Три декара риба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Три декара риба

Рибното тържище е отворено през 2014 г. и е запълнено около 95%

Три декара риба

Първото българско рибно тържище - Fishland, отбелязва 10% ръст през миналата година

5426 прочитания

Рибното тържище е отворено през 2014 г. и е запълнено около 95%

© Сашка Панайотова


Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Бургас". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Fishland твърди, че е първото рибно тържище в България. Това звучи странно за страна, която отдавна лови риба, но според създателите му то е първото място, на което риболовци и фирми да търгуват със стоката си като пункт на първа продажба.

То е открито през 2014 г., а през 2017 г. е отбелязало 10% ръст на оборота и печалбата и 5% ръст на производството. Инвестицията по изграждането му е на "Атлантик". Дружеството е един от най-големите износители и вносители на риба в България. Тържището работи с около 20 рибари, запълнено е 95% и съхранява както черноморска, така и сладководна риба – щука, шаран, толстолоб. През изминалата 2017 г. през него е минала над 3000 тона риба. Шейсет процента от нея е от български водоеми, като преобладаваща е морската риба. В камерите на Fishland се съхранява също турска и гръцка риба.

Производство

Основната цел на предприятието е да помага на българските производители, казва изпълнителният директор на Fishland Ивайло Русинов. Инвестицията в тържището е в размер на 11.8 млн. лева, от които 4.5 млн. лв. са еврофинансиране по ОП "Рибарство". Тържището има почти 3 декара застроена площ, разполага със 7 хладилни помещения, всяко с капацитет от 20 тона, както и с 4 хладилни помещения с капацитет от по 500 т. В тях се складира прясна и охладена стоката, която не е продадена през деня. Предимство са и наличните 20 хладилни камиона за транспорт, които са на разположение на клиентите. Модерната база постига и екологичен ефект, защото се захранва с енергия от соларни панели, разположени на покрива.

"Тържище от мащаба на Fishland е нова структура за България. В началото не беше лесно да убедим производителите, че точно тържището е най-правилното решение за тяхната стока", казва Ивайло Русинов. Рибарите вече виждат ползата от това да работят през тържището, защото то им дава сигурност и възможност да избегнат спекулациите чрез посредници, които невинаги са коректни. Така производителят може да се съсредоточи върху ефективността на производството, а да разчита на нас за реализацията, обяснява Русинов. Тържището има възможност и да изкупува рибата, но основно изпълнява посредническа роля в сделката с крайния клиент. В случай че не се стигне до сделка, то предоставя услугата логистика и съхранение на рибата. Около 40% от клиентите на тържището ползват точно тази услуга.

Тази година фирмата е реализирала над 650 тона готов продукт, което се равнява на около 2500 тона суровина. "Алмар сийфуд" внася суровината от Гренландия, Канада и Норвегия. Пазарите на скариди непрекъснато растат. Деветдесет процента от продукцията е за ЕС и най-вече за скандинавските страни. Около 10% от износа е предназначен за страните от Далечния изток.

Ивайло Русинов казва, че в началото не е било лесно да убедят производителите, че точно тържището е най-правилното решение за тяхната стока
Фотограф: Сашка Панайотова

Проблемите

През миналата година собствениците на "Атлантик" обявиха, че са готови да инвестират в разширяване на производствената база в предприятието за преработка на скариди в Айтос "Алмар сийфуд" поради разрастващите се външни пазари. В инвестиционните им намерения влиза изграждане на още едно предприятие в близост до сегашното. По предварителни планове инвестицията възлиза на 4-5 млн. евро. Само за първите 6 месеца след откриването му през 2014 г. "Алмар сийфуд" постига оборот от 1.85 млн. лв. През 2015 г. дружеството успява да постигне ръст на оборота си от забележителните 964% с резултат 19.7 млн. лв., който го изведе на първо място в класацията "Гепард" на "Капитал" за най-динамично развиващите се малки и средни предприятия в регион Бургас.

Независимо че търсенето на продукцията на айтоското предприятие е голямо, инвестицията ще бъде отложена заради липсата на работна ръка, казва Русинов. Според него това е основният проблем в бранша, който трябва да бъде решен с помощта на държавата. "Много хора напускат страната и на практика вече трудно се намира и неквалифицирана работна ръка", казват собствениците на предприятието. В "Алмар сийфуд" работят 300 души, всяка година се наемат нови работници. Повечето от хората са от Айтос. "Можехме да постигнем и още по-добри резултати, но нямахме достатъчно работна ръка. Затова заложихме на по-плавен растеж, но с дългосрочна стратегия за обучение на работниците", казва Русинов.

Другият проблем според тях е, че българският работник е многократно по-малко производителен от този в Европа. Затова предприятието стартира специална програма за обучение на кадрите си, в която ще инвестира над 50 000 лева само през тази година.

Фотограф: Сашка Панайотова
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Бургас". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Fishland твърди, че е първото рибно тържище в България. Това звучи странно за страна, която отдавна лови риба, но според създателите му то е първото място, на което риболовци и фирми да търгуват със стоката си като пункт на първа продажба.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK