имат комфорта да реализират с европейски средства и ресурси и ще трябва да имат достатъчно широка приходна база, която да им дава възможност да решават все повече и повече потребности във всяко отношение на местните общности. И тук вече въпросът е за финансовата децентрализация и за разширяване на приходната база на общините, така че да могат да разчитат не само на държавата за големите неща, а да могат от местни приходи да финансират повече от собствените си нужди. Разбира се, финансовото състояние е един от компонентите, задължително трябва да е добро финансовото здраве на общината, за да може да си позволи да търси кредитни инструменти за финансиране на по-глобални проекти като тези, за които говоря.

Какви проекти имате депозирани и очаквате финансиране?

- Имаме проект от миналата година за основен ремонт на градския стадион "Плевен", който е в изключително лошо състояние. В Министерството на младежта и спорта имаме подаден проект за спортен комплекс на мястото на игрището зад стадиона. Там трябва да бъде изграден затревен терен с трибуни, осветление, лекоатлетическа писта, със сектор за хвърляне в тези лекоатлетически дисциплини, в които имаме спортни традиции и успехи. Изпълнен е първи етап на строителство на многофункционална спортна зала и спешно трябва да се реализира вторият етап. Там също са необходими сериозни средства. За стадиона и за спортната зала ние не бихме могли да се справим без финансовата подкрепа на държавата.

Какви целеви средства ще поискате?

- Ние сме ги поискали преди повече от една година с писмо, подписано от мен и от председателя на общинския съвет. За довършването на спортната зала са необходими между 8 млн. лв. и 10 млн. лв., а за ремонта на стадиона и за постигане на това да отговаря на изискванията на европейската футболна централа там са нужни около 15 млн. лв., като първият етап от строителството предвижда вложение за около 10 млн. лв. Като говорим за спортна инфраструктура, вложихме 100 хил. лв. за ремонт на зала "Спартак", която също е многофункционална, но вече морално остаряла и само тези средства не са достатъчни, за да предоставим услуга в обема и качеството, които се очакват. В баскетболната зала "Спартак" беше извършен ремонт на покрива, сега се подменя настилката на игралното поле с нова с цел осигуряване на по-добри условия за практикуване на спортните занимания.

Успяхте ли да приложите иновативни технологии и решения в посока развитие на Плевен като интелигентен град?

- Имаме намерение да кандидатстваме за финансиране с проект за осигуряване в публичната среда на безплатен безжичен интернет.

Пред старт сме на поръчката за обезпечаване на камери за видеонаблюдение за около 40 възлови точки в града, от които в реално време ще се дават сигнали за нередности с два пункта за наблюдение, за да може да се реагира своевременно на посегателства, нарушения на обществения ред.

Уличното осветление е също много важен приоритет за нас - да подобрим средата чрез по-малък разход с една услуга с неколкократно по-високо качество. В момента се прави енергийно обследване за цялостна подмяна на уличното осветление. Имаме базовия доклад от обследването, който ни ориентира в параметрите. По груби сметки, ако решим да подменим само осветителните тела с LED осветление с т.нар. димиращ ефект, с автоматично регулиране на силата на осветеността според сезона и според часа от денонощието, ще ни трябват около 2 млн. лв. Ако решим да включим и част от довеждащите елементи като стълбове, кабели в участъците, където са компрометирани, и т.н., ще се необходими още между 5 и 6 млн. лв. В момента се работи по окончателния доклад. Общинският съвет предстои да вземе решение за реализацията на този проект - дали ще се изпълни чрез кредит или чрез ЕСКО договор.

Според мен ЕСКО договорът има своите предимства. Фирмата, която ще бъде избрана за изпълнител с обществена поръчка за реализация на проекта, ще извърши плащането, а след това то ще се прави помесечно с разликата от икономиите, като вариантите са следните: или да ги плащаме на фирмата и тя да прехвърли вземането си на нас към финансиращата банка, или да се направи цесия на вземането. При всички случаи това ще е един доста продължителен период на изплащане на сумите, който няма да ни натовари финансово, тъй като ще продължим да плащаме сумите, които до този момент сме плащали.

Как виждате реализацията на този проект във времето?

- Надявам се в следващата година да имаме и окончателния доклад, а оттам вече да последват процедурите по избор на изпълнител и финансирането от страна на банката. Реализацията на самата инвестиция не мисля, че ще е продължителен процес. Надявам се в следващите до две години това да се случи, ако имаме подкрепата на общинския съвет и стегнато минат процедурите по избор на изпълнител.

Интервюто взе Силвия Златкова
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Да отвориш фабрика на 10 септември Да отвориш фабрика на 10 септември

Първият обучителен център за индустриални кадри в Пловдив се надява да предизвика революция

16 окт 2019, 2538 прочитания

Пловдив търси техничари Пловдив търси техничари

Общината работи с фондацията Edu Compass, за да подобри имиджа на професионалните гимназии и да насочи учениците към тях

14 окт 2019, 1413 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Регионален бизнес Плевен

Какъв е бизнес климатът в региона и как се развива бизнесът

Още от Капитал
Земеделецът, който не оре

Александър Китев си поставя за цел да образова земеделците за ползите от нулева обработка на почвата с "Агримат БГ"

Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Решения за софийските проблеми

Какво предлагат кандидатите за кметския пост по ключови за града въпроси

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

Кино: "Близнакът"

Анг Лий опитва екшън трилър от ново поколение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10