Спри, не си отивай

Демографската криза в Северозападна България е по-скоро катастрофа. Три неща трябва да бъдат поправени спешно

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Северозапад", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 17-23 август. Всички текстове по темата може да откриете тук.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  monk007 avatar :-(
  monk007

  " Искат или не, Видин, Враца и Монтана ще трябва да се спасяват заедно или да изчезнат "Това е истината !

 • 2
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Потенциалът на Дунав е напълно неизползван. Вода газят, жадни ходят. Пълна глупост е тоталната забрана за къпане в реката, редовно подновявана всяка година от областните управи. Малко туризъм би могъл да живне региона. Използването на водата за аква култури е практически невъзможно - а би могло да има сума ти рибарници, стопанства за раци и т.н. Малкото пристанища се използват основно за износ на зърно и търговия с петролни продукти, а биха улеснили толкова търговията с Европа /е стига да има какво да се изнася - примерно авточасти/. Даже въглища не изнасяме, а Тръмп чрез износа за "зелената" Европа, /която е гладна за въглища, за да спасява мрежата, когато вятъра не духа/ възстанови икономически цели райони в Апалачия

 • 3
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  При едни и същи води, в съседна Румъния си има сума ти малки живнали плажчета с музика, с кафенета, с кръчми. За зелените - спокойно: Дунав никога не би могъл да бъди така застроен и зашумен като Черноморието.

 • Европеец

  Защо никой не отчита факта, че за 140 години някогашен Средец от 18 хил. жители, днес вече под името София се е превърнала в 2 мил. град - не е чрез висока раждаемост, а чрез изсмукване населението на Северозападна България. Защо бе необходимо в София да се ситуират 20 университета, над 10 театъра, най-голямата нова икономическа зона в България - Божурище. България се е превърнала в държава на две скорости - София и "провинция". Живота в "провинцията" с всеки изминал ден губи смисъл. Дори човек да получава добри доходи някъде в "провинцията", то трябва да има и къде да ги харчи, а липсата на развлечения, на качествени магазини, на спортни и културни събития, обезсмисля живота извън София.

 • 5
  guster avatar :-|
  guster

  Видин има с какво, поне да се опита, да се отскубне от водовъртежа в който е попаднал - има неразработени изключително атрактивни туристически обекти, дори в самия град - като Синагогата, каменната стена край Дунав, или частта й към вътрешността на града, както и обекти около града - като уникалната минерална вода (затапена от години ?!?) до с. Сланотрън, и остатъците от римска Рациария... Проблемът е, че... местната власт явно не желае да направи нищо... :(


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал