Петият строителен център
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Петият строителен център

Петият строителен център

Издадените разрешителни за строеж в Стара Загора бележат ръст от 30% за всяко тримесечие на изминалата година

4450 прочитания

© Сашка Панайотова


Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат още на зелено по-голямата част от жилищата.

През изминалата година община Стара Загора е издала 50 разрешителни за многофамилни жилищни сгради, като РЗП е с 15% по-голяма в сравнение с предходната година. Издадените разрешителни за строеж бележат ръст 30% за всяко тримесечие на 2018 г.

От строителния бранш в Стара Загора прогнозират нови възможности в сектора и заради 75-те декара, които ще предостави държавата на община Стара Загора в апетитни терени - между "Загорка" и ДНА. С тях общината трябва да обезщети собствениците на имоти в парк "Бедечка".

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника: Цени на жилищата

Интересно е, че макар цените на жилищата в Стара Загора да бележат ръст 10% на годишна база и градът по средна заплата да държи 2-ро място в страната, по цена на имотите Стара Загора се нарежда след София, Пловдив, Варна и Бургас. Докато в София вече трудно се намира жилище на цена по-ниска от 900 евро/кв.м, в Стара Загора средната цена в разширен център се движи около 450 - 500 евро/кв.м, а в кварталите цените са дори по-ниски, казват от Камарата на строителите. Най-скъпите жилищни площи в центъра на Стара Загора се движат около 700 евро/кв.м.

Цените на имотите тук ще продължават да растат, категорични са от бранша. Една от причините е непрекъснатото повишаване на цените на строителните материали. Само през януари 2018 г. цената на арматурното желязо е отбелязала ръст 22%. Цената на бетона също бележи ръст, основно заради по-високите цени на горивата.

Според Бисер Орлов обаче, председател на регионалната структура на Националното сдружение недвижими имоти, ръстът определено ще се забави. Цената на жилищата е отбелязала ръст около 10% през 2018 г., но Орлов предполага, че това ще спадне през тази година. От началото на 2019 г. брокерите на имоти в Стара Загора отбелязват 5% ръст в цените на жилищата в сравнение с последното тримесечие на изминалата година. "Пазарът в момента е изключително стабилен и прогнозируем в рамките на една година", смята Орлов.

Увеличават се цените на имотите в кварталите, в които община Стара Загора успя да подобри инфраструктурата и създаде по-добри условия на живот. Така например цената на жилищата в кв. "Железник" вече изпреварва цената на жилищата в кв. "Три чучура-юг". Забелязва се увеличаването на търсенето на офиси под наем. Търсят се офиси с площ около 40 кв.м. Там наемите са около 20 лв./кв.м, казват брокерите. Офис около 20 кв.м със собствен санитарен възел в добра локация на Стара Загора може да се наеме на цена около 300 лева.

Какво мислят строителите

Значителен дял в цената на жилищната площ има отстъпеното право на строеж, напомня собственикът на една от утвърдените фирми за жилищно строителство - "Никон", Никола Нешев. Самото строителство е евтино, но парцелите са скъпи, посочва той. Например парцел в центъра на Стара Загора, върху който може да се построи сграда с РЗП до 3000 кв.м, се продава на цена около 800 000 евро. Така отстъпеното право на строеж излиза на строителя по 250 - 300 евро на кв. метър, пресмята Никола Нешев.

"Никон" работи предимно в областта на жилищното и общественото строителство, като успява да продаде на зелено преди Акт 16 над 70% от изградените жилища. Никола Нешев казва, че фирмата му е имала достатъчно поръчки и през най-трудните години на криза в строителния сектор. Всяка година той строи поне по една нова жилищна сграда. През изминалата 2018 г. е изградил 2 - едната в центъра на града, а другата в кв. "Самара". В тези кооперации вече няма непродадени жилища. Продажните цени варират между 500 и 600 евро/кв.м.

Сред първите в града частни строителни предприемачи е и "Информат". За изминалите 25 години, в които е на строителния пазар, фирмата успява да изгради 63 жилищни кооперации в Стара Загора, жилищна кооперация в Чирпан, както и затворен комплекс в курорта Св. Влас. "Нямаме непродадени апартаменти досега", казват от ръководството на фирмата. Според Теодора Вълчева – съсобственик в "Информат", 30% от продадените жилища остават празни, след като хората ги купят. "Това са хора, които предпочитат да инвестират парите си в недвижими имоти, защото банките дават ниски лихви. При една нова криза обаче едва ли хората ще получат очакваните пари за тези имоти", смята Вълчева.

Повече складове, по-малко център

Секторът, в който строителите виждат добри перспективи, е промишленото строителство. Старозагорската фирма "Лесо Инвест" изгражда централен склад върху 10 000 кв.м на фирмата за автомобилни гуми "Диана" и логистична база на "Брадърс комерс". Планираните инвестиции в логистичната база са в размер на 12 млн. лева. Предстои разширение на базата на немалко старозагорски и казанлъшки предприятия през следващите месеци.

Съдружникът в "Лесо" Пламен Михалев очаква в следващите години застой в жилищното строителство, защото като цяло търсенето в този сегмент надвишава предлагането (виж текста на стр. ......). На същото мнение е и Теодора Вълчева. "Населението в Стара Загора намалява и едва ли занапред жилищното строителство ще продължи ръста си", прогнозира тя. Тя също така смята, че центърът на Стара Загора е изчерпал възможностите си за ново строителство.

Според главния архитект на общината Виктория Грозева обаче град Стара Загора расте, което значи и още перспективи. "Голяма територия от градския център все още е със стари сгради. По плановете за застрояване там се предвижда увеличаване на етажността", допълва Грозева.

Енергийните строители излитат от "Марица-изток"

"Енергоимпорт експорт" е с фирма, свързана с енергийното строителство у нас още от основаването й през 1996 г. Тя е специализирана в поддръжката на топлоелектрически и атомни електроцентрали, в ремонт на турбогенератори и ел. двигатели, турбини и големи трансформатори. "Имаме капацитета да изградим ТЕЦ", казва със самочувствие днес зам.-управителят на фирмата Димитър Михайлов. От 4 фирми с подобна дейност в България три работят на територията на комплекса "Марица-изток". Ако в миналото обаче работата в комплекса е била достатъчна за всички, днес се налага тези фирми усилено да търсят проекти извън Старозагорски регион и страната.

През миналата година "Енергоимпорт експорт" е работила само по един проект в комплекса, свързан с поддръжката на ел. двигатели в ТЕЦ "КонтурГлобал". Ето защо са намерили нови клиенти. Работата на фирмата през тази и през следващата година е почти изцяло съсредоточена на територията на "Лукойл Нефтохим", където участва в капиталовия ремонт на компанията, започнал през 2017 г.

В Стара Загора за нас няма достатъчно поръчки, затова обмисляме да търсим нови възможности както извън страната, така и в други сектори, казват от ръководството на компанията. През тази и следващата година "Енергоимпорт експорт" е съсредоточила работата си върху нов проект, свързан с рециклиране на масла. "Открихме място в тази ниша и решихме да се развиваме в нея. С помощта на китайски специалисти намерихме технология, която рециклира старите масла и ги прави годни за употреба", казват от фирмата. В края на 2019 г. тя планира да изгради в Стара Загора малко стопанство, свързано с тази дейност.

Петият град

Стара Загора се нарежда на пето място в страната по брой на регистрирани строителни фирми след София, Пловдив, Варна и Бургас. Общо 223 са строителните фирми, вписани в централния регистър, като 130 от тях са членове на Камарата на строителите. Преди промените в града е имало 18 държавни строителни предприятия, като почти всички са запазили мястото си на днешния строителен пазар. По-голямата част от тези фирми днес са специализирани в областта на високото строителство.

Ръстът на строителството през добрата 2018 г. не подмина Стара Загора. Най-много се строят жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Само в пространството между кръговото кръстовище на бул. "Славянски" и Руския пазар в града се строят седем нови жилищни кооперации. Подобно е положението и в кварталите, както и в централната градска част. Утвърдените строителни фирми успяват да продадат още на зелено по-голямата част от жилищата.

През изминалата година община Стара Загора е издала 50 разрешителни за многофамилни жилищни сгради, като РЗП е с 15% по-голяма в сравнение с предходната година. Издадените разрешителни за строеж бележат ръст 30% за всяко тримесечие на 2018 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.