Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Успешната формула на съвременната болница е качеството на лечебния процес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Успешната формула на съвременната болница е качеството на лечебния процес

"Роботизираната хирургия е един от най-авангардните методи на лечение," казва чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев

Чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев: Успешната формула на съвременната болница е качеството на лечебния процес

Управителят на УМБАЛ "Св. Марина", Плевен пред "Капитал"

8349 прочитания

"Роботизираната хирургия е един от най-авангардните методи на лечение," казва чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев

© УМБАЛ "Св. Марина"


Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

С решение на Министерския съвет от октомври високотехнологична болница МБАЛ "Света Марина" вече е университетска и ще бъде база за обучение на студенти, специализанти и докторанти. "Успешната формула на една съвременната болница е мисия, а тя е свързана с качеството на лечебния процес. Ние трябва да следваме и да търсим интереса на пациента, защото той за нас е най-важният", категоричен е чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св. Марина", Плевен, който наскоро бе удостоен с наградата "Професионално признание 2017" в третото издание на Националните годишни медицински награди. Ето какво сподели в специално интервю за в. "Капитал" проф. Горчев, който е един от водещите хирурзи у нас, пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията, с идеи за нейното развитие и надграждане в България.

Проф. Горчев, признание или отговорност е за вас получената награда, която дойде съвсем скоро след обявяване на акредитацията на МБАЛ "Света Марина" като университетска с решение на Министерския съвет?

- Приемам наградата като едно морално признание за всички, за целия екип, който ръководя. Това е награда не само за болницата, в която работя, а и за висшето училище, защото те са взаимосвързани. Медицината е високоинтелектуална, елитарна професия и младите хора трябва да бъдат добре подготвени. В последните години медицинското образование, което я съпътства, е на наистина завидно ниво благодарение на високите технологии, които навлизат.

Кое наложи тази гъвкавост като университетски болници да бъдат акредитирани и частни болници, каквато е "Света Марина"?

- Това е една осъзната необходимост от всички. Университетската болница е база за обучение на студенти, а в последните години много чужденци идват да се обучават в нашия университет. Изискванията както на западноевропейците, така също и на студентите от Близкия изток, са много високи и е необходимо да им предоставяме добри бази за обучение. Те очакват и трябва да видят съвременна медицина, хирургия и терапия във всеки аспект. За жалост не всички болници поради една или друга причина са така атрактивни по отношение на оборудване. Нашата болница, знаете, е изградена от кота нула, тя е проектирана за съвременна високотехнологична болница. В този смисъл съвсем очаквано дойде и самата акредитация за университетска болница, което е нормално. В Западна Европа голяма част от болниците се ползват като университетски. В Япония например, където съм бил три пъти, в Токио има три университетски болници. Тук смисълът не е частна или държавна болница, а в основата е идеята, мисията, която тя трябва да изпълнява. Говорим за интелектуална инвестиция. Ето защо студентите, които идват при нас, са много очаровани от всичко – от отношението, преподаването и нивото на високотехнологично оборудване.

С какво са свързани предизвикателствата и очакванията на мениджърския екип за развитието на болницата като университетска?

- Много е трудно, защото всичко, което правим, е със собствени усилия и се дължи на нашата работа, което изисква един много гъвкав мениджмънт. Затова държим много на качеството на лечение и на обучение, с което е свързана и нашата основна цел. Твърдо съм убеден, че екипът, който ръководи болницата, се справя много добре.

С какъв хабилитиран екип от преподаватели разполагате?

- Kъм момента имаме четирима професори, петима доценти, а останалите са асистенти. Акредитацията е отскоро, затова тепърва ни предстои да сключим договори с наши лекари, които ще преподават във висшето училище през предстоящата година.

Като една от най-модерните и иновативни болници на какво развитие ще залагате пред студенти, специализанти и докторанти?

- Болница "Света Марина" е хирургична и онкологична болница. Тя е профилирана с хирургия на корем, малък таз, гръдна, урологична хирургия, диагностика, гастродиагностика, терапевтична клиника и мощна образна диагностика, която е много важна при онкологичните заболявания. В основата на модерното лечение е раковата хирургия, която е комплексна. В шестте интерактивни операционни зали, с които разполага болницата, работят взаимозаменяеми екипи и всичко е много синхронизирано.

В каква степен новото ниво ще отговори на все по-високите изисквания на студенти и специализанти от страната и чужбина?

- Стремим се да прилагаме западния модел. Ето например от новозавършилите колеги при мен дойдоха 14, от които трябва да избера двама. Те трябва да бъдат мотивирани, ангажирани към работата, защото това е аспектът, към който се стремим. Така е в Западна Европа и въобще в модерната хирургия и гинекология - младите хора са мотивирани да работят, да познават новите технологии, за да могат да се усъвършенстват и надграждат.

Какви са очакванията ви, колко студенти планирате да преминават годишно през клиничните структури на УМБАЛ "Света Марина"?

- Много зависи от учебните планове, а това - от учебния отдел на университета. Една голяма част от студентите ще минат оттук, за да видят модерната образна диагностика. В болница "Света Марина" е концентрирана най-съвременната апаратура в образната диагностика – скенери, ПЕТ скенер, мамограф, т.е. цялата модерна ехографска апаратура за диагностика по отношение на онкологичните заболявания. Това е един много добър модел за комплексност на диагнозата при тези заболявания.

ПЕТ скенерът е най-новата ви инвестиция. Какъв ресурс вложихте?

- Цялостната инвестиция – строеж и оборудване с апаратура - е за около 2.5 млн. лв. Само санитарният възел като инвестиция е на стойност 35 хил. лв., снабден със специални отвеждащи резервоари.

Как очаквате да приключите настоящата година и какъв е общият размер на направените през 2017 г. инвестиции?

- За мен е успешна, но много трудна година. Освен основната ни инвестиция в ПЕТ скенера допълнително се закупи апаратура за почти 1 млн. лв. Нашата болница е една от малкото, които разполагат с 3D апаратура по отношение на ендоскопската хирургия, която е на стойност около 350 хил. лв. Допълнително закупихме най-новата система за гастродиагностика за още 350 хил. лв., или общо около 700 хил. лв. Така общият размер на направените инвестиции през годината достига 3.5–4 млн. лв.

Какво планирате за 2018 г.?

- Имам една идея и усилено работим по нея около година. Това е въпрос с особена важност за нас, който ще стане факт в най-скоро време. Предстои акредитирането на една нова система "Да Винчи", каквато няма на пазара. Това е най-високата технология и в Източна Европа я има само на едно място. Към момента сме в много напреднала фаза на преговорите и се надявам съвсем скоро да имаме резултат. Това ще бъде нещо наистина много различно и ново. Роботът ще бъде инсталиран тук, в УМБАЛ "Света Марина". Нашите партньори се интересуват главно да се развива и налага модерната хирургия в България.

Според вас каква е успешната формула на една съвременна болница?

- На първо място стои мисията, а тя е свързана с качеството на лечебния процес и това е най-важното. Ние трябва да следваме и търсим интереса на пациента, който за нас е определящ. Пациентът трябва да бъде добре обгрижен, обслужен и най-важното - да му се реши здравословният проблем, и това трябва да се прави във всяка болница, независимо дали е частна или държавна. В другите държави имат допълнителни здравноосигурителни фондове, които избират с кои болници да се работи, и така здравните заведения се конкурират помежду си. Ако този модел се приложи у нас, по този начин ще се отсеят перспективните болници, които имат добър лечебен процес, от тези, които имитират дейност. Конкуренцията е в основата и естествено държавата трябва да бъде регулатор, но малко по малко пазарът трябва да се отпусне, от което ще спечели единствено пациентът.

Интервюто взе Силвия Златкова

Този текст е част от специалното издание на "Капитал" Регионален бизнес: Плевен. Още за развитието на бизнеса в отделните региони в страната може да откриете тук.

С решение на Министерския съвет от октомври високотехнологична болница МБАЛ "Света Марина" вече е университетска и ще бъде база за обучение на студенти, специализанти и докторанти. "Успешната формула на една съвременната болница е мисия, а тя е свързана с качеството на лечебния процес. Ние трябва да следваме и да търсим интереса на пациента, защото той за нас е най-важният", категоричен е чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, управител на УМБАЛ "Св. Марина", Плевен, който наскоро бе удостоен с наградата "Професионално признание 2017" в третото издание на Националните годишни медицински награди. Ето какво сподели в специално интервю за в. "Капитал" проф. Горчев, който е един от водещите хирурзи у нас, пионер във въвеждането и развитието на нов тип хирургия в клиничната практика – робот-асистирана хирургия в гинекологията, с идеи за нейното развитие и надграждане в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK