Виктория Грозева: Стара Загора се увеличава и расте
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Виктория Грозева: Стара Загора се увеличава и расте

Виктория Грозева: Възможности за жилищно строителство в централната градска част ще има и в бъдеще

Виктория Грозева: Стара Загора се увеличава и расте

Главният архитект на община Стара Загора пред "Капитал"

4918 прочитания

Виктория Грозева: Възможности за жилищно строителство в централната градска част ще има и в бъдеще

© Сашка Панайотова


Визитка

Виктория Грозева е главен архитект на Стара Загора от 2016 г. Това е "горещ стол" - предшественикът ѝ си подаде оставката след скандал с конфликт на интереси в парк "Бедечка". Грозева е в общината от 2013 г., като е била и началник на отдел "Устройство на територията". Тя разговаря с "Капитал Градове" за бъдещата визия на града, както и заради оплакванията от обществените поръчки в строителния сектор.

Арх. Грозева, строителният бранш в Стара Загора казва, че ниската прогнозна цена, която понякога дава общината, се явява пречка за строителния бизнес. Цената ли е решаваща при избор на изпълнител?

- Искам да подчертая, че община Стара Загора почти няма процедури, които да са на база най-ниска цена. Процедурите ни са на база икономически най-изгодна оферта. Това означава, че не прогнозната стойност, която се дава след обстойни количествено-стойностни сметки, е решаваща, а техническото предложение, което изготвя всеки кандидат. Тук влиза предложението за изпълнение на обекта – качество, екип, сходни обекти, по които фирмата е работила, организация на работа и всички налични подробности, които ни дават възможност да се уверим, че кандидатът има потенциал да изпълни обекта.

Относно стойността, определена от община Стара Загора за пределна, мога да кажа, че тя е на база анализ на пазарните цени, на всяка дейност от строителния процес на съответния обект. Това не е занижена цена, а реална, пазарна. Изготвя се от екип от общинското звено "Инвеститорски контрол", който се занимава с качествено остойностяване на база пазарни цени. Всеки строител сам решава каква печалба му е достатъчна. Относно кандидатите смятам, че на почти всички процедури за строителни обекти, за ремонти на сгради ние имаме участие на старозагорски фирми.

Какви възможности се отварят за строителния бизнес в града през 2019 г.?

- Обявили сме процедура за избор на строител за изграждане на сграда за социални жилища - 69 на брой, в бившата сграда на метрологията. Изпълнението ще бъде през следващата година. Ще започнат ремонтите в СОУ "Иван Вазов" и в 9 ОУ, които сега са в етап на проектиране и изпълнение. Стартира изграждането на модерна зала в областна администрация, ремонт на Детска градина №2 на ул "Цар Калоян".

Предстои да направим цялостен ремонт и реконструкция на Летния театър в Стара Загора по оперативна програма "Региони в растеж". Сега изготвяме идейния проект и го съгласуваме в Министерството на културата, тъй като обектът попада в обхвата на Аязмото. Предстои да направим цялостна промяна на визията на т.нар. Руски пазар, който в момента е в доста неугледен вид, както и разширение на ул. "Капитан Петко войвода" между кръговото движение на бул. "Цар Симеон Велики" на юг до бул. "Славянски" като четирилентов път. За този обект ще използваме възможностите, които ни дава Фондът на фондовете. Проектът ще ни струва по окрупнени показатели до момента между 4.8 и 5 млн. лева.

Другият обект, по който също ще кандидатстваме за финансиране към Фонда на фондовете, е зоологическата градина на Стара Загора. Базата е амортизирана и желаем значително да подобрим средата за животните, условията на работа за обслужващия персонал, както и посещаемостта от гражданите на Стара Загора и други градове. Имаме готов проект, който е на стойност 2.5-3 млн. лева.

Изчерпаха ли се възможностите за строителство в централната градска част?

- Издадените от община Стара Загора строителни разрешения за многофамилни жилищни сгради през 2018 г. са за сгради с около 15% по-голяма разгъната застроена площ в сравнение с миналата година. Това са многофамилни жилищни сгради с обекти за стопанска дейност - магазини, офиси, ателиета. През всяко следващо тримесечие на годината отбелязваме ръст от около 30% на издадените разрешителни за строеж.

За 2018 г. са издадени общо 50 разрешителни за строеж на многофамилни жилищни сгради. Има голям интерес към строителството на промишлени сгради в периферията на Стара Загора. Това обуславя промяна в общия устройствен план, тоест увеличаване на териториите, които са първи зони след урбанизираните територии. Градът се увеличава и расте.

Голяма територия от градския център все още е със стари сгради. По плановете за застрояване там се предвижда увеличаване на етажността. Визирам югоизточната част на централното ядро на града, което е с по-стари сгради - става въпрос за карето от ул. "Братя Жекови", бул. "Св. Патриарх Евтимий", бул. "Цар Симеон Велики" и бул. "Руски". Това каре е хаотично застроено от 90-те години насам с по-високо строителство, но не е изградено напълно. Тенденцията е там да има нови сгради с по-голяма етажност.

Няма ли да стане пренасищане с жилищни сгради?

- След като строителните фирми инвестират в строителство на нови жилища, очевидно има възвращаемост на вложените средствата -това е пазарен механизъм. Ако нямаше търсене, нямаше да има инвестиции. Това е добра прогноза за развитието на града, защото, ако създадем добри условия на живот, много хора биха се върнали от столицата в Стара Загора.

Строителният бизнес очаква, че ще се отворят нови възможности за строителство, след като държавата предостави на общината 75 дка от района на ДНА. Кога ще се случи това?

- Желанието на община Стара Загора относно това държавата да ни прехвърли въпросните декари е заявено веднага след референдума за парк "Бедечка". Към момента обаче нямаме категорично решение на МС, за да стартира самата процедура по прехвърлянето. Процедурата е в ход, но все още не е финализирана.

Докъде стигнаха строителните работи по продължението на парк "Артилерийски"?

- Строителството стартира на празника на Стара Загора – 5 октомври 2018 г. То включва в себе си изграждането на 40 дка паркова територия и продължение на улица "Христо Ботев", която ще свързва кв. "Казански" с Руския пазар. В момента се извършват земно-насипни работи, прокарват се подземни комуникации и подготовка за трасиране на алеи в парк и земно легло за улицата. По проекта работи фирма ВДХ АД. Имаме намерение да изградим и многофункционална зала във вече изградения парк - в южната му част. Тя ще обединява различни дейности от спортен и културен характер. Местоположението на залата е избрано, предстои да обявим конкурс за най-добра идея. Около 5 млн. лева ще струва продължението на парка заедно с изградената улица. Разчитаме на финансиране от държавния бюджет и на собствени средства.

Какво ще стане с празното пространството източно от парк "5 октомври"? Гражданите очакват да се продължи паркът в тази посока.

- Проведоха се няколко срещи, инициирани от Камарата на архитектите в града, с мен и кмета господин Тодоров. Колегията на архитектите е на мнение, че е добре на това място да има сграда, а не зелени площи, защото градоустройствената рамка в първия план за застрояване в централна градска част предвижда това. Не сме се отказали тази територия да бъде продължение на градската градина към улица "Пазарска" като допълнителна пешеходна част в нашия суперцентър.

Интервюто взе Сашка Панайотова

Визитка

Виктория Грозева е главен архитект на Стара Загора от 2016 г. Това е "горещ стол" - предшественикът ѝ си подаде оставката след скандал с конфликт на интереси в парк "Бедечка". Грозева е в общината от 2013 г., като е била и началник на отдел "Устройство на територията". Тя разговаря с "Капитал Градове" за бъдещата визия на града, както и заради оплакванията от обществените поръчки в строителния сектор.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.