Раждането на технологичен парк Габрово
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Раждането на технологичен парк Габрово

По трите проекта ще бъдат създанени общо 9 лаборатории

Раждането на технологичен парк Габрово

Три големи европроекта в Техническия университет ще дадат силен тласък на науката

7827 прочитания

По трите проекта ще бъдат създанени общо 9 лаборатории

© Shutterstock


Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
102% е изпълнена държавната поръчка за тази година в Технически университет – Габрово.

Не се случва често Технически университет - Габрово, да е водеща организация по проект на стойност над 23 млн. лв. В началото на април обаче университетът получи най-добрия подарък за идващата през 2019 г. 55-а годишнина - подписа договор за финансирането на технологичен център, който е част от общ проект с 6 организации (виж карето).

Като асоциирани партньори са привлечени много предприятия не само от Габрово, но и от региона, с които Техническият университет работи. Сред тях са: "АББ България" ЕООД, "АМК задвижваща и управляваща техника" ЕООД, "Екопроект" ООД, "Капрони" АД, "Мехатроника" АД, "Милара интернешънъл" ООД, "Подем кран" АД, "Фирст" ООД, "Цератицид България" и др., почти всички с производства с инженерен акцент, уточни проф. Райчо Иларионов, ректор на университета. Привлечени са и клъстерите по мехатроника и автоматизация, зелена енергия, "Тракия икономическа зона", Българска браншова камара по машиностроене, търговско-промишлените палати в Габрово и Стара Загора, Индустриална стопанска асоциация – Габрово.

"Нашата идея е да направим технологичен парк на университета, обединяващ очакваните резултати по общо три проекта, където да създадем среда за иновации, за развитие на приложна наука, за обучение на докторанти и магистри. Стремежът ни е да закупим много ново оборудване. Технопаркът ще се развие върху територията на бившата резиденция от времето на соца, ползвана от някогашния държавен глава Тодор Живков, по-късно и за нуждите на библиотека, в непосредствена близост до университета, която да обновим за целта", разказа пред "Капитал" ректорът на университета.

Другите два проекта, в които Технически университет - Габрово, участва, са за върхови постижения в направлението мехатроника и чисти технологии и проект по IT технологии съвместно с УНСС. По трите проекта ще бъдат създадени общо 9 лаборатории. Всички те ще бъдат разположени в тази обособена територия с площ от 5 дка, която според проф. Иларионов е много удачна за развитието на технологична среда.

Първи поръчки

80% от стойността на най-мащабния проект ще е инвестицията в чисто материалната част - ремонт на сгради и купуване на нова техника. Останалите 20% са предвидени за назначаване на млади специалисти, които ще работят с тази техника. През тази година във всяка от партньорските организации ще има първо поръчка за проектиране, след това и за изпълнение.

В Технически университет - Габрово, по този проект се очаква да дойдат около 8.5-9 млн. лв., от които за реконструкция и изпълнение ще са до 2 млн. лв., а за техника- 4.5-5 млн. лв. През тази година са предвидени две обществени поръчки за проектиране с прогнозна стойност между 80 и 100 хил. лв. - едната ще е за реконструкция на помещение за целите на център за върхови постижения, другата ще бъде за реконструкция на съществуваща сграда за нуждите на център за компетентност.

При партньорите също ще се реконструират сгради и ще се изграждат лаборатории. Една от лабораториите на Института по електроника ще бъде локализирана в Габрово. Екипът на проекта ще се състои от 15-20 души, уточни проф. Иларионов, който го ръководи.

"Цялата тази дейност, която искаме да създаваме на базата на проекта, ще бъде в полза на бизнеса. Нашата работа ще е изцяло подчинена на идеите им, в тяхна помощ. Всичко, което ще реализираме, е съобразено с нуждите на бизнеса в региона", обобщи професорът.

Проектът е до 2024 г.

След изтичането на този срок технологичният център ще трябва да покаже пет години устойчивост и да започне да се издържа. От втората година, след като се купи техниката и се извърши реконструкцията на самия сграден фонд, Техническият университет ще може да назначава изследователи. Тогава ще стартира и работата по набелязаните акценти в самия проект и с бизнеса. Ще се разчита най-вече на млади специалисти – инженери, които излизат от университета, с желание да се занимават с научно-приложна дейност и да създават нови технологии, иновации, които да бъдат изцяло ориентирани към бизнеса и по-специално към машиностроенето.

Според данни на Браншовата камара по машиностроене в регион Габрово са съсредоточени около 75% от общото машиностроене на България. Инженерният профил на университета изцяло покрива характера на предприятията в региона. Идеята е да се съчетава машиностроенето с електрониката, да се създава завършен продукт с голям интелект с висока добавена стойност. Намалява броя на студентите от Стопанския факултет от икономическите специалности за сметка на инженерните. В момента висшето учебно заведение обучава около 4500 студенти.

Кои са партньорите

Проектът е част от процедурата за изграждане и развитие на центрове за компетентност, която се финансира от оперативната програма за наука, а партньори са Технически университет - София, с филиала си в Пловдив, Софийски университет "Св. Климент Охридски" с факултета "Химия и фармация", Техническият университет – Варна, БАН - Институтът по системно инженерство и роботика, Централната лаборатория по приложна физика, Институтът по електроника.

Какви лаборатории ще има

В момента се работи по заданието за реконструкция на бившата резиденция, която е в непосредствена близост до университета, за да се създаде технологичният център по компетентност. Там ще има около 6-7 лаборатории. В центъра за върхови постижения ще има две, които са пряко свързани с измерване в областта на мехатрониката. Една ще е лабораторията в IT технологиите и ще бъде създадена по проекта с УНСС.

Планира се създаване на лаборатории по осветителна техника, по задвижване, по силова електроника, по мехатроника, за изпитване на материали. И още - център за работа с машини с технопрограмно управление, които ще бъдат в непосредствена близост до инструменталната среда, с помощта на която ще може да се създават и реализират проектираните прототипи и всякакви технологични средства, които ще се разработват на научна основа.
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Габрово". Всички текстове по темата може да откриете тук.
102% е изпълнена държавната поръчка за тази година в Технически университет – Габрово.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.