С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
  • K:Reader - изданията
26 май 2018, 9:00, 6138 прочитания

"Гозбите на мама" в Капана

Ливанския ресторант на Рафи Календериан

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Всички текстове по темата може да откриете тук.

Рафи Календериан е кръстил пловдивския си ресторант "Гозбите на мама" (Mayriges). Неговата ливанска фамилия има ресторанти не само в родния му Бейрут, но и в Дубай, където среща своята българска съпруга Кристина. И логично идва в мултикултурния Пловдив. Откриват семейния си ресторант на 7 юни 2016 г. на две улички от "Капана".

"За ресторанта най-трудно се намират подправките. Например сумак – това е дървесна подправка с лимонов аромат, която я има, да кажем, и в Турция, но не е същото. Затова добрите подправки си ги поръчвам от Ливан. Това са ароматите от детството ми, това са спомените ми и искам да са истински – ливански. Моето семейство купува сумак от ливанските села и ми праща подправката. Купувам от Ливан дори кимион, защото българският е различен от ливанския", казва ливанският майстор готвач.


Рафи и Кристина знаят, че не само вкусовете, но и начинът на хранене в Ливан е по-различен. И това е ценното. Започва се с различни "разядки": хомос (или хумус) - от нахут, мотабил – от печен патладжан, телешки кюфтенца, постни сарми, които се сервират студени. После идва салата и тогава - основното ястие и десерт.

"Гозбите на мама" в Капана

Фотограф: Дневник
В ресторант "Гозбите на мама" (Mayriges) храната е характерна за Бейрут. Но пък е различна от храната в Триполи. С какво ще посрещне приятели, които биха дошли от Ливан? "Най-вероятно ще им направя традиционната мудардара. В Бейрут никога не го приготвяме с кимион. Другаде слагат. И също кафта бел сание", казва Рафи Календериан.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пловдив търси техничари Пловдив търси техничари

Общината работи с фондацията Edu Compass, за да подобри имиджа на професионалните гимназии и да насочи учениците към тях

14 окт 2019, 1173 прочитания

През Пловдив, към Ryanair 1 През Пловдив, към Ryanair

Във въздуха се създава нова средна класа, твърди Иван Карнабитов, който наема персонал за Ryanair

13 окт 2019, 2226 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Занаятчийската традиция продължава

Венелин Драганов, дърводелец и собственик на ателие "Дърводелие" в Пловдив

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Фандъкова, когато не е кмет

Желанието на настоящата кметица е да се еманципира от ГЕРБ и да спечели на своя страна "умните и красивите"

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма