С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
  • K:Reader - изданията
2 27 окт 2018, 8:30, 3764 прочитания

Мохабет на сладки и кафе

"Джумаята" остава мястото за най-сладките срещи в Пловдив

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Името

Джума означава петъчна молитва, обяснява Бахтияр. Оттам и името на джамията – "Джумая джамия". Дали след петъчната молитва правоверните са похапвали сладкиши – не знам. Но кажете на пловдивчанин, че ще се срещнете на "Джумаята", и той ще ви чака в сладкарницата.
Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив"

За Недждет Бахтияр денят на ашурето е много специален. Бахтияр е стопанинът на най-известната пловдивска сладкарница - "Джумаята", а в този ден, 28 септември, клиентите му изяждат много повече от стоте ашурета, които са обикновеният сладкооборот тук.


Този сладкиш, казва Бахтияр, е от времето на... Ной. Да, според него, когато потопът свършил, Ной сготвил от всичко останало на кораба му нещо страхотно, което ядем и до днес. Правим го от жито, нахут, боб, сушени кайсии, сушени смокини, стафиди. Може да се сложат всякакви сушени плодове. "Харесват ашурето, защото е леко сладко, не е тежко", обяснява собственикът. А традицията на турците е точно в този ден да черпят дори непознати с ашуре, така че и аз успях да похапна добре.

Недждет Бахтияр е изселник от страната ни през 1989 г. Отива в Измир със семейството си, където навлиза в ресторантьорския бизнес, и преди 12 години отново се връща в България. Дойдохме тук да работим, казва той. Преди да разработи "Джумаята", се занимава само с ресторанти. Продължава и до днес. Но преди 5 години видял мястото - в центъра, на Главната, наел го от джамийското настоятелство и сега Пловдив има най-добрата турска сладкарница в България.

"Като видях мястото, знаех, че ще мога да направя тук сладкарница, която да е много добра. И много интересна за ценителите на захарните наслади от Турция. Важно беше за мен да направя сладкарницата автентична. Така хората да опознават турската кухня и турската култура", спомня си той.



Собствено сладко

"Българите обичат сладко. И си похапват. А аз обичам хора, които обичат сладко", признава Бахтияр. "И се старая в моята сладкарница всичко да бъде истинско – никакви подсладители, никакви консерванти. Всички продукти, от които приготвяме сладкишите в "Джумаята", са качествени. Правим си ги ние. Имаме малък цех на 200 метра от сладкарницата, в който работят трима сладкари. Само локумите ги внасяме от Турция. Много се харчи грис-халвата, имаме 4-5 вида мухалебита. Наблягаме повече на традиционните турски вкусотии – баклава, кадаиф. Но бизнесът си е бизнес – продаваме и 4-5 вида торти, защото са по-съвременни сладкиши, които младите предпочитат."

"Повечето рецепти за сладки са още от времето на Османската империя. Обаче най-хубавото кюнефе се прави в Антакия. Баклавата я правят най-добре в Газиантеп. Така че рецептата ни за кюнефе не е каква да е, а е за кюнефе от Антакия. Баклавата е баклава от Газиантеп. Понякога променяме – вкарваме нови сладки, други ги спираме, защото на хората са им омръзнали. Но има незаменими сладки. Например сютляш. Имаме традиционен турски чай, който е черен, той се приготвя 10-15 минути. Турско кафе джезвелия и два пъти кипнало (еки пишмиш). Най-добре то се прави на жар. Не на пясък дори. И се слага захар на вкус." После ме премерва като опитен сладкар и отгатва: "За Вас шекерлия, нали."
Изданието е подарък за всички, закупили вестник "Капитал" в периода 19-25 октомври (пакетна цена 4 лв.). Можете да го поръчате и самостоятелно (7 лв.), като пишете на abonament@economedia.bg. Всички текстове по темата вижте тук.

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Пловдив търси техничари Пловдив търси техничари

Общината работи с фондацията Edu Compass, за да подобри имиджа на професионалните гимназии и да насочи учениците към тях

14 окт 2019, 1114 прочитания

През Пловдив, към Ryanair 1 През Пловдив, към Ryanair

Във въздуха се създава нова средна класа, твърди Иван Карнабитов, който наема персонал за Ryanair

13 окт 2019, 2195 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Туристическият бум на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - но ще има ли къде да нощуват?

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Кеч с корупцията

За близо две години съществуване антикорупционната комисия не само не постигна резултати, но и създаде корупция

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

Другари срещу "хулигани"

Изложба изследва хомосексуалността в България по време на комунизма