🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мащабни инвестиционни проекти преобразяват Русе и региона

Пламен Нунев, народен представител и областен координатор на ПП ГЕРБ – Русе, разказва за направеното в града през последните години

Мащабни инвестиционни проекти преобразяват Русе и региона
Мащабни инвестиционни проекти преобразяват Русе и региона
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На територията на област Русе има осем общини с 83 населени места, от които девет са градове. "В шест от общините изборите са спечелени от ГЕРБ, което не означава, че ние не работим и не помагаме и на останалите две общини – Две могили и Ветово", казва Пламен Нунев, народен представител и областен координатор на ПП ГЕРБ. В момента в действие на територията на областта и в общината текат множество мащабни проекти, като важен фактор за развитието на региона е привличането на средства от европейските фондове.

Големите инвестиции

В напреднал етап са разговорите за изграждане на нов мост над река Дунав между Русе и Гюргево. "Пътникопотокът между двата града расте с всеки изминал ден, затова изключително важна е реализацията на магистралата Русе – Бяла – Велико Търново, а до няколко години – и строежа на втория мост", подчертава Нунев.

В момента текат процедури по лота Бяла – Русе, предстоят процедури по отчуждаване и най-късно до есента ще бъде стартирана и процедурата за изпълнител.

Според Нунев важно за Русе и областта е пускането в експлоатация на единственото към момента общинско летище, което има потенциал да утвърди региона като един значим мултимодален, транспортен и логистичен център. Летището е на 11 км от града, в с. Щръклево, и има лиценз за самолети и вертолети до 10 т.

Сред големите инвестиции в Русе е и нов завод със 700 работни места. "Бадер" е в топ 3 на най-авторитетните производители на автомобилен интериор в света. Фабриката у нас ще бъде открита към края на тази година.

Инфраструктурата

"Кметът Пламен Стоилов и неговият екип са се заели да осъществят дълголетната мечта на русенци – да обърнем града с лице към Дунав", казва Пламен Нунев. По програмата "Румъния-България" стартира рехабилитацията на кейовите стени на пътнически терминал "Русе център", което ще доведе до подобряване на навигационните условия на три корабни места.

Цялата крайбрежна зона ще бъде модернизирана по оперативна програма (ОП) "Региони в растеж" с нови зелени площи, нов вид пейки, модерно осветление, пасарелки, атракциони, детски площадки, кафетерии и всичко, което има в една зона за отдих. "Кейовите стени се работят в зависимост от нивото на водата, затова този проект е с изключително голяма трудност и сложност", обяснява депутатът.

В много напреднала фаза е и рехабилитацията на придунавския булевард и четирите преки улици, които свързват кея с центъра на града – "Славянска", "Църковна независимост", "Баба Тонка" и "Райко Даскалов".

На територията на целия град върви цялостно преасфалтиране на общо 150 улици с площ общо 319 000 кв.м. и 188 000 кв.м. бордюри и тротоари.

По Програма за трансграничното сътрудничество община Русе е спечелила два проекта на обща стойност 15 млн. лв. – за цялостна реконструкция, рехабилитация и модернизация на два основни булеварда – "Липник", който свързва Спортната зала с Дунав мост, и "Трети март", който води към западната промишлена зона. Във втория проект е включен и пътният възел при така наречения Сарайски мост. "С реконструкцията и рехабилитацията на тези два булеварда се осигурява транспортната свързаност по европейски коридор номер 9", обяснява Пламен Нунев.

Екология и начин на живот

Миналата година на територията на община Русе беше завършен и проект по ПУДООС (Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда) – за закриване и рекултивация на съществуващото общинско депо за битови отпадъци.

В момента се очаква одобрение на проект по ОП "Околна среда" – за изграждане на анаеробна инсталация за проектиране на биоразградими отпадъци. По същата програма предстои да се реализира и проект за обновяване, реконструкция и рехабилитация на ВиК мрежата в агломерацията на Русе. "Отдавна хората в кварталите "Средна кула", "Долапите" нямат канализация, а водопроводната мрежа не е в добро състояние", посочва Нунев. Той се надява проектът да стартира до края на годината. По информация от Министерството на регионалното развитие и благоустройството единствено ВиК Русе е в пълна готовност да стартира процедурите по този проект.

През последните три години община Русе се включи активно и национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. До средата на 2019 г. общият брой на санираните сгради ще достигне 40. Две от тях са в Мартен – единственият град на територията на община Русе с около 5000 жители. "За съжаление, в останалите общини имаме забавяне на участието по програмата за саниране, но трябва да се имат предвид другите големи проекти, реализирани там", посочва Нунев. По думите имаме пълна готовност за стартиране реализацията на още 60 жилищни сгради, ако бъде дадено ново начало на програмата за енергийна ефективност.

Образование

По думите на Нунев образователната инфраструктура е основен приоритет на управлението. За тази цел е осигурено европейско финансиране по ОП "Региони в растеж" за ремонт на сградата на училищата "Баба Тонка" (Математическата гимназия в Русе) и "Христо Ботев".

Приключила е рехабилитацията на още три детски градини – "Пинокио 1", "Пинокио 2" и "Русалка 2", което включва детски площадки, озеленяване и прилежащи пространства, включително пътна инфраструктура. В самите сгради са въведени мерки за енергийна ефективност и мерки за достъпна среда. По проект градините трябваше да са готови до средата на годината, но две от тях вече работят, а третата ще бъде открита на 15 април, в присъствието на просветния министър Красимир Вълчев.

Спорт

През 2015 г. Русе беше удостоен с титлата "Европейски град на спорта", което според депутата е своеобразно признание за успехите на града, свързани с възраждането и подържането на традициите в спорта. От Русе са излезли имена като олимпийския шампион Христо Марков, Анелия Нунева, Евгени Игнатов, Таню Киряков и още много други. Новата лекоатлетическа писта и модернизацията на градския стадион са само част от инвестициите в спорта.

Безспорно най-голяма е инвестицията в новата спортна зала. Неслучайно там в периода 12 – 18 септември беше най-силната група на световното първенство по волейбол за мъже с участието на отбори от Бразилия, Франция, Холандия, Канада, Египет и Китай. Тези дни пък приключи международният турнир по свободна и класическа борба "Дан Колов – Никола Петров", който според експертите е най-силният подобен турнир.

Култура

В културната инфраструктура е приключена цялостната рехабилитация по ОП "Регионално развитие" на Историческия музей, библиотеката "Любен Каравелов" и на Природонаучния музей. Направена е и пълна рехабилитация и на къщата музей "Баба Тонка", която е знакова за Русе.

До няколко месеца започва реализация по ОП "Трансгранично сътрудничество". Осигурено е финансиране по програмата "Румъния-България" в размер на 1,8 млн. лв. "Още тази пролет се надяваме да стартира реалното изпълнение на строително-монтажните работи на емблематичния за Русе Пантеон на възрожденците, който ще придобие изцяло нов вид", отбелязва Нунев.

Община Бяла

На 22 март реновация на 26 улици, което е около 60% от пътната мрежа, започва в град Бяла. По програма "Развитие на селските райони" преди седмица бе направена първа копка на четвъртокласен път Бяла-Босилковци. Трасето е с дължина 12 км.

По Програмата за трансграничното сътрудничество е спечелен проект за дом за стари хора заедно с община Градинари. По същата програма и със същата община е спечелен и проект за техника. Така Бяла вече разполага с нов пожарен автомобил.

Нова детска градина ще бъде открита на 15 април в Дряновец, едно от селата в община Бяла.

Община Борово

Близо 70 на сто от пътищата в града, или общо 25 улици, ще добият чисто нов вид заедно с реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа, обяснява Пламен Нунев. Предвижда се и оптимизиране на водопроводната схема чрез създаване на няколко зони. Това се прави с оглед подобряване на налягането, който е един от сериозните ВиК проблеми в града. Проектът е на стойност 3,4 млн. лв.

С общински средства започна изграждането на параклис в централната част на Борово, който трябва да е готов до края на май. В началото на март стартира и цялостна рехабилитация на читалище "Искра" - център на много културни събития, фолклорни фестивали и концерти, който ще отвори отново врати най-късно до края на септември.

По програма "Развитие на селските райони" през есента започна и мащабен проект за рехабилитация на участъци от общински пътища и реконструкция на водопроводна мрежа в село Обретеник. Близо 6 млн. лв. е стойността на целия път, свързващ Обретеник със селата Екзарх Йосиф и Горно Албаново. "Трасето ще бъде готово най-късно до края на август", съобщи Нунев.

Община Сливо поле

Няколко мащабни проекти предстоят на територията на тази малка община. Започва реконструкция и рехабилитация на улици в град Сливо поле и село Голямо Враново, а също проектиране и изграждане на анаеробна инсталация за проектиране на биоразградими отпадъци в Сливо поле.

Новата здравна служба на Сливо поле беше открита в началото на март. За удобство на хората, всички лични лекари, два зъболекарски кабинета и аптека са събрани на едно място. В централната част на Сливо поле се извършва реконструкция и благоустрояване на площада. Изгражда се и открит паркинг.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал