"Мел инвест" влага над 6 млн. лева в хотели в Сливен и Котел
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Мел инвест" влага над 6 млн. лева в хотели в Сливен и Котел

"Мел инвест" влага над 6 млн. лева в хотели в Сливен и Котел

Холдингът е една от най-големите компании в региона и има дейности в земеделието, машинопроизводството и правенето на бира

17003 прочитания

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Мел инвест" осигурява работа на 1000 души в Сливен и Ямбол

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Сливен, Ямбол", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.

Ударна инвестиция в туризма. Това смята да направи един от най-големите работодатели и инвеститори в региона на Сливен и Ямбол - холдингът "Мел инвест". Плановете са за инвестиции от над 6 млн. лева в хотели в Котел и Сливен. Пред откриване е хотелът на холдинга в град Котел. Общата инвестиция само в него ще надхвърли 1 млн. лева, съобщи зам.-председателят на съвета на директорите на холдинга Илияна Георгиева.

"В този възрожденски град има чудесни перспективи за развитие на туризма и отличен климат. Затова смятаме да инвестираме в хотела там и да създадем още по-добри условия за туристите", казва тя.

Ръководството на холдинга планира и инвестиция в хотел "Сливен", който се намира в центъра на града. Хотелът беше купен от дружество на "Мел инвест" през 1997 г. по линия на масовата приватизация. Планът включва поетапно завършване на ремонта на обекта. Догодина ще бъдат реновирани ресторантът и градината към хотела, а след това предстои обновяване и обзавеждане на сградата. Общата инвестиция в хотел "Сливен" ще надхвърли 5 млн. лева, предвиждат от "Мел инвест".

Какво е "Мел инвест"

"Мел инвест" е създаден заради участие в касовата приватизация за купуване на сливенската мелница чрез явен търг на Министерството на земеделието. Три години след приватизацията започва разширяване на инвестициите с купуването на няколко фуражни цеха от тогавашните ликвидационни съвети и земеделски кооперации. Придобити са фуражни цехове в Млекарево, Чокоба, Дражево, Сунгурларе и Шейново и така е разширяват възможностите за индустриално производство на фуражи.

Следващата инвестиция е в хлебозавод в Сливен, който произвежда хляб под марките "Демеа" и "Туида" и държи съществен пазарен дял в региона. Следва покупката на още няколко хлебозавода - във Варна, Кюстендил, Ямбол и Левски. Чрез дъщерни дружества холдингът отдава под наем земеделска земя. Притежава и 2 машиностроителни предприятия – бившият завод "Любен Калайджиев" в Сливен и бившият АРЗ в Ямбол.

Заводът в Ямбол произвежда земеделски инвентар с марката "Пегас". Продуктовата му листа покрива 90% от земеделския инвентар, необходим за всеки фермер, казват от холдинга. Намеренията са предприятието да разработи външните пазари и да започне износ на част от продукцията си. Така "Мел инвест" се нарежда сред най-големите работодатели в Сливен, осигурявайки над 1000 работни места в Сливенски и Ямболски регион.

Най-голямата инвестиция

Най-крупната инвестиция на холдинга до момента е в купуването и модернизирането на "Болярка". Фабриката е купена през 1997 г. в момент, в който е пред спиране. В пълното й обновяване новите собственици инвестират 50 млн. евро. Преди икономическата криза през 2008 г. "Болярка" успява да стигне производство от 700 000 хектолитра бира годишно. След допълнителни инвестиции капацитетът е разширен до производството на 1 млн. хектолитра годишно. Към момента пазарният дял e около 6%. Пивоварната продължава да инвестира в основните си продукти "Болярка", "Балканско", "Диана", като произвежда и пиво "Калтенберг" под лиценз.

Вълко Вълев, председател на СД на "Мел инвест холдинг":

България изнася малко брашно и много зърно


Господин Вълев, каква е днес визията на "Мел инвест холдинг"?

- Визията ни днес не се различава много от визията, която имахме в началото на създаването на дейността си. Основните ни усилия са насочени към инвестицията в земеделска земя, развитие на мелничарството, хлебопроизводството, фуражното производство, търговските центрове, както и към развитие на марката ни "Болярка" в пивоварната индустрия и машиностроенето.

Ние сме инвестиционна компания, която инвестира в технологичните линии, марките, брандовете и основната ни цел е да отдаваме на франчайз активите, марките и брандовете, които сме развили. В сектор земеделие марката ни е "Агро поа", в сектор мелничарство "Мелко", "Мелина", "Перса". Имаме 7 мелници - в Сливен, Варна, Пазарджик, Червен бряг, Карнобат, Левски, Пазарджик, Гулянци. През 2005 г. прекратихме разширяването и инвестирането в нови мощности. Поставихме си за цел да обновим производствените мощности, в които бяхме инвестирали.

Започнахме създаването на марки, брандове и съвременни технологични линии за производство. От 2005 г. досега това е основният ни приоритет - да доближим възможностите на нашите технологични линии до европейските. След 12 години работа днес можем да кажем, че успяхме да изпълним тази цел на 90%.

Колко земеделска земя притежавате?

- Земята, която притежаваме, е над 70 000 декара. През последните 5 години не се занимаваме със зърнопроизводство, инвестираме основно в покупката на земя, която отдаваме под наем. Инвестициите ни са насочени основно към купуване на земя чрез дъщерната ни фирма "Агро поа инвест".

Какви са тенденциите на пазара на земеделска земя?

- Земята формира цената си на чисто пазарен принцип. Ако направим сравнение с 2003-2005 г., когато започна търговията със земя, може да кажем, че до днес нейната цена значително се е покачила. По време на икономическата криза 2008–2009 г. цената отбеляза лек спад, но след това започна отново да се качва.

През последните две години забелязваме забавяне на този ръст. Инвеститорите, които не се занимават със зърнопроизводство и не са специализирани в покупката на земя, като че ли престанаха да инвестират в нея. Инвестицията е основно от страна на специализирани фондове, фермери, за които земята е в основата на производството им.

Нашето виждане е, че цената на земята ще бъде формирана занапред от няколко критерия. Основният критерий е икономическата и целесъобразност. Много е важна производителността, възможностите за напояване. Според нас от голямо значение е държавата да съдейства за комасирането на земята, за да могат собствениците да инвестират дълготрайно в нея. Така те биха инвестирали значително и в изграждането на поливно земеделие, което би увеличило в пъти доходността от земята. След това по естествен път ще се развият и секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, овощарство.

Какви са предизвикателствата пред мелничарството днес?

- Над 30 години работя в мелничарството. Преди промените България имаше 45 мелници, които задоволяваха пазара за брашно за около 9 млн. население, което консумираше много повече хляб от сега. Преди 10 години мелниците в България наброяваха около 450, като имаше огромен сив сектор. Индикатор за това дали един сектор се развива добре са чуждите инвестиции. У нас в мелничарството има само една чужда инвестиция – в софийската мелница.

През последните години започна процес на отпадане на редица малки производители и секторът тръгна към нормализиране. България изнася сравнително малко брашна и много повече зърно. Нашето виждане е, че има потенциал за мелничарския бранш в посока износ най-вече в съседните ни Гърция и Македония. На пазара трябва да останат светлите играчи, да се отстрани нелоялната конкуренция, за да може основните производители да инвестират в добри технологични линии и марки, в реклама, да бъдат марките разпознаваеми на българския и на чуждестранния пазар.

Какви са вашите инвестиции в мелничарството?

- Обновили сме на 100% технологичните линии в основните си мелници в Сливен, Варна и Червен бряг. Те напълно отговарят на европейските стандарти и ако някой ги посети, няма да намери разлика с модерните европейски мелници. В Сливен инвестирахме 13 млн. лева, във Варна - 7 млн. лева, в Червен бряг – около 5 млн. лева.

Пазарният ни дял е около 10%, а технологичния ни капацитет е за около 30% пазарен дял. Целта ни е да увеличаваме постепенно дела си. През последните години се увеличава пазарът на български брашна в Гърция.

Кои от вашите производства са най-стабилни?

- Имаме стабилно присъствие на пазара на земеделска земя, добре се развиват търговските центрове. Отдаваме под наем търговски зони в 9 български града. Добре се развиват мелничарството и хлебопроизводството. Ние работим в изключително конкурентна среда и ако един продукт не се развива добре, не може да продължи дълготрайно да съществува.
"Мел инвест" осигурява работа на 1000 души в Сливен и Ямбол

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Сливен, Ямбол", което е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 7-13 септември.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK