Солта на България
"Черноморски солници" са единственият производител на натриев хлорид за няколко отрасъла
Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
От небето те изглеждат като гигантска абстрактна картина във всички нюанси на топлите цветове - от нежно розово до наситеночервено, на границата с нежното зелено на морето. Това са бургаските солници през лятото. Сякаш за да потвърдят максимата, че за човешкото възприятие бялото "е равномерното наличие на всички цветове до яркостно ниво" (проверете в Уикипедия), това всъщност е сол. Готварска бяла сол!
Причината да изглеждат разноцветни са фито- и зоопланктонът, които произвеждат веществото бетакартин, и едни микроскопични солни рачета, които са се приспособили да живеят в морските солници. Колкото повече изсъхват кристализаторите, толкова по-червени стават те. Край Бургас не се прави сол от вчера. Морето винаги е било източник на такава, а данни за производство по българските земи има открити в района на древно Анхиало, днешно Поморие, преди повече от 3 века преди Христа.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
Все още няма коментари
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.