С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 мар 2019, 8:30, 5143 прочитания

Най-добрият пицар в света

Скритият коз на Радостин Кирязов е розовата вода

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Може би е морето. Вероятно то дава онази неуловима съставка, която прави пицата по-добра, ако е излязла изпод ръцете на човек, свързан с него. Радостин Кирязов е българин от Варна, но прави пица по-добре от италианец от Неапол.

През есента на миналата година, на един друг бряг - в Португалия, Кирязов става световен шампион по пица за втори път в професионалната си кариера. За финала на световното състезание All Stars Pizza Antonio Mezzero Trophy в Порто Радо приготвя две пици - за червено и за десертно вино. Състезава се с най-добрите майстор-пицари от общо 10 държави.


Най-добрият пицар в света

Фотограф: Стоян Стратиев

Грабва голямата титла с приготвената от него пица за червено вино. Скритият му коз се крие в тестото – омесва го с розова вода, която си е набавил от розоварна на приятели в казанлъшкото село Ръжена. "Журито беше впечатлено, че тестото ми, освен че е направено много добре, представя съвсем различен вкус от класическия аромат на тесто. Изненадата е в послевкуса, защото розовата вода се усеща именно там", казва Кирязов. Тъй като ароматът ѝ е силен, от нея се слагат не повече от 10 - 15 грама на килограм тесто, обяснява той.

"Тестото е като виното - когато хапнеш от него, трябва да усетиш пълната гама от аромати и вкусове, подобни на тези които усещаш, когато разклатиш и опиташ чаша вино", казва майсторът. Затова 6-членното жури на световния конкурс е съставено от готвач, енолог, сомелиер и майстор-пицари. Важен елемент са продуктите върху пицата – в случая на българския майстор-пицар това са изцяло нашенски продукти с най-високо качество - отлежал овчи кашкавал, български манатарки, еленски бут, прясна тученица, кози суджук с трюфели – уникален продукт, който се прави във Велико Търново. Вместо италианска моцарела Радо слага крокмач от краве мляко - българско кисело мляко в най-добрия му стадий на ферментация. Така получава невероятна симбиоза между италиански и български продукти, която оставя претендента за световната титла от Неапол на второ място.

Втората пица на Радостин Кирязов - за десертно вино, печели престижното 4-о място. Върху нея той отново слага само български продукти - мус от овчи кашкавал, сушени сливи, готвени 48 часа във вино гъмза, люспи от сладък печен кестен, печен орех с хавайска сол и каймак от краве мляко.



Най-добрият пицар в света

Фотограф: Личен архив Радо Кирязов

Радо истински се вдъхновява от прекия контакт с хората. Затова вече четири години поред е неизменен гост на фестивала "Хляб и Вино" в Стара Загора, организиран от петзвездния комплекс край езеро "Загорка". Така в Стара Загора Радо се е сдобил с истински фенклуб. За старозагорци през целия фестивален ден майсторът неуморно приготвя фантастични пици и фокачи. На последното издание световният шампион демонстрира класическо тесто с букет от мусове и кремове от артишок, съчетани с манатарки. Специален акцент беше кремът от червени и оранжеви чушки.

Капитал Градове: Стара Загора

Текстът е част от специалното издание "Капитал Градове: Стара Загора". Изданието може да закупите на хартия (7 лв.) или в pdf формат (6 лв.) тук.

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Евросредствата в област Благоевград: В сянката на "Струма" Евросредствата в област Благоевград: В сянката на "Струма"

Държавата насочва пари в магистралата, общините адресират проблема с боклука, а фирмите купуват машини

7 яну 2020, 1395 прочитания

Островът в центъра на Севера 5 Островът в центъра на Севера

Област Велико Търново няма бързи пътища към останалата част на страната, но след 6-7 години "Хемус" и връзката с Русе може да са готови

29 дек 2019, 4712 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Астра планета* - синовете на зората

Още от Капитал
Сделките на 2019: Малко, малки, местни

Само три са големите продажби - на БТК, bTV и "Нова тв". Типичната сделка е за хотел, а купувачите са все местни

Първи борсов тест за 2020

Интересът към предложените 14% от акциите на "Телелинк" в края на януари, ще е показателен за апетита на инвеститорите

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Либийската авантюра на Ердоган

Турският президент вдигна залозите в хибридната война за контрола над бившата северноафриканска джамахирия* на Муамар Кадафи

Ново място: Sweet and Lemon

От сурови торти до сaндвичи с омлети и specialty кафе

Всичко се връща, Руши също

Рушен Видинлиев за новите си роли и преоткритата страст към музиката

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10