Живко Тодоров: От есента новата индустриална зона ще работи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Живко Тодоров: От есента новата индустриална зона ще работи

"Централната част на града ще се промени изцяло с 1.5 млн. лв. собствени средства," казва Живко Тодоров

Живко Тодоров: От есента новата индустриална зона ще работи

Кметът на Стара Загора пред "Капитал"

8189 прочитания

"Централната част на града ще се промени изцяло с 1.5 млн. лв. собствени средства," казва Живко Тодоров

© Капитал


Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Стара Загора винаги е била зависима от енергийния сектор. С промените в европейската енергийна политика това обещава проблеми за средносрочното бъдеще. Излиза ли се от тази зависимост и къде е най-големият потенциал на града в близко бъдеще?

- В региона се развиват успешно машиностроенето, хидравликата, оръжейната промишленост, хранително-вкусовата промишленост. В "Арсенал" вече работят над 10 000 души. Имаме нужда от нови производства и правим всичко възможно с изграждането на новата индустриална зона "Загоре". Община Стара Загора не е намалила своята численост - в нея живеят и работят 170 000 души. Безработицата намалява, тя вече е стигнала 4%, което означава, че непрекъснато се създават нови работни места.

В същото време искам да подчертая, че Стара Загора ще остане и занапред енергийното сърце на България. В "Мини Марица-изток" работят 7500 души, това е най-голямото предприятие в България със средна заплата 1600 - 1700 лева. В ТЕЦ "Марица-изток 2" работят 2400 души със средна заплата 1900 лева.

На какъв етап е проектът за новата индустриална зона на Стара Загора?

- Проектът за "Загоре" върви по план. Тя ще се реализира в партньорство с държавата. Старозагорският общински съвет гласува единодушно да бъде създадено акционерно дружество, което да управлява процесите по изграждане на зоната. В етап на създаване на дружеството сме.

Община Стара Загора ще апортира два терена, които се намират източно от града до магазин "Метро" с обща площ 115 дка. Оценката на тези имоти е 4.7 млн. лв. След създаване на дружеството и апортиране на тези активи общината ще продаде 50% от дяловете на дружеството на Национална компания "Индустриални зони". Парите, които ще се влеят, ще бъдат основният капитал, който ще се използва, за да се направи работен проект и да се проведат търгове за изграждане на инфраструктурата.

Има постигната договореност между общината и държавата, че при недостиг на средства ще бъдат отпуснати допълнителни. Идеята ни е да изградим модерна индустриална зона, която да бъде в максимална готовност да поеме инвеститорите. Целта на Стара Загора е да привлече високотехнологични производства с висока принадена стойност - автомобилостроене, машиностроене, IT. По-далечната ни цел е така да повишим жизнения стандарт на хората и да привличаме все повече млади хора. Смятам, че още от тази есен инвеститорите ще могат да закупуват терени. Изграждането на инфраструктурата ще върви паралелно с всички останали процеси.

Има ли проявен интерес от инвеститори до този момент?

- Три логистични фирми вече проявиха интерес към терените в новата индустриална зона. След Пловдив, където имаше бум на инвеститори през последните години, смятам, че Стара Загора ще бъде следващата притегателна дестинация за инвестиции. При нас се пресичат три транспортни коридора, има удобна комуникация към пристанищата, към Северна и Южна България. Освен това зоната се намира на комуникативно място, ще притежава необходимата инфраструктура - ток, вода, газ и всичко необходимо.

Защо в откритата през 2009 г. индустриална зона от над 200 дка край с. Еленино не дойдоха инвеститори? Има ли опасност новата индустриална зона да има същата участ?

- Не може да се прави съпоставка между двата обекта нито като местоположение, нито като инфраструктура. Проектът за индустриална зона "Еленино" не беше успешен. Той не предлага добро местоположение, нито необходимата за инвеститорите инфраструктура. Изграждането на тази зона не беше мое решение. За "Загоре" избрахме комуникативно място, до което се стига дори с автобус, ще изградим и необходимата инфраструктура.

Защо досега в Стара Загора не дойде нито една от големите аутсорсингови фирми и няма развит IT клъстър?

- До голяма степен това зависи и от профила на нашия град и кадрите, които се произвеждат. Ние правихме през годините срещи с такива фирми. Становището им беше, че за тях е проблем да намерят достатъчно квалифицирани специалисти в IT сектора. Ако в Тракийския университет имаше такъв профил, може би щяха да дойдат и такива фирми. Компютърни науки се изучават в София, Пловдив, но не и в Стара Загора.

Докъде стигна изпълнението на двата основни градски проекта на Стара Загора?

- И двата – този за обновяването на пешеходната зона на Стара Загора и площадното пространство около общината, както и проекта за ремонт на любимия на всички старозагорци парк "Митрополит Методи Кусев", ще бъдат завършени до края на годината. Убеден съм, че нашите съграждани ще останат доволни от направеното. Има и хора, които атакуваха проектите на общината, сигнализираха контролните органи за нарушения.

Това, разбира се, е тяхно право, но смятам, че голяма част от атаките на тези хора са политически. Законът е на наша страна и твърдо заявявам, че ръководството на общината е спазило всички изисквания както по отношение на ПУП, така и по отношение на всички останали претенции.

Имаше обвинение, че се извършват ремонтни работи на Аязмото без ПУП. Искам да подчертая, че община Стара Загора има ПУП за Аязмото още от 1971 г. Не е необходим нов такъв план, защото ние само ремонтираме наличната инфраструктура. Гарантирам, че паркът ще запази автентичния си вид и ще бъде още по-привлекателен за старозагорци.

Централната част на града ще се промени изцяло. Планираме на следващия етап да изградим пространството около стария общински съвет. Идеята е там да направим хубав площад с шадравани, който да се превърне в естествено продължение на централната градска зона. Необходимите средства от около 1.5 млн. лева ще бъдат осигурени от бюджета на общината.

Кои са най-важните инфраструктурни проекти в общината, които предстоят?

- Важен обект е мостът над жп линията към кв. "Кольо Ганчев", който трябва да стане четирилентов и да разтовари трафика за АМ "Тракия". Ще надградим направеното в първия етап на транспортния проект на Стара Загора, в който с помощта на средства в размер на 63 млн. лв. успяхме коренно да променим транспорта на общината. Продължаваме в тази посока с внедряване на системи за управление на трафика, на електронна продажба на билети, актуализация на транспортната схема, интелигентни светофари.

Ще продължим проекта за разширяване на новия парк "Артилерийски". Очакваме за целта държавата да ни отпусне средства в размер на 4.5 млн. лева. Намеренията ни включват и цялостен ремонт на т.нар. Руски пазар. За целта ще използваме средства по програма JESSICA или общински средства. Ще ремонтираме със собствени 2 млн. лв. залата на Синдикалния дом. Направихме много за образователната инфраструктура. Очакваме одобрение на проект по ПУДООС в кв. "Самара 1" за подмяна на водоснабдяването и канализацията. В този квартал ще бъдат обновени и улиците. Продължаваме ремонтите и в кв. "Три чучура-север".

Предвиждате ли проекти за публично-частно партньорство?

- Новият Закон за концесиите дава добри възможности на общините. Тази година искаме да открием плажа на Старозагорските минерални бани, надяваме се да го отдадем на концесия. Този обект е е подходящ за публично-частно партньорство. На общинска сесия ще гласуваме преминаването на плажа от публична в частна общинска собственост, за да може да го предодставим на концесионер.

А какво се случва по казуса "Бедечка"?

- Очакваме решението на МС. Ще настоявам комисия от общински съветници да работи по въпроса за замяната на парцелите. Има собственици, които са склонни на замени, други не. Тези, които не са склонни на замени, ще чакат законовия срок, в който общината трябва да им изплати обезщетенията. Друг вариант за решаване на казуса няма. В момента е спряно всякакаво строителство, уважихме искането на хората да запазим парка.

За последното тримесечие община Стара Загора има влошени бюджетни показатели. На какво се дължи това?

- В резултат на загубени от общината съдебни дела за ремонта на кв. "Железник" бяха блокирани над 9 млн. лева от общинската хазна, а това доведе до затруднение в обслужването на текущи ангажименти и договори с доставчици. Бяха блокирани в пъти повече средства, отколкото дължим заради една цесия. Това наложи общината да поеме дългосрочен дълг от 6.5 млн. лв. Дългът ще бъде възстановен веднага след приключването на делата, които водим с изпълнителя на проекта за подобряване на инфраструктурата в кв. "Железник". Въпреки този проблем твърдо мога да кажа, че Стара Загора е сред общините, които нямат задължения, и че общината стои добре финансово.

Има ли нужда от бюджетна децентрализация в България – общините да разполагат с повече собствени средства?

- Боря се от доста време за истинска общинска полиция, за това кметовете да поставят камери, да има повече контрол. В момента един общински служител, ако не е придружен от полицай, не може да си свърши работата. Има инспекторати към общината, но те нямат необходимите правомощия - не могат да глобяват. Говорих вече в парламента по тези въпроси. Надяваме се да се да се приеме закон, в който да се регламентират звената към общините, които да могат да изпълняват тези функции. Общинският служител трябва да има необходимите правомощия и да реагира веднага при унищожаване на общинско имущество, незаконна сеч и т.н.

Стара Загора страда от проблемите на много други общини - губи младо население. Как може да стане градът по-привлекателен за младите хора?

- Това е отдавна развиващ се процес в държавата. София се превърна в мегаград, който съчетава икономика и административни функции. Когато държавата налива 1.5 млрд. лева за проекти в София, естествено тя ще се пълни с хора. Многото инвестиции и големи инфраструктурни проекти стават притегателен център за младите хора. С подобна политика все повече хора ще отиват в столицата. С новата индустриална зона, с подобрената инфраструктура в града Стара Загора също се опитва да привлече млади и квалифицирани хора. Стремим се да създаваме добри условия за живеене и бизнес и това е основната ни задача.

Интервюто взе Сашка Панайотова

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.