Братството на кръста и книгата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Братството на кръста и книгата

В Старозагорския затвор се помещават над 300 лишени от свобода.Той е един от най-големите в България

Братството на кръста и книгата

В Старозагорския затвор лишените от свобода стават все по-образовани, което ги изправя пред нов проблем - достъпът до висше образование

6134 прочитания

В Старозагорския затвор се помещават над 300 лишени от свобода.Той е един от най-големите в България

© Надежда Чипева


"В затвора има много изострено чувство за човещина. И те виждат всичко - вярата, надеждата, подадената ръка." - отец Йордан Карагеоргиев

Големият портал на Старозагорския затвор се отваря. Преминава се през детектор за метал, получаваш пропуск, оставяш телефона си. Продължаваш навътре към централния корпус, където зад теб се затварят една, втора, трета врата. Светът остава назад.

Инспектор социална дейност и превъзпитателна работа Таньо Танев работи отблизо с лишените от свобода. Предупреждава ни да внимаваме какво и кого снимаме. Нямаме право да снимаме лишен от свобода без съгласието му. Радост Найденова е началник сектор "Социална дейност и възпитателна работа". Разбираме, че идваме в ден, когато има събитие в друг затвор, и част от администрацията трябва скоро да тръгне, включително и тя.

Няма проблем, защото ние не сме тук, за да се видим с нея. Тук сме заради отец Йордан Карагеоргиев, който служи като свещеник в Старозагорския затвор от 1994 година.

Според о. Карагеоргиев, стените на затвора стигат доста по-далеч от централния корпус. "Ние просто не сме свикнали да си говорим" - споделя отеца. Според него себезатварянето е изключително широкоразпространена патология с тежки последици за душевното здраве на българското общество. По думите му, то допълнително се усложнява от стреса при забързаното ежедневие, почти масовия скептицизъм на българина към психолози и психиатри, както и нежеланието да си плащаш за да споделяш. "Българина е силен, когато има сродна душа до себе си" - категоричен е о. Карагеоргиев, който има над двадесет годишен опит в работата си с хора като духовник в енорията си, старозагорския затвор и старозагорския психодиспансер.
Фотограф: Надежда Чипева

Кръстът в затвора

Максима, стара като света, е, че в затвора човек открива религията. Дългата изолация, всекидневните трудности и времето за размисли навеждат човек към размисли за по-големия смисъл на живота. Карагеоргиев обаче е от онези, които заради религията са открили затвора.

"Много е страшно да бъдеш съвсем сам. И когато никой ти няма вяра, много трудно е да си повярваш и сам", споделя той. Според него хората не бива да имат ограничена представа за онези в затворите, защото преди всичко това са хора. "Много често в затвора съм виждал принципност и последователност, които навън са все по-голяма рядкост."

През годините отец Йордан е двигател за множество нововъведения в Старозагорския затвор - организира едни от първите посещения на манастири от затворници, обучения заедно със задругата на майсторите, както и посещения на доброволци за затворници, които нямат близки и нямат свиждания.

През последните години тук е завършен храмът на св. Николай Мирликийски Чудотворец, а по инициатива на отеца бе построен и параклис пред затвора за близките на осъдените. Отец Карагеоргиев с радост споделя и за множеството кръщенета, не само на затворници, но и на техни роднини и деца. С особено внимание са и венчавките, които извършва на територията на затвора. "В града, когато венчаваш, е ясно, има радост, но в затвора това е изстрадана любов", смята той.

Делото на отец Йордан има последователи. През ноември в Старозагорския затвор бе подстриган първият иподякон в български затвор от 74 години насам.

Поглед от входа на училището "Поп Минчо Кънчев" към вътрешния двор, църквата св. Николай Мирлийски и централния корпус на затвора."Не знам къде другаде доброволния труд да е на такава почит, всичко тук се изгражда с него - църквата, училището са изградени благодарение на него и все от такива уж страшни престъпници." - споделя инспектор Танев пред "Капитал".
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал

Образование зад решетките

Преди години, когато Карагеоргиев учи психология, заедно с него задочно във Великотърновския университет се записва и един лишен от свобода. Неговият случай е особен прецедент. За да учи, той получава специално одобрение от тогавашния зам.-министър на правосъдието Анна Караиванова. Това кара отеца да се активизира и в тази посока.

Най-новата инициатива на Старозагорския затвор, която се развива през последните месеци, е желанието на управата да се позволи на затворници да записват и учат висше образование. В момента това е невъзможно в България, тъй като самият Закон за висшето образование не позволява на лишени от свобода да кандидатстват. Това е недообмислена забрана по две причини. Първо, лишава хора, които биха могли да използват времето, за да се квалифицират, от тази възможност и в същото време ги лишава от една стъпка, която да им помогне да не се върнат зад решетките.

Засега, както разбираме от администрацията на затвора, инициативата, свързана със записване на висше образование, е обсъждана с министъра на правосъдието Цецка Цачева, както и със зам.-председателя на Народното събрание Емил Христов, тъй като най-вероятно ще са необходими и законови промени.

Според проф. Иван Въшин, който е ректор на Тракийския университет, промяната на закона ще е възможност за множество лишени от свобода да получат добър старт навън. По думите му възможностите на университет като Тракийския правят възможно кандидат-студентите да посещават по няколко пъти на година университета, както и да се учат дистанционно и по електронен път.

Ограничени единствено ще бъдат тези специалности, които изискват лаборатория. Според него е необходимо средствата за такси на подобни студенти да бъдат поети от Министерството на правосъдието, а университетът най-вероятно ще стартира в началото с пилотен проект. "Ще трябва да направим проверка на специалностите, но не мисля, че такива като IT или социални дейности ще бъдат проблем."

Все по-образовани затворници

"Много хора, така им се е стекъл живота, че не са се докоснали до много основни цивилизационни модели на поведение и достижения на човечеството. Да си неграмотен на 35 е страшно." - коментира Мариана Господинова, която е директор на училището "Поп Минчо Кънчев". Тя се старае да е реалист - според нея не всички са мотивирани да се учат, но дори и само заради тези, които полагат усилия и се стараят си заслужава да бъдеш учител в затворническо училище. Голяма гордост за нея са шестима нейни възпитаници, които са се явили последната година на зрелостен изпит. "В нашето министерство (МОН) не могат да разберат какъв успех е това, обикновено са един или двама" - разказва тя. Училището не се отличава като форма и съдържание с преподавания материал от другите средни училища в страната. Различно е единствено, поради факта, че заради продължителността на присъдите, някои изкарват един срок, година и половин срок и пр.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал

Това е проблем, който ще продължи да става по-голям си с времето, защото явно населението на затворите става все по-образовано. В момента повечето от лишените от свобода, които изтърпяват присъда, имат право да се учат или работят - което съответно намалява присъдите им. В Старозагорския затвор се помещава и най-голямото затворническо училище в страната - "Поп Минчо Кънчев", където в момента учат около 230 ученици.

Мариана Господинова е директор на училището с 29-годишен трудов стаж зад решетките и както тя се шегува, "остава ми само година и няколко месеца до изтърпяване на присъдата и пенсиониране". Според нея изтърпяващите присъди през последните години със завършено основно и средно образование стават все повече. "Предишни години сме имали 320 ученици начален етап (1-4 клас), сега имаме само четири паралелки", обяснява тя. Преди началото на тази учебна година тя се е налагало и да освобождава учители. Ако обикновено само един-двама минават матура, миналата година са били шестима.

Вестникът на затвора се казва - разбираемо - "Надежда" и има осемчленен редакторски екип. Повечето тях са завършили средно образование и желаят да продължат с висше. Освен вестника почти всички са включени в дейностите в затвора - които включват дискусионен клуб, езикови уроци, театър, кръжоци по музика и инструменти.

Мартин Русев, който е подстриганият иподякон, също е част от редакторския екип. "Все още не съм решил какво точно искам да запиша", споделя той. Тинко Гарев, който освен вестника отговаря и за библиотеката, е от близо седем години в затвора, като почти шест от тях са били в италиански затвори. Самият той при преместването му е повече от скептичен за това какво го очаква в България, но смята, че "много села могат да ни завидят за училището и църквата".

"Всеки ден е борба с ежедневието", споделя друг от членовете на редакторския екип, Генади. Няколко от тях вече са били няколко пъти вън и вътре. Излизането и адаптацията казват те, са най-трудният етап, тъй като скептицизмът и затвореността в обществото са бариера при намирането на работа и повторната социализация.

Има ли живот след затвора

Администрацията на затвора и лишените от свобода са единодушни, че основният проблем не е какво се случва в самия затвор с лишените от свобода, а с това което ги очаква на изхода. Малкото програми за връщане към живота, намиране на работа, ресоциализация поставят в риск положените усилия по време на присъдата.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал

Българските затвори не са особено приятно място. България редовно губи дела в Страсбург за условията вътре, а те са и едни от най-претъпканите в Европа. Затова е и разбираемо, че администрацията на затвора не е много оптимистично настроена. "Трябва да говорим реално, промяната е сложен процес", скептична е Радост Найденова. Инспектор Танев си смята, че истинският проблем не е вътре в затвора, а след излизането. Липсват достатъчно програми и съвместна дейност между институции, които да подпомагат реинтеграцията на лишените от свобода навън. Добър пример в това отношение по думите му е организацията на "Анонимните алкохолици", които не само работят със затворниците, но и след излизането им помагат в това да се установят, включително и с намирането на работа.

Затова и е учудващо, когато на входа Танев се усмихва. "Идвам с удоволствие на работа", казва той. Вратата се затваря.

"Няма ли да ни снимате?" Така екипът на "Капитал" бе приветстван на входа на Старозагорския затвор. Страната ни редовно губи дела, когато става въпрос за условия на работа в системата за изтърпяване на наказания, а протестите на работещи в системата през годините са станали редовни. Въпреки това обаче от администрацията на старозагорския затвор са на мнение, че медиите преекспонират темата.
Фотограф: Надежда Чипева
"Между другото, нещата във Венецуела не вървят на добре" е един от коментарите, който може да учуди само незапознатите със системата от наказания. В много от затворническите помещения има телевизор, като пулса на събитията отвън се следи живо и редовно. Екипът на "Капитал" получи и съгласие да снимаме в едно от тях.
Фотограф: Надежда Чипева
На няколко места в затвора са поставени и бутилки, събиращи капачки за инициативата "Капачки за бъдеще", която събира средства за кувьози.Бутилката, която решаваме да снимаме разбираме, че е поставена съвсем наскоро, тъй като предишната е била напълнена.
Фотограф: Надежда Чипева
Старозагорския затвор е изграден през 30-те години на ХХв, като до 10-ти ноември помещава и политически затворници. "Наблюдавал съм ги, когато влизат отново, как се свиват" - разказва о.Йордан Карагеоргиев пред Капитал. "Защото на времето е имало жестоко отношение и са имали абсолютни права над тях" - и допълва "За разлика от сега".
Фотограф: Надежда Чипева
Училището към старозагорския затвор - "Поп Минчо Кънчев" е най-голямото от този си тип в България, с над 200 ученика и модерна база.
Фотограф: Надежда Чипева
Людмил, който е треньор по бокс със сериозни успехи и шампиони зад гърба си споделя пред Капитал, че множество то лишените от свобода са запалени спортисти. "Повечето от тях са все още далеч от истинския бокс, но вървим натам, стъпка по стъпка" - шегува се той.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Тинко, който отговаря за библиотеката е категоричен, че "много села в България могат да ни завидят за църквата и училището". Според него подобен възрожденски дух трябва да получава заслужена похвала. Почти всички книги са дарения и са внимателно подредени и организирани по каталог.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Библиотеката на училището в която бе допуснат екипът на Капитал. Според работещите в нея, противно на очакванията най-търсената литература не е криминалната, а приключенската, "розовата" и... детските приказки.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Вестник Надежда и неговия редакционен екип - Тинко, Петър, Костадин, Генади, Никола, Мартин и Иван. Изданието се списва изцяло с усилията на лишените от свобода и отразява различни инициативи, важни събития, поезия и проза, както и новини от живота на затвора - като например спечелени награди и предсрочно освободени. По думите им, участието в различни дейности е съзнателен избор, като има и хора, които предпочитат да не правят нищо и "да спят по цял ден". "Сега има възможности да се промениш, ако го искаш" - смята Генади.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Друга популярна инициатива в старозагорския затвор е дискусионния клуб "Кеймбридж".Той се заражда след като лишените от свобода гледат документалния филм със същото име. Филмът разказва за деца от ромски произход в българско село, които полагат сериозни усилия за да отидат и да учат в едноименния английския колеж и предизвиква сериозен ефект върху лишените от свобода.С подкрепата на администрацията се създава дискусионния клуб, за да могат да обсъждат теми, които вълнуват членовете му - социални, политически и пр.За последните години гости на клуба са били известни личности като режисьора Димитър Коцев - Шошо, Светлин Стоев, поетесата Ники Комедвенска и главната редакторка на сп. "Йога", г-жа Десислава Ел-Хаким. Лишените от свобода с гордост ни споделят и брой от в. Надежда отразяващ първия боксов турнир на старозагорския затвор, който се е състоял на 5 октомври м.г. - денят на Стара Загора. Турнирът е организиран от лишените от свобода и със съдействието на администрацията, като гостите включват политици, спортни дейци и представители на регионалната прокуратура.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал
Първият подстриган за иподякон в системата на българските затвори от 74 години насам - Валентин в църквата на затвора "св. Николай Мирликийски Чудотворец". "Старая се да помагам, стана много спонтанно", коментира той за ръкополагането си от старозагорския митрополит Киприан преди няколко месеца. Храмът е дело на покойната арх. Валя Тончева, изграден е изцяло от дарения и доброволен труд, като остава най-голям и единствен по рода си в системата на българските затвори. Преди години формирания хор издава и собствен диск."Идеята е връщайки се в затвора да ги накараме да се почувстват равни с теб, да видят, че си заслужава да се трудят, че не са ги отписали всички" - споделя о. Карагеоргиев.
Фотограф: Надежда Чипева
Източник: Капитал

"В затвора има много изострено чувство за човещина. И те виждат всичко - вярата, надеждата, подадената ръка." - отец Йордан Карагеоргиев

Големият портал на Старозагорския затвор се отваря. Преминава се през детектор за метал, получаваш пропуск, оставяш телефона си. Продължаваш навътре към централния корпус, където зад теб се затварят една, втора, трета врата. Светът остава назад.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Наистина, защо висшето образование е забранено за затворниците? Не разбирам логиката. Да, и трябва да има система за намиране на работа за освободените, защото ние сме народ с предразсъдъци - не искаме да работим с цигани, бивши затворници, хомосексуалисти и кой знае още какви хора. А, да, да, и СПИН се предава по въздушен път.

 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ето такива неща се случват, когато изобретателни хора работят с желание. Браво и успех! Случаят доказва, че всяка работа може да се върши с гордост и качество, независимо от заплащането и предизвикателствата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK