Градът на бъдещето край морето

Vivacom подпомага Бургас в реализацията на"умни" решения за управление на градската среда

Класическото определение за умен град гласи: "Населено място, което използва сензори, свързани в интернета на нещата (IoT), за да събира данни и да използва тези данни за управление на активи и ресурси по по-ефективен начин." Макар и звучащо малко сложно, това обяснение описва доста изчерпателно града на бъдещето.

Благодарение на датчици, бърза интернет свързаност и интелигентни дигитални решения така нареченият интернет на нещата постепенно променя средата около нас – като започнем от умните светофари и коли, стигнем до автоматизираното сметосъбиране, самоуправляващите се зелени сгради и т.н. Създаването на подобен умен град не е възможно без сериозни партньори от технологичния сектор, като основен играч и сътрудник на местните власти най-често са телекомите.

Ако приложим гореспоменатото определение към българската реалност, безспорно може да заключим, че Бургас вече е тръгнал по пътя към изграждането на града на бъдещето – с помощта на Vivacom морският мегаполис добавя все повече умни услуги и платформи.

Смарт паркиране

"По мои наблюдения Бургас е най-иновативният град в България и в тази сфера развиваме много проекти с него", казва Димитрина Апостолова, регионален мениджър на Vivacom за Югоизточна България. Такъв например е пилотният проект за умно паркиране в центъра на града. За целта е обособен специална зона, на входа и на изхода на която са поставени табели, визуализиращи наличните свободни места.

"Проектът покрива голям кръг около общината на Бургас – най-невралгичното място на града. От една страна, така се намаляват вредните газове, а от друга, шофьорите не губят време в обикаляне и търсене къде да паркират, което пък регулира трафика", разяснява Апостолова.

Умното паркиране става възможно чрез монтирането на датчици в асфалта на няколко десетки паркоместа. Те са захранвани от батерии, които могат да издържат години, а причината да са поставени под земята е по-лесното почистване на улиците. Умният софтуер следи данните от всеки датчик в реално време, обработва ги и подава индикация както на таблата, така и в специално мобилно приложение дали дадено мястото е свободно или заето. Мобилната апликация City Card BG е налична за Android и iOS и вече е сваляна от хиляди потребители. Тя дава възможност и за плащане на почасово паркиране, както и за търсене на паркинги в близките квартали.

Платформата работи чрез системата за безжична връзка на телекома LoRa, която работи на ниски честоти и е далеч по-евтина и нискоенергоемка в сравнение със стандартния бърз интернет. Събраната от датчиците информация като натовареност на движението, брой паркиращи автомобили и времето за престой може да бъде предоставяна на институции и фирми, които имат желание да разработват нови мобилни и уеб приложения с информация за града – трафик, задръствания, условия и т.н.

На няколко улици в Бургас има инсталирани в асфалта и подвижни ограничители на движението, които в случай на нужда могат да бъдат вдигнати. Те могат да бъдат използвани в най-различни случаи – от организиране на събития до форсмажорни обстоятелства. И ако допреди време е било нужно те да бъдат задействани на място механично, чрез системата на Vivacom те могат да бъдат вдигани и сваляни дистанционно, и то за много кратко време.

Според Димитрина Апостолова инсталирането на датчици има най-различни потенциални приложения в един смарт град. Например те могат да се поставят в контейнерите за боклук, за да подават информация кога са на предела на своя капацитет и трябва да бъдат извозени. Друго приложение е сензорите да подават информация за замърсеност на въздуха, водата и т.н., допълва представителят на Vivacom.

Телекомът е партньор на община Бургас и по отношение на видеонаблюдението на града. Операторът е поставил система от десетки умни камери на всички входно-изходни точки на комплекс "Меден Рудник" в мегаполиса. Те дават възможност за разпознаване на номера на коли и при свързване със системата на МВР издирваните автомобили лесно могат да бъдат проследени.

Камерите на Vivacom помагат за превенция на закононарушенията и чрез други способи. Например всички пасарелки в града имат видеонаблюдение и при всеки случай на вандализъм нарушението се публикува в медии и общинските сайтове, като извършилите са поощрявани да го отстранят, което пък има дисциплиниращ ефект.

Къде ми е велосипедът

Бургас е първият град в България, който преди няколко години предложи общинска система за велосипеди под наем. Vivacom подпомага функционирането и на тази услуга. "Интеграторът, който прави това решение на община Бургас, се обърна тогава към нас, като основните предизвикателства бяха проследяването на движещ се обект и липсата на източник на енергия", казва Апостолова. Специалистите на телекома измислят интелигентно решение чрез свързаност със СИМ-карти във всички велосипеди. Компанията е избрана заради високото качество на мрежата и покритието.

На всяка една от 14-те стоянки за взимане и оставяне на велосипедите има и бутон за свързване с трафик центъра в Бургас. Около 200-те колела могат да бъдат наети чрез SMS, както и чрез месечна такса. Услугата накара много жители и гости на града да започнат да се придвижват по екологичен начин. Vivacom е партньор на община Бургас и при осигуряването на безплатна WiFi връзка. "Такава вече има на много обществени места в града, като например пристанище Бургас, което се трансформира в новия модерен център на града, с много заведения за хранене и детски площадки", допълва Апостолова.

В подкрепа на образованието

Внедряването на все повече умни технологии в образованието е сред приоритетите на много от най-известните градове по света. Бургас не изостава от тази тенденция, като през миналата година тук беше открита свръхмодерната Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации. В училището се преподават всички съвременни програмни езици като Java, C, C++, JavaScript и др. Тя е оборудвана с последните умни решения и хардуер и разполага с компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, роботизирани системи и др.

"Vivacom изгради дигитален хъб в училището, чрез който предоставихме нашите облачни услуги", разказва Апостолова. Според нея плюсовете на клауд платформата на телекома са много. От една страна, учениците получават знания как се работи с облачна среда, за безопасността на информацията и др., а от друга, се спестяват разходи на училището и общината за сървъри, поддръжка и т.н. Облачната услуга включва цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни и обединява всичките 11 центрове за данни на Vivacom в страната.

Бъдещо партньорство

Според Димитрина Апостолова във Vivacom са готови за реализацията на още проекти с Бургас в областта на умния град, при желание от страна на общината. Телекомът предлага на българския пазар цялостното си решение за управление, мониторинг и анализ на умния град VIVA Smart. То може да събира и много важни данни в различни области – от качество на въздуха до натоварване на трафика и др. Всяка община и град може да оптимизира платформата според нуждите, броя на гражданите, превозни средства, натоварване и други фактори. Системата предоставя както софтуер за общините, така и мобилно приложение, което може да дава информация на жителите и гостите на съответния град. "Община Бургас е много напред в тази сфера и има цял отдел, който работи върху това да направи града по-умен", обобщава Димитрина Апостолова.

Още от Капитал

Пловдив и железницата

Пловдив и железницата