Солта на България

"Черноморски солници" са единственият производител на натриев хлорид за няколко отрасъла

От небето те изглеждат като гигантска абстрактна картина във всички нюанси на топлите цветове - от нежно розово до наситеночервено, на границата с нежното зелено на морето. Това са бургаските солници през лятото. Сякаш за да потвърдят максимата, че за човешкото възприятие бялото "е равномерното наличие на всички цветове до яркостно ниво" (проверете в Уикипедия), това всъщност е сол. Готварска бяла сол!

Причината да изглеждат разноцветни са фито- и зоопланктонът, които произвеждат веществото бетакартин, и едни микроскопични солни рачета, които са се приспособили да живеят в морските солници. Колкото повече изсъхват кристализаторите, толкова по-червени стават те. Край Бургас не се прави сол от вчера. Морето винаги е било източник на такава, а данни за производство по българските земи има открити в района на древно Анхиало, днешно Поморие, преди повече от 3 века преди Христа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар