С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 мар 2019, 8:30, 3546 прочитания

Най-добрият пицар в света

Скритият коз на Радостин Кирязов е розовата вода

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Може би е морето. Вероятно то дава онази неуловима съставка, която прави пицата по-добра, ако е излязла изпод ръцете на човек, свързан с него. Радостин Кирязов е българин от Варна, но прави пица по-добре от италианец от Неапол.

През есента на миналата година, на един друг бряг - в Португалия, Кирязов става световен шампион по пица за втори път в професионалната си кариера. За финала на световното състезание All Stars Pizza Antonio Mezzero Trophy в Порто Радо приготвя две пици - за червено и за десертно вино. Състезава се с най-добрите майстор-пицари от общо 10 държави.


Най-добрият пицар в света

Фотограф: Стоян Стратиев

Грабва голямата титла с приготвената от него пица за червено вино. Скритият му коз се крие в тестото – омесва го с розова вода, която си е набавил от розоварна на приятели в казанлъшкото село Ръжена. "Журито беше впечатлено, че тестото ми, освен че е направено много добре, представя съвсем различен вкус от класическия аромат на тесто. Изненадата е в послевкуса, защото розовата вода се усеща именно там", казва Кирязов. Тъй като ароматът ѝ е силен, от нея се слагат не повече от 10 - 15 грама на килограм тесто, обяснява той.

"Тестото е като виното - когато хапнеш от него, трябва да усетиш пълната гама от аромати и вкусове, подобни на тези които усещаш, когато разклатиш и опиташ чаша вино", казва майсторът. Затова 6-членното жури на световния конкурс е съставено от готвач, енолог, сомелиер и майстор-пицари. Важен елемент са продуктите върху пицата – в случая на българския майстор-пицар това са изцяло нашенски продукти с най-високо качество - отлежал овчи кашкавал, български манатарки, еленски бут, прясна тученица, кози суджук с трюфели – уникален продукт, който се прави във Велико Търново. Вместо италианска моцарела Радо слага крокмач от краве мляко - българско кисело мляко в най-добрия му стадий на ферментация. Така получава невероятна симбиоза между италиански и български продукти, която оставя претендента за световната титла от Неапол на второ място.

Втората пица на Радостин Кирязов - за десертно вино, печели престижното 4-о място. Върху нея той отново слага само български продукти - мус от овчи кашкавал, сушени сливи, готвени 48 часа във вино гъмза, люспи от сладък печен кестен, печен орех с хавайска сол и каймак от краве мляко.



Най-добрият пицар в света

Фотограф: Личен архив Радо Кирязов

Радо истински се вдъхновява от прекия контакт с хората. Затова вече четири години поред е неизменен гост на фестивала "Хляб и Вино" в Стара Загора, организиран от петзвездния комплекс край езеро "Загорка". Така в Стара Загора Радо се е сдобил с истински фенклуб. За старозагорци през целия фестивален ден майсторът неуморно приготвя фантастични пици и фокачи. На последното издание световният шампион демонстрира класическо тесто с букет от мусове и кремове от артишок, съчетани с манатарки. Специален акцент беше кремът от червени и оранжеви чушки.

Капитал Градове: Стара Загора

Текстът е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Изданието може да закупите на хартия (7 лв.) или в pdf формат (6 лв.) оттук.

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

От гларус на гларус, и от авер на авер 1 От гларус на гларус, и от авер на авер

Интересът към крафт бирата във Варна расте благодарение на усилията на представителите на бранша

29 юни 2019, 2641 прочитания

Трансформирай това Трансформирай това

Разплащанията ще стават все по-евтини, бързи и прозрачни благодарение на новите бизнес модели, но и на блокчейн технологията

29 юни 2019, 1766 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Астра планета* - синовете на зората

Нищо, следващия път

България почти сигурно загуби битката с Турция за завода на Volkswagen, но натрупа безценен опит, който може да използва за привличането на други проекти

Зденек Турек: Българската икономика получи своя справедлив дял от глобализацията

Банките са готови за Brexit, смята главният изпълнителен директор на европейското звено на Citibank

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Чичо Томасовата България

Американският писател Томас Макгонигъл за спомените от НРБ и романа си за Никола Петков

Made in Poland

"АБВ на полския дизайн" в Пловдив изследва един век история и поставя въпроса за преосмислянето на миналото