Българските джедаи на лазера

Как четирима учени станаха бизнесмени

Основният източник на финансиране на инвестициите в нова техника през последните пет години е програмата "Иновации и конкурентоспособност"
Основният източник на финансиране на инвестициите в нова техника през последните пет години е програмата "Иновации и конкурентоспособност"    ©  Михаил Ванчев
Основният източник на финансиране на инвестициите в нова техника през последните пет години е програмата "Иновации и конкурентоспособност"
Основният източник на финансиране на инвестициите в нова техника през последните пет години е програмата "Иновации и конкурентоспособност"    ©  Михаил Ванчев
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Когато преди 25 години затворили института им в Пловдив, четирима доктори на науките решили да правят бизнес с това, с което досега са се занимавали теоретично – лазери. Днес тяхната фирма "Център за лазерни технологии" просперира. "Бяхме учени, станахме бизнесмени", обобщава управителят на компанията Иван Маринов. Започнали с една българска лазерна машина под наем. Днес компанията има активи на стойност около 3 млн. лв. и се е превърнала "магазин" за лазерни услуги.

Което значи, че могат да отрежат, огънат и заварят всичко - от дърво и камък до свръхтвърди метали. Нещо повече, четиримата учени са извършвали и могат да извършат и днес специален инженериг – изграждане "до ключ" на предприятия като тяхното. "В началото купувахме лазери, рециклирахме ги и ги продавахме на клиенти, които дотогава купуваха само услугата от нас. Логиката да го правим: един човек, който е дорасъл да развива тази дейност, не може да го спреш. По-добре да му продадем машината или машините и да направим бизнес, отколкото да я купи от някой друг", смята управителят на компанията.

С помощ от еврофондовете

През последните 10 години "Център за лазерни технологии" показва постоянен възходящ тренд на приходите от основната си дейност. Основният източник на финансиране на инвестициите в нова техника през последните 5 години са средствата от програма "Иновации и конкурентоспособност". Общата сума на двата проекта по програмата е близо 1.9 млн лв. "С първата машина, която купихме с тези средства, не само че изплатихме банковия кредит, но с произведената и реализирана продукция си възвърнахме инвестираните средства и сега тя носи само печалба. В началото на 2017 г. пуснахме в експлоатация нов лазер на стойност 1.05 млн. лв. По тази сделка ни бяха възстановени 70 на сто от инвестираните средства. В останалите 30% ние имаме 10% самоучастие в първия момент, а останалите 20% са от петгодишен банков кредит. Трябва да отбележа, че много бързо си получихме субсидията – пуснахме новата си машина в действие през януари 2018 г., а през март ни възстановиха парите", доволен е Иван Маринов.

Конкурентното предимство остава цената

Клиентите на "Център за лазерни технологии" най-често са предприятия от секторите приборостроене, хранителна индустрия, медицинска техника. Компанията изнася за Швеция, Франция, Германия, Италия. Със швейцарската техника, която вече притежава и използва, фирмата постига качество, каквото имат най-добрите компании в света. Но всеки, който има същите машини, е в състояние да постигне високо качество. Затова компанията залага на по-добри срокове и цени при стандартно високо качество. Със силен инженерен и технически екип "Център за лазерни технологии" твърди, че дава продуктови решения по-бързо от която и да било друга фирма в България.

Но най-силното им предимство е друго. "Не се заблуждаваме, че и българските и западните клиенти ни предпочитат заради цената, казва Иван Маринов. Един оператор на машина тук получава 600-700 евро, а във Франция – минимум 2000 евро. Относителният дял на заплатата в структурата на себестойността е около 30 на сто." Компанията обаче дава добро заплащане в сравнение с заплатите в региона. И дори е привлякла на работа един американски работник. Той беше проучил заплащането в България и когато му обясних, че няма как да получи заплатата, която е вземал в САЩ, той ми каза: наясно съм, но с тази заплата тук ще живея добре, разказва Маринов.

Инвестиция в земя

През 2017 г. пловдивската металообработваща компания прави важна крачка за бъдещето си. Четиримата съсобственици решават и купуват парцел земя 4 декара в южната индустриална зона на Пловдив. И сега строят, ремонтират и разширяват 1.5 декара производствени халета, в които по-рано са били под наем. "Вече сме преместили повечето от машините ни на новото място. Правим го с кредит, който ще изплащаме до 2023 г. Размерът на кредита е 600 000 евро. Цената на земята е 150 евро/кв.м, така че сумата на кредита отиде изцяло за тази покупка на земя. Останалите средства са реинвестиция на печалбите ни", обяснява управителят на компанията.

Маринов има собствена тактика за проучване на пазара. "Като мениджър следя съотношението запитвания/поръчки. За мен е добре, когато от 100 запитвания имам 50-55 поръчки. В момента когато пропорцията се промени, разбирам, че цените на пазара вече са по-други. И реагирам." Няма проблем да намали цена, защото работят с около 20-25 на сто норма на печалба. Притеснява се в два случая - ако тя нарасне на 40 на сто или падне под 10 на сто.

Още от Капитал