Човекът, който измисли центъра на Вселената

Пламен Русев успя да убеди и общинския съвет на Стара Загора да одобри идеята му за реклама на града

Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили
Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили    ©  Сашка Панайотова
Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили
Пламен Русев пред един от брандираните фирмени автомобили    ©  Сашка Панайотова
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Всички текстове по темата може да откриете тук.
"Капитал Градове"

"Капитал Градове" е проект, който е посветен на големите икономически активни центрове в България, извън София. Той включва както специални приложения, така и събития.

Следващото събитие от поредицата тази година ще се проведе в Стара Загора на 11септември.

Целта на срещите е да се превърнат в платформа за диалог на бизнеса както в самите региони, така и извън тях и да помагат за решаването на проблеми по бърз и ефективен начин.

Пламен Русев е собственик на два емблематични за Стара Загора хотел-ресторанта, а наскоро откри и кафе в центъра на града. Но идеята, с която повечето му съграждани го познават, е "Стара Загора – център на Вселената". За тази идея знаят и повечето хора в България, въпреки че не са наясно кой е авторът й. Преди 14 години Русев официално я патентова, брандира фирмените си автомобили и дори постави билбордове на входовете на града, за да посреща гостите с "Добре дошли в Стара Загора - центъра на Вселената". Идеята е подкрепена и от други представители на бизнеса, наскоро беше одобрена и от Общинския съвет и дори беше определено място за монумент - на площадката пред Регионална библиотека "Захарий Княжески". "Този символ ще привлече много туристи през следващите години, ще бъде мото и емблема на културни и атракционни събития и така ще донесе постъпления за бизнеса", убеден е Русев.

Ексцентричният предприемач е известен и с това, че купува рухнали стари сгради и ги съживява отново, съчетавайки старинното им излъчване със съвременен комфорт. Така се раждат хотел-ресторантите "Форум" и "Уникато". Започва бизнеса си в хотелиерството и ресторантьорството съвсем случайно. През 1993 г. купува голяма стара сграда с намерение да разположи в нея офиси на фирмата си за търговия с химикали за химическата промишленост. Сградата обаче имала огромно старо мазе. "Чудех се за какво може да послужи, докато мой познат не подхвърли, че тук ще стане чудесен ресторант", спомня си Пламен Русев. Започва строежа с банков кредит и 5 години по-късно открива първия си хотел-ресторант, наречен "Форум", заради намиращия се в непосредствена близост древноримски Античен форум от времето на Августа Траяна. През 2004 г. Русев открива и хотел-ресторант "Уникато", реставрирайки автентичния дух на старинна къща в центъра на Стара Загора. Четири години по-късно открива и третия си бутиков хотел–ресторант "Уникато" в Банско. В него инвестира 2 млн. лв.

Q&A

Пламен Русев, хотелиер и ресторантьор

Защо център на Вселената?

- Идеята да рекламираме Стара Загора като център на Вселената всъщност беше свързана с желанието ни да приобщим нашите съграждани към световноизвестни подходи за привличане на туристи. Тя е вече много популярна и мисля, че дойде моментът, в който трябва да изградим знак, монумент, с който идеята да се материализира. Този знак ще се превърне в символ за Стара Загора. Ще бъде навсякъде – върху фланелки, сувенири, постепенно ще се превърне в цяла индустрия. Общината пък ще продава сертификати с пореден номер и така ще станем притегателен център за туристите.

Какъв е вашият подход за привличане на клиенти?

- Силата на мениджмънта е да отсееш и подбереш подходящия екип за заведенията си. В ресторант "Форум", който става на 19 години, има хора, които работят от самото му начало. Сградите на "Форум" и "Уникато" носят специфичния дух на Стара Загора през 20-те години на миналия век. Харесва ми този архитектурен облик, който вече почти е изчезнал, и искам да го запазя за следващите поколения. В същото време залагам на отпускаща и приятна атмосфера, и, разбира се, най-вече на вкусна храна.

Лесно ли е да напълниш хотел в Стара Загора?

- Навремето, когато се изпълняваха възлови проекти в енергетиката при пускането в експлоатация на американските ТЕЦ-ове, хотелите в Стара Загора бяха пълни, градът живееше по различен начин. Когато тези специалисти си отидоха обаче, се оказа, че нямаме достатъчно туристически забележителности, които да задържат туристите за по-дълго време при нас. Идват, разглеждат Регионалния исторически музей, който наистина е уникален, възхитят се на музей "Неолитни жилища" и на Музей на религиите и тръгват към други дестинации. Така не успяваме да ги посрещнем в хотелите и заведенията си. Сега събитията от културния календар на общината са основните, които движат туризма в града. Тези културни събития трябва да се развиват през следващите години.

Каква храна харесват старозагорци?

- Нашите клиенти харесват храна с по-средиземноморски уклон. Залагаме на разнообразието и това се вижда в менюто ни. Не може да направиш например просто един стек хаус и да разчиташ на успех. Ще дойде едно семейство и ако няма подходяща храна за детето, то ще отиде в друго заведение. Наблюденията ми показват, че жените предпочитат да ядат салати, най-вече от естетически съображения, мъжете предпочитат богато меню от месо, а децата харесват пици и други закачки покрай тях. Трябва да има от всичко, за да бъдат клиентите доволни. Пиците ни например са много предпочитани. Работим със специални блендове брашна, внасяме и от Италия. Пиците ни се пекат на пещ и се приготвят пред клиентите. Пастата също се прави от нас и се предлага прясна.

Още от Капитал