Новият брой:
Чудото на езика

Образование от бъдещето

Vivacom поетапно дигитализира средните училища във и около Русе

Shutterstcok
Shutterstcok
Shutterstcok    ©  Shutterstcok
Shutterstcok    ©  Shutterstcok
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Имаше запитване от училище, което иска да направи интерактивна класна стая с очила за виртуална реалност.

"Интернетът на нещата" (Internet of Things, IoT) все по-видимо променя публичната и градската среда. Интелигентни светофарни уредби, умни камери, дигитализирано сметоизвозване, улично осветление, което се адаптира според часа от денонощието и наличието на хора - това са само малка част от примерите за това как свързаните цифрови устройства правят живота ни по-добър.

Имаше запитване от училище, което иска да направи интерактивна класна стая с очила за виртуална реалност.

"Интернетът на нещата" (Internet of Things, IoT) все по-видимо променя публичната и градската среда. Интелигентни светофарни уредби, умни камери, дигитализирано сметоизвозване, улично осветление, което се адаптира според часа от денонощието и наличието на хора - това са само малка част от примерите за това как свързаните цифрови устройства правят живота ни по-добър.

На първа линия в тази битка за подобряването на средата са телекомите, които, промотирайки своите мрежи за пренос на данни от последно поколение, дават технологичен тласък на общините да бъдат по-активни и смели при експериментирането с IoT-проектите. Добър пример в това отношение е крайдунавският град Русе. "Предлагаме на местната власт нашата нова интегрирана платформа VIVA Smart city. Тази иновативна система включва 23 различни функционалности, които позволяват не само управление, но и мониторинг на средата", разказва Светослава Русинова, регионален мениджър на Vivacom за Русе и Силистра. Тя допълва, че софтуерът е достъпен не само за общината, но за гражданите чрез мобилна апликация. В зависимост от това какво избреат общинските власти, IoT платформата позволява неща като контрол на чистотата на въздуха, видеонаблюдение, умно сметоизвозване, интелигентно паркиране и т.н.

Нещото, което Русинова счита за особено важно постижение в своята работа, обаче е дигитализацията на образованието в региона. "Проектът за умните училища започна преди повече от две години. В началото бяха само интерактивните класни стаи. След това дойдоха и умните уайфай зони. Сега покрай въвеждането на регулациите по GDPR имаше и няколко запитвания за осигуряване на cloud пространство и виртуални сървъри, където учебните заведения да се държи чувствителната информация. Защото все пак това са данните на нашите деца", разказва регионалната представителка на 'Vivacom".

По отношение на проектите за училищата компанията работи основно в две направления: интерактивни класни стаи и wifi достъп до образователно съдържание. "Благодарение на всичко това даваме достъп на децата до една по-интересна за тях форма на обучение. Защото като майка на две деца мога да кажа, че стандартното преподаване не привлича и задържа много вниманието им", споделя Русинова. До момента Vivacom има над 20 училища в Русе и региона, където е дигитализирала класни стаи.

"Предоставяме не само софтуера и таблетите, но и интерактивна дъска, проектори и цялото оборудване. Дори вчера имаше запитване от училище, което иска да направи интерактивна класна стая, но не само с класическите таблети, а искаха да им дадем очила за виртуална реалност. С тях те имат желание да провеждат уроците си по география и "Човек и природа", допълва Светослава Русинова. Тя споделя също, че обратната връзка от преподавателите е силно положителна. Учителите са споделили, че пасивното присъствие на учениците в час "колкото да не им пишем отсъствия" практически е изчезнало.

Другото направление, по което се работи, е wifi достъпът за училищата. Част от тях успяват да се преборят за еврофинансиране за изграждане на подобни зони и избират Vivacom за изпълнител – две в Бяла, едно в Тутракан, едно в Сливо поле и т.н. "Осигурихме безплатен интернет за децата – и вътре в сградите и около тях. Самите таблети са включени в защитена частна мрежа. Съдържанието, което учениците могат да видят, е строго определено от нас и съответното училище", разяснява Русинова.

Дигитална превенция на престъпността

Другият важен модул от платформата VIVA Smart city, който постепенно си проправя път в региона, е "умното" видеонаблюдение.Идеята е камерите да се използват основно за превенция и установяване на нарушителите. "Интегрираме подобна система в Силистра. Тя заработи съвсем скоро – преди около 2 месеца, като доведе до драстично намаляване на всякакви криминални прояви, а разкриваемостта е почти 100%", казва представителката на телекома.

Проектът стартира с поставяне на камери на 18 входно-изходни артерии и 14 възлови точки. Следят се основните кръстовища и местата, където има голям човекопоток. Мониторинг центъра се управлява от общината, като достъп имат и контролните органи на МВР. На втори етап към камерите ще бъдат интегрирани и аналитични функции под формата на разпознаване на номерата на автомобилите. Планира се системата да заработи до края на годината, но предвид това, че предстоят местни избори, няма гаранция дали преходният период няма да забави изпълнението.

В момента Vivacom изгражда видеонаблюдение и в Тутракан и по-специално в парковата зона по протежението на река Дунав. "За около година, откакто системата поетапно се изгражда, вандалски прояви там няма. Преди да я направим, редовно имаше чупене на съоръженията и пейките. Сега гражданите на Тутракан спокойно могат да се разхождат в парка по всяко време на денонощието", споделя Светослава Русинова. Тя допълва, че умното видеонаблюдение вече вече работи на входно-изходните артерии в община Кайнардж. "До момента сме инсталирали над 100 камери. Но при тях има много специфики. Например една смарт-камера, която гледа на 360 градуса, има приближаване до нивото на човешко лице и аналитични функции, е напълно достатъчна да покрие цяло кръстовище и да замени четири обикновени камери.", отбелязва представителката на Vivacom.

Цифрови решения за фирмите

Светослава Русинова също така изтъква, че телекомът е успял да укрепи позициите си в Русе не само с публичните дигитални услуги, но и по отношение на водещите частни инвеститори в региона. "Големите инвеститори като "Монтюпе", "Керос", "Витте Аутомотив" избраха да работят с Vivacom. При нас е и най-големият куриер в страната "Еконт експрес". Няма таксиметрова фирма в Русе, която да не ползва услугите ни. Имаме разработени решения заедно с "Такси Старс".", разказва Русинова. И добавя, че градът се намира на стратегическо място заради разположението си на река Дунав, основни пътни артерии към Румъния и Европа, както и първия Дунав мост.

От Vivacom споделят също, че напоследък имат запитвания от много фирми, които искат да им бъде предоставена колокация на оборудване в дейта център или да заменят сегашните сървъри с виртуални. "По отношение на виртуализацията ни се довери "Мегахим" - една от големите индустриални компании в региона. Те изцяло работят в нашия cloud. С нас работи и фирмата "Аристон", които в момента виртуализират своите сървъри", споделя Русинова. И обобщава: "Когато става дума за дигитални услуги, на първо място всички търсят сигурност".

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал