Удвояването на "Арсенал"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Удвояването на "Арсенал"

"Арсенал" разполага с 60 цеха и около 50 битови помещения. Най-много нови цехове през изминалите 10 години са изградени в Завод 4

Удвояването на "Арсенал"

Казанлъшкият гигант е вторият най-голям работодател, доближава половин милиард приходи и е пример за бума на военната индустрия

8902 прочитания

"Арсенал" разполага с 60 цеха и около 50 битови помещения. Най-много нови цехове през изминалите 10 години са изградени в Завод 4

© Георги Кожухаров


Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Всички текстове по темата може да откриете тук.
"В началото на 2018г. броят на работещите в "Арсенал" достигна 10 500 души, а в региона работят поне още 2000 души, чиято дейност косвено или пряко е свързана с нашата работа."

Янко Костадинов, финансов директор на "Арсенал"

"Арсенал" е голямо предприятие. За да добиете представа колко голямо, имайте предвид, че поне 100 други малки и средни фирми в регион Стара Загора са свързани с него и дейността му. Всички те произвеждат отделни детайли, доставят опаковки, полуфабрикати. И са в подем последните 2 години заради ръста на оръжейната индустрия.

"В началото на 2018 г. броят на работещите в "Арсенал" достига 10 500 души, а в региона работят поне още 2000 души, чиято дейност косвено или пряко е свързана с нашата работа", казва финансовият директор на завода Янко Костадинов. Част от тези фирми достигат обеми от по 7-8 млн. лв., като извършват отделни операции или доставят елементи, нужни за различните производства на оръжейния завод. Самият "Арсенал" има 465 млн. лв. приходи за 2016 г. - данните за 2017 г. още не са излезли, но ръстът там според Костадинов е 5%.

Няколко добри години

Историята на "Арсенал" води началото си от далечната 1878 г., а заводът на оръжейната компания в Мъглиж е открит през 1962 г. През последните години там са въведени редица нови производства. Инвестициите в оръжейния гигант от 2000 г. до днес надхвърлят 150 млн. лв. - от които в оборудване 100 млн. лв., а 50 млн. лева в строително-монтажни работи. Само през 2017 г. общите инвестиции на компанията са в размер на 40 млн. лв., а през 2018 г. са предвидени още около 30 млн. лв.

От тях около 20 млн. лв. ще бъдат инвестирани в оборудване, предимно в ремонт на съществуващите машини и апаратура и за закупуване на нови. Дружеството ще вложи 3 млн. лева в строително-монтажни дейности, насочени най-вече към увеличаване на складовите площи, и 5 млн. лв. в ремонтни дейности.

"Арсенал" разполага с 60 цеха и около 50 битови помещения. Най-много нови цехове през изминалите 10 години са изградени в Завод 4. Напълно обновена е административната сграда на компанията, както и голяма част от производствените помещения. Само за подобряване на условията в битовите помещения през последните няколко години са вложени 1 млн. лв. За ремонти на столовете за хранене са инвестирани около 2 млн. лв. Напълно обновени са централният стол за хранене, столът на Завод 3 и на транспортния портал. През тази и следващите години предстои откриване на няколко нови стола за хранене.

Ръководството на "Арсенал" предвижда тази година да завърши окончателно газификацията на комплекса. Общите разходи за финализиране на този процес ще достигнат 6 млн. лева. "Така процесът на газификация при нас ще приключи в рамките на 3 години, а това е голям успех, като се имат предвид мащабите на завода. Газификацията на "Арсенал" е преди всичко значителна крачка напред в подобряване условията на работа", смята Костадинов.

В историята на "Арсенал" 2017 г. ще остане една от най-добрите като финансови резултати, продажби и новоназначени хора в производството. През 2010 г. приходите на компанията са били около 200 млн. лв. Сега, освен че приближават половин милиард, рекорден е и ръстът на наетите. Ако преди 10 години в "Арсенал" са работили 5000 души, сега броят им е двойно по-голям. Така казанлъшкото оръжейно предприятие става вторият най-голям работодател в България след държавната компания "Железопътна инфраструктура".

Логично, новите работници са от по-далечни места от целия Старозагорски регион. Те достигат до работното си място и се връщат по домовете си с безплатен транспорт. Работят на две основни площадки - централната е в Казанлък, а втората в Мъглиж, където са ангажирани около 1700 души.

Непрекъснатото разширяване на продуктовата гама и добрата работа на търговското дружество "Арсенал 2000", което вече държи почти 100% от капитала на компанията, са част от причините за ръста. Но най-голямата причина се намира далеч извън Казанлък.

Сектор, който се храни с кризи

Увеличаването на кризите по света - като тези в Близкия изток и Украйна, след години на затишие предизвика бум в износа на оръжие и боеприпаси и движи нагоре цялата оръжейна промишленост в България. "През последните 3 години търсенето на специална продукция в световен мащаб се увеличи многократно. Предприятията от военнопромишления комплекс рязко вдигнаха оборотите и бяха принудени да инвестират в хора и машини, за да задоволят търсенето", казва Димитър Минчев, прокурист на крънския "Завод за пружини", специализиран в поръчки за военната индустрия.

Заводът в гр. Крън произвежда звена за картечни ленти за всички калибри руски оръжейни системи. Предприятието е единственият производител в България на метални пълнители за леко стрелково оръжие. През 2016 г. компанията в Крън инвестира 1.2 млн. евро в изграждането на нов цех и инсталиране на нова линия за термообработка на детайли, която позволи утрояване на производствения капацитет.

Настоящата 2018 г. също се очертава добра за военното производство, показват резултатите от първите месеци на годината. Появата на повече работодатели в региона е довело до по-голямо търсене на кадри. Това заедно с вечния двигател - енергетиката, обяснява защо регион Стара Загора държи второ място след София по размер на средната работна заплата.

Студенти по оръжие

Усилията на оръжейния бранш вече са насочени не само към намиране, но и към създаване на квалифицирани кадри. Предлаганата от "Арсенал" заплата е над средната в сектор "Машиностроене" и е една от най-високите в Казанлък. Важна роля за привличане на работници във военните заводи играят и социалните придобивки, сред които ваучери за храна, безплатен транспорт и възможност за безплатна почивка през лятото в собствена база на компанията в Несебър.

Янко Костадинов казва, че специалистите с висше образование в комплекса са около 8-9%. Дружеството инвестира значителни средства в издръжката на почти 140 студенти в техническите университети на страната. 59 от тях са студенти по новата специалност "Оръжие и боеприпаси" във филиала на Техническия университет в Пловдив. От няколко години "Арсенал" провежда и следдипломни специализации на място в завода с лектори от Техническия университет, с платено откъсване от производството.

В създадения миналата година Технически колеж в Казанлък пък се обучават 70 специалисти - 27 от тях са от "Арсенал". Средствата, необходими за обучението им, също се осигуряват от компанията. Военният завод осигурява стипендии за обучение по химия на още 50 свои студенти в платен отпуск в техническите университети в България.

Компанията е най-активният участник в проекта за дуално образование в средните училища в Казанлък, осигурявайки им оборудвани кабинети и обучение по теория и практика. "Тези ученици са ангажирани при нас на трудов договор, получават заплата, ваучери за храна и други социални придобивки. Надяваме се по този начин те да се приобщят към работната среда и да получат мотив да останат при нас", казват от ръководството на компанията.

Какво прави

Днес оръжейният завод "Арсенал" произвежда около 200 вида продукти – боеприпаси и стрелкови оръжия. Предприятието притежава собствени разработки в областта на боеприпасното производство. Има изградени мощности за серийно производство на стрелково и артилерийско оръжие, на боеприпаси и съставните им части, на пиротехнически изделия, както и на гражданска продукция с широк спектър на приложение. Компанията залага и на разработването на нови продукти собствено производство, CNC–технологии, софтуер, ноу-хау и лицензи. Продукцията е почти изцяло експортно ориентирана.
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Всички текстове по темата може да откриете тук.
"В началото на 2018г. броят на работещите в "Арсенал" достигна 10 500 души, а в региона работят поне още 2000 души, чиято дейност косвено или пряко е свързана с нашата работа."

Янко Костадинов, финансов директор на "Арсенал"

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.