Бавен бизнес
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бавен бизнес

Бавен бизнес

Най-голямата ферма за охлюви в България изнася над 90% от продукцията си

Деница Ватева
10788 прочитания

© Велко Ангелов


Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Охлюви по бургундски е един от кулинарните символи на Франция. Освен част от традиционната трапеза на местните, включително и около празници, ястието попада в радара и на много туристи. Затова и не е чудно, че Франция е най-големият пазар за бизнеса с охлюви - за 2016 г. там е реализиран внос за 48 млн. долара и износ за 26 млн. долара при световен пазар около 154 млн. долара по данни на ООН.

Но Франция не е единствената страна, за която охлювите са деликатес - Италия, Испания, Португалия и Белгия също попадат сред най-големите консуматори. Но докато Западна Европа се радва на тази продукция, Източна Европа все по-усърдно я произвежда. А едно от местата, където това се случва, е плевенското село Крушовица.

Петя Кировска, съсобственик
Фотограф: Велко Ангелов

Най-голямата ферма

Бизнесът с охлюви се осъществява по два начина. Единият е чрез събирането им в природата, като в България това се прави от десетилетия. Вторият е чрез отглеждането им във ферми. България влезе на скорост в този пазар покрай кризата през 2009 г. - тогава редица дребни предприемачи, привлечени от ниските първоначални инвестиции и обещанията за сигурен пазар, решиха да създадат свои стопанства. Впоследствие обаче много от тях не успяха заради невъзможността да реализират продукцията си, а към днешна дата бизнесът с охлюви си остава по-скоро екзотично занимание в страната. Към момента се смята, че в страната има между 30 и 50 такива, създадени от 2000 г. насам.

Най-голямото стопанство в страната е в Крушовица и е собственост на трима съдружници - Петя Кировска, Огнян Кировски и Станчо Тотов. "Започнахме преди 15 години, идеята беше на Огнян", разказва ни Петя Кировска. След като решава да се захване с този бизнес, Огнян Кировски отива на обучение във Франция, а впоследствие започва и създаването на фермата, която в момента е разположена на над 30 декара.

Какъв е бизнесът в момента

Охлювите се продават в различни варианти на пазара. Едната възможност е да се търгува с малки живи охлювчета, чиято средна изкупна цена е около 5 лв. за килограм. Ако се продават хибернирани (големи) охлюви, цената се покачва заради по-дългото време, в което те са отглеждани във фермата и свързаните разходи с това. Тя вече достига около 3.50 евро за килограм. Третата опция е да се продава преработеното месо от охлюви, чиято цена се движи между 10 и 15 евро за килограм.

Фермата в Крушовица решава да се специализира в продажбите на малки охлюви, като работи само по заявки на клиенти
Фотограф: Велко Ангелов

"През настоящата година сме продали 10 млн. малки охлювчета", разказва Петя Кировска, допълвайки, че над 90% от продукцията е за износ в Португалия, Франция и Гърция. "В България продаваме съвсем малки количества, обикновено по заявка от отделни клиенти", казва тя.

Това е 1/5 от капацитета, който е за 50 млн. малки охлюва годишно. Фермата в Крушовица решава да се специализира в продажбите на малки охлюви, като работи само по заявки на клиенти. "Причините за това са различни", разказва Кировска. От една страна, на международните пазари конкуренцията е силна, а от друга, в част от тях охлювъдството получава субсидии, които позволяват и продукцията да се предлага на по-ниски цени. Така българските производители са изправени пред ситуация да се борят с подпомагана продукция.

Нови ниши

Успоредно с традиционното ползване на охлювите в хранителната индустрия в последните няколко години в това направление се развива и нова ниша - т.нар. хайвер от охлюви, чиято цена достига над 300 евро за килограм. Същевременно обаче в последните години се засилва и приложението им в козметиката, тъй като се смята, че слузта от охлюви е подходяща за различни кожни проблеми. "Ние не работим в тази ниша, но в страната има компании, занимаващи се с "доене" на охлюви", разказва Петя Кировска. По думите й другият сегмент с потенциал е биологичното производство. В България обаче няма сертифицираща компания за това.

Технологията на охлювъдството

В края на есенните месеци фермата за охлюви в село Крушовица е след края на активния сезон, като охлювите са прибрани в хладилни камери. Предстои те да бъдат "събудени" през януари, когато ще бъдат пуснати родителите за оплождане. Снасянето на яйца се случва в отделна зала за репродукция, а след излюпването охлювите бебета се местят в специална "детска градина" за известен период, след което и в оградено парково пространство, засято с бяла детелина, която задържа необходимата за охлювите влага. Въпросните паркове разполагат и с дървени скари, които през деня служат за подслон за охлювите, а вечер - за хранилка. Най-големият риск за охлювъдството са жегите.

Статията е част от специалното издание "Капитал Градове: Плевен"

Охлюви по бургундски е един от кулинарните символи на Франция. Освен част от традиционната трапеза на местните, включително и около празници, ястието попада в радара и на много туристи. Затова и не е чудно, че Франция е най-големият пазар за бизнеса с охлюви - за 2016 г. там е реализиран внос за 48 млн. долара и износ за 26 млн. долара при световен пазар около 154 млн. долара по данни на ООН.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK