Новите лица на Стара Загора
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите лица на Стара Загора

Новите лица на Стара Загора

От крановете и комините, до операта и лютиерите, регионът има може би най-добрия потенциал за ръст в България

Деница Ватева, Огнян Георгиев
8375 прочитания

© Надежда Чипева


Понякога светът се върти ужасно бързо. Миналата година, в първото издание на "Капитал Градове", посветено на Стара Загора, написахме, че бъдещето на най-енергийния регион на страната ще се променя изоснови. Европейският съюз иска да се отърве от въглищата и да сведе до минимум "мръсната" енергия до 2030 г. и предположихме, че областта няма да има много време, в което да намери заместващи индустрии, които да преквалифицират и поемат десетки хиляди хора, работещи днес в добива на въглища и захранваните от тях централи. Но дори не посмяхме да предположим колко бързо ще се случи всичко това.

Няколко месеца по-късно се оказа, че енергийните квоти (разрешителните, които замърсителите като "Марица-изток" трябва да купуват, за да работят) са поскъпнали рязко и това може да извади на червено огромния комплекс още тази година. Работещите излязоха на протест, министрите започнаха да обещават пари, България протестира пред Брюксел. Кризата беше избегната едва, но цената е складирането на огромни дефицити за бъдеще. А това бъдеще, както стана болезнено ясно, може да дойде всеки момент.

Двете лица на областта

Стара Загора е странна област. От една страна, тя е икономически шампион по ръст на добавената стойност и изпреварва дори София за последните десет години. Заплатите тук са на второ място след столицата, безработицата е ужасно ниска, близо е до магистрала, има няколко университета и гимназии, чиито годишни резултати от матурите са над средното ниво и в които за радост на бизнеса започна да пробива дуалното обучение. По обем на евросредства на глава от населението Стара Загора също е галеник на властта: паркове, инвестиции в обществен транспорт, ремонти на пешеходната зона и ключови шосета, проекти за обновяване на ВиК мрежата, жп гарата, летния театър и др. Крановете в града и областта не спират.

От друга, Стара Загора противоречи директно на думите на Бойко Борисов, че около магистралите "заводите никнат като гъби". Тук с малки изключения нищо голямо ново не е "поникнало" в близките години. Нещо повече - след 2015 г. сумата на общите инвестиции в региона намалява, противоположно на общата тенденция предвид икономическия подем в страната и света. Ако питаме човека, когото старозагорци би трябвало да държат отговорен за бъдещето си - кмета Живко Тодоров, той смята, че в основата на този недостиг има два фактора - липса на индустриални терени и липса на хора.

За първото общините се пробудиха внезапно в последните години и сега почти всяка иска да има индустриална зона. Стара Загора, Казанлък и Сливен с Ямбол например бързат да направят своите в партньорство с държавата. Това е хубава тенденция, стига да не затъне в поредните чиновнически идеи и желания за бързо забогатяване и да не се изроди в огромни площи със складове. Основата на икономическото възраждане е производството.

Второто обаче е по-интересната тема.

Хора ли? Вземете си ги

Вече и на децата е ясно, че липсата на хора е структурен проблем на българската икономика, който ще се задълбочава - на пазара на труда навлиза поколението от средата на 90-те, чиито демографски показатели са лоши. Но това не може да е оправдание за Стара Загора по няколко причини.

Първо, индустриалните инвестиции се влияят от това, но количеството работна ръка в областта не е пречка по никакъв начин за никой среден или дори голям инвеститор. Второ, по официални данни тук би трябвало да е привлекателен център за млади хора от страната. Ако това не е така, някой би трябвало да се запита защо градът губи в сравнение със София, Пловдив или Варна.

И трето, бъдещето на почти всеки български град ще зависи не от това колко евросредства усвоява, а колко хора привлича. Тук ще бъде спечелен или загубена битката за бъдещето. А Стара Загора има много, много добри изходни позиции в това състезание.

Напоследък всички, включително кметът Тодоров, се вторачват в бумтящата IT индустрия и копнеят да са следващият "технологичен" център. Няма нищо лошо в този стремеж, но той не бива да пречи на фокусирането към други, по-достижими цели. Тук например е единственият ветеринарен университет в България и един от малкото медицински. Подобно на Плевен Стара Загора изпуска шанса да си отгледа около тях галактика от свързани бизнеси и услуги. Това са високоспециализирани ниши, които произвеждат специалисти и могат да привличат капитал. Казанлък освен дом на "Арсенал" и на хидравликата е дом на две бутикови, силно туристически индустрии - розовата и лютиерската. И двете, особено втората, имат неразгърнат потенциал, но и нещо по-важно. Това са от типа активи, които се градят с десетилетия и дори столетия, изискват традиции и устойчивост и които не могат лесно да бъдат копирани. Заради тези си особености те носят вградената възможност да дават облик и имидж на цял регион - домът на розите и цигулката в бъдеще ще звучи далеч по-добре от домът на въглищата. Колко хора знаят например, че Стара Загора има млада и пълна с идеи местната опера, която е привлякла чуждестранни артисти и прави всичко от Росини до Queen?

Големите надежди

Всичко това са възможности. Ако иска да просперира, областта не може да си позволи да ги игнорира. Пътищата и модерните училищни зали са важни, но както казва прословутият вече в цяла България учител Теодосий Теодосиев, трябва да има кой да учи в тях. Теодосиев е прав, че хоризонтът на повечето политици е един мандат време. Никой не мисли какво ще стане след 5, камо ли 15 години.

Тук е време за един важен, но сякаш забравен урок - политиците са последните хора, на които трябва да се уповава едно място за развитието си. Политиката само ползва вече създадени блага, не създава нови такива. Затова по-важният пример е 83-годишната Мария Жекова, която дари дом за 1 млн. лв., за да създаде в него център за млади таланти. Така и намаляването на тежестта на политически зависими индустрии като енергетиката и оръжията може да се окаже от потенциална трагедия дори добра възможност за бъдещето и талантите на Стара Загора. Всичко е въпрос на действия.

2019 г. е година на избори. Но най-важните избори в Стара Загора няма да са тези за евродепутати, нито дори тези за кмет. Най-важните избори ще са тези за бъдеще. И те ще се правят всеки ден оттук нататък.

Живко Тодоров,

кмет на Стара Загора

Имаме бизнес извън "Марица-изток" и "Арсенал"

Много хора свързват региона с "Марица-изток" и "Арсенал", тъй като са най-големите предприятия, но в града има и много друг бизнес, който е сериозно развит и който иска да се разширява. Стара Загора е град, в който минималната работна заплата не трябва да бъде критерий за привличане на инвестиции. В много градове се строят заводи, но заплатите са минимални. Ние търсим производства с висока добавена стойност, които не търсят евтина работна ръка, а квалифицирани кадри, което ще даде възможност младите хора да се реализират и да се повишава стандартът на живот.

В момента местната власт, освен че отговаря за данък сгради, данъка върху МПС и градската среда в един град, тя по отношение на икономическото развитие има много малко инструменти, с които може да влияе. Ако се направи децентрализация и се даде възможност за втори нива на управление, за по-голяма регионализация, тогава в голяма степен ще има възможност за развитието и на бизнеса, и на регионите.

Теодосий Теодосиев

преподавател по физика в ПМГ "Никола Обрешков", гр. Казанлък, с орден "Св. св. Кирил и Методий" I степен за успехи в образованието

Не става само с пари, трябва и морал

Около 18.8% от тайванския БВП се инвестира в образование. Това са невъобразими пари и така се създава икономически тигър.

Но не е само до пари. Нужен е и морал. Защото у нас и да се налеят подобни пари, няма да има никакъв ефект. В българското образование има много натрупана лъжа. Ако няма външен контрол и не се дават пари само срещу резултат на изхода, няма да има ефект. Трябва да се преодолее всичкото това наше лъготене и имитиране на дейност.

Хоризонтът на повечето ни политически дейци им е един мандат време. Никой не мисли какво ще стане след 5, 10, 15 години. А катастрофата се задава на хоризонта и тя е сериозна както за Старозагорския регион, така и за България.

Преди 10-ина години бяха дошли едни момчета от ЦЕРН при нас и ни казаха, че след време ще имаме прекрасни лаборатории и няма да има кой да учи в тях. И това стана - вече имаме хубави, санирани училища, с плочки и мултимедия, но духа го няма в тях. Мъртва материя, в която се имитира европейско поведение.

Така и в момента можеш да вземеш машина за милиони в завода си и да не намериш човек, който да я програмира. Братът на един мой съученик беше директор на "Капрони", които са водещ производител на хидравлични елементи в областта. След едно пътуване в Швеция се върна ужасен, защото за същото предприятие, в което работят двама инженери там, у нас са 160.

Трябва да се научим да правим качество и да печелим. Тези, които правят качество, бият конкуренцията и стават тигри. Това е единственият път и друг просто няма.

Петко ПетковОсновател на ZaraLab - IT академия и споделено работно пространство

Няма сигурност, има мечти

Сякаш живеем в свят от две паралелни и някак диаметрално разположени вселени. Иска ми се да съм наивен и да си мисля, че е възможно Стара Загора да е технологичен лидер, но сякаш по всичко личи, че не е. Въпреки това с всеки изминал ден се приближаваме към тази цел с бавни темпове.

Дали това е било реалистично днес ще можем да преценим едва тогава, когато ще "ударим чертата" и ще си направим сметка успяхме ли старозагорци да постигнем успех или ако не, имахме ли шанс изобщо.

Няма сигурност и няма гаранция. Има мечти и надежди. Стара Загора е специален град, не само защото съм роден тук. С историята си е доказал неведнъж, че може да съхрани и възроди онези ценности и традиции, с които е оцелял и до днес. Те са тук - хората, познанието, желанието. Винаги са били и винаги ще ги има.

Никога преди не сме имали толкова много възможности, където и да сме. Всяка цел би била реалистична, стига да са налице нужните предпоставки. Градът все още има какво да покаже на света. Може би не днес, но някой ден.

Понякога светът се върти ужасно бързо. Миналата година, в първото издание на "Капитал Градове", посветено на Стара Загора, написахме, че бъдещето на най-енергийния регион на страната ще се променя изоснови. Европейският съюз иска да се отърве от въглищата и да сведе до минимум "мръсната" енергия до 2030 г. и предположихме, че областта няма да има много време, в което да намери заместващи индустрии, които да преквалифицират и поемат десетки хиляди хора, работещи днес в добива на въглища и захранваните от тях централи. Но дори не посмяхме да предположим колко бързо ще се случи всичко това.

Няколко месеца по-късно се оказа, че енергийните квоти (разрешителните, които замърсителите като "Марица-изток" трябва да купуват, за да работят) са поскъпнали рязко и това може да извади на червено огромния комплекс още тази година. Работещите излязоха на протест, министрите започнаха да обещават пари, България протестира пред Брюксел. Кризата беше избегната едва, но цената е складирането на огромни дефицити за бъдеще. А това бъдеще, както стана болезнено ясно, може да дойде всеки момент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  oxg37588250 avatar :-|
  oxg37588250

  Кой провали изграждането на завод за електромобили край Стара Загора ?

 • 2
  thepost avatar :-|
  thepost

  Отново платена рекламна статия за най-застрашения от изчезване регион на страната. След спирането на ТЕЦовете и затварянето на Мините, регион СЗ ще изпадне в икономическа и демографска криза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK