Най-добрият пицар в света

Скритият коз на Радостин Кирязов е розовата вода

Може би е морето. Вероятно то дава онази неуловима съставка, която прави пицата по-добра, ако е излязла изпод ръцете на човек, свързан с него. Радостин Кирязов е българин от Варна, но прави пица по-добре от италианец от Неапол.

През есента на миналата година, на един друг бряг - в Португалия, Кирязов става световен шампион по пица за втори път в професионалната си кариера. За финала на световното състезание All Stars Pizza Antonio Mezzero Trophy в Порто Радо приготвя две пици - за червено и за десертно вино. Състезава се с най-добрите майстор-пицари от общо 10 държави.

Грабва голямата титла с приготвената от него пица за червено вино. Скритият му коз се крие в тестото – омесва го с розова вода, която си е набавил от розоварна на приятели в казанлъшкото село Ръжена. "Журито беше впечатлено, че тестото ми, освен че е направено много добре, представя съвсем различен вкус от класическия аромат на тесто. Изненадата е в послевкуса, защото розовата вода се усеща именно там", казва Кирязов. Тъй като ароматът ѝ е силен, от нея се слагат не повече от 10 - 15 грама на килограм тесто, обяснява той.

"Тестото е като виното - когато хапнеш от него, трябва да усетиш пълната гама от аромати и вкусове, подобни на тези които усещаш, когато разклатиш и опиташ чаша вино", казва майсторът. Затова 6-членното жури на световния конкурс е съставено от готвач, енолог, сомелиер и майстор-пицари. Важен елемент са продуктите върху пицата – в случая на българския майстор-пицар това са изцяло нашенски продукти с най-високо качество - отлежал овчи кашкавал, български манатарки, еленски бут, прясна тученица, кози суджук с трюфели – уникален продукт, който се прави във Велико Търново. Вместо италианска моцарела Радо слага крокмач от краве мляко - българско кисело мляко в най-добрия му стадий на ферментация. Така получава невероятна симбиоза между италиански и български продукти, която оставя претендента за световната титла от Неапол на второ място.

Втората пица на Радостин Кирязов - за десертно вино, печели престижното 4-о място. Върху нея той отново слага само български продукти - мус от овчи кашкавал, сушени сливи, готвени 48 часа във вино гъмза, люспи от сладък печен кестен, печен орех с хавайска сол и каймак от краве мляко.

Радо истински се вдъхновява от прекия контакт с хората. Затова вече четири години поред е неизменен гост на фестивала "Хляб и Вино" в Стара Загора, организиран от петзвездния комплекс край езеро "Загорка". Така в Стара Загора Радо се е сдобил с истински фенклуб. За старозагорци през целия фестивален ден майсторът неуморно приготвя фантастични пици и фокачи. На последното издание световният шампион демонстрира класическо тесто с букет от мусове и кремове от артишок, съчетани с манатарки. Специален акцент беше кремът от червени и оранжеви чушки.

Още от Капитал