Има ли още юнаци
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Има ли още юнаци

Историята на Юнашкия салон е обвързана със спорта от построяването му, но над век по-късно той трябва да открие ново призвание

Има ли още юнаци

Юнашкият салон във Варна е сграда с богата история, която търси нов смисъл след обновяването

Мила Чернева
2853 прочитания

Историята на Юнашкия салон е обвързана със спорта от построяването му, но над век по-късно той трябва да открие ново призвание

© Цветелина Белутова


Възможно ли е сграда да изпадне в екзистенциална криза? Да. Вижте Юнашкия салон във Варна - жълта чаровна сграда с възрожденски щрихи по фасадата, която се намира срещу втората по големина катедрала в България, "Успение Богородично".

Както от община Варна коментираха за "Капитал" - сградата е "емблематична" за града. Някога тя е била дом на спорта - провеждали са се тренировки и състезания по фехтовка, бокс, волейбол, била е първата сграда на Юнашката организация изобщо в страната. През годините зданието влиза в различни роли, като минава през разрушение по време на войните, технопартитата през 90-те години, бъркотия със собствеността в началото на XXI в., до дом на общинска дирекция.

Добрата новина е, че през 2015 г. тя е ремонтирана чрез финансиране по инициативата JESSICA със съдействието на Регионалния фонд за градско развитие и това дава шанс за нов живот на салона със славно минало. Объркващото обаче е, че сградата вече не може да се ползва за спорт - твърде малка е, непригодна е за настоящите стандарти за тренировки и така попада на кръстопът. С малко повече въображение и инициативност общината - стопанин на Юнашкия салон, може да събуди духа на мястото и да му намери нова полезна цел.

Волейбол, опери и складиране на жито

"Това е първият гимнастически салон и самото Юнашко движение е било първото доброволно събиране на хора с фокус спорт", обяснява Алис Магърдичян, управляващ директор на Регионалния фонд за градско развитие.

Според книгата на Петър Гечев "Юнашкият салон 1910 - 2015" организация "Юнак" е първата обществена патриотична организация, като началото ѝ е поставено още от края на XIX в. В основата ѝ стои спортът и физическото възпитание като ценност, но освен това тя е имала за цел да възпитава младежта. Постепенно тя се сдобива с редица имоти. Сградата на Юнашкия салон във Варна е построена през 1910 г. по проект на арх. Манол Йорданов. Тя е била и първото здание в цяла България, построено специално за целите на движението. Отпуснат е общински терен за гимнастическия салон на организацията, а строителите работят безвъзмездно, за кауза.

Любопитен факт е, че през 1915 г. става една от малкото обществени сгради в морската столица, които са електрифицирани. Фасадата ѝ носи полъх на възрожденски дух, без да напомня твърде много на отминалите времена. В облика ѝ преобладава стилът сецесион. По нея има уникални дървени елементи и колони.

Салонът приютява спортисти от всякакви сфери още през 20-те години на миналия век: спортна и художествена гимнастика, фехтовка, бокс, волейбол, баскетбол и т.н. По спомените на треньори от онова време, цитирани от Гечев, през студените варненски зими една голяма тенекиена печка е спасявала трениращите в залата младежи.

Спортът обаче далеч не е бил единствената функция на сградата. Гости са били италиански оперни певци, като тук се е провело първото оперно представление във Варна. През 1912 г. именно в салона е премиерния концерт на първия български симфоничен оркестър. Покрай войните в началото на XX в. сградата е претърпявала редица щети, пожари, войници са я окупирали, а в един момент е преустроявана, за да стане склад за жито.

През 1982 г. сградата е обявена за паметник на културата и архитектурата.

Чий е този имот

Славното минало обаче се сблъсква с един ключов проблем за много подобни сгради през десетилетията - собствеността. Прехвърляна от една институция или ведомство в друга, тя постепенно губи функционалността и се руши все повече и повече. С идването на комунизма повечето от сградите на "Юнак" са национализирани. От 1965 г. по данни на община Варна сградата е държавна собственост. Българският съюз за физкултура и спорт го управлява от 1946 г. (от дирекция "Общинска собственост, икономика и стопански дейности" уточниха, че информация за собствеността и ползването на Юнашкия салон за периода от 1930 до 1946 г. няма).

От книгата на Петър Гечев става ясно, че през годините, в които Юнашкият салон е държавна собственост, са се носели слухове, че сградата може да се прероди в нещо съвсем различно - хотел, банка и т.н. Поколенията спортисти обаче не са позволили това да се случи.

През 1995 г. сградата става общинска, като тогава в нея се помещават клубове и администрацията на сдружението "ЖСК-Спартак" (Варна). Само четири години по-късно с преписка на тогавашния областен управител Добрин Митев сградата преминава при Комитет за младежта, физическото възпитание и спорта, а впоследствие през 2000 г. е вписана в активите на "Национална спортна база". Те се оказват лоши стопани, сградата не се използва и започва да се руши.

Докато Симеон Сакскобургготски е министър-председател, имотът преминава в управлението на Варненската районна дирекция на Българския спортен тотализатор. Тогава кмет е Кирил Йорданов. Местната власт научава от Държавен вестник, че сградата вече не е нейна, припомня Гечев. Йорданов започва битка и настоява да се отмени постановлението, с което салонът е актуван като държавна собственост. Чак на 27 ноември 2014 г., по време на втория кабинет на Бойко Борисов, новият варненски кмет Портних получава символично ключа за Юнашкия салон от регионалния министър Лиляна Павлова и спортния министър Красен Кралев. Оттук започва и новата глава в историята на салона.

Глътка нов живот

104 мероприятия са проведени през 2017 г.

8136 посетители

6315 лв. е приходът от събития

284 мероприятия са проведени през 2018 г.

17 148 души са ги посетили

13 704 лв. са генерирали 50-те платени мероприятия

По това време вече има проект за реновация на сградата на архитектите Константин Пеев и Мария и Пламен Аврониеви.

През 2015 г. община Варна сключва договор за кредит с Регионалния фонд за градско развитие и Сосиете женерал Експресбанк чрез инициатива JESSICA, за да ремонтира и преоборудва салона. Специално за реконструкцията няма обявена конкретна обществена поръчка. Община Варна е сключила рамково споразумение за отделни видове строителства и в рамките на срока на това споразумение възлага строителство на изпълнители. В случая това е ДЗЗД "АБ Варна", в което влизат дружествата АБ и "АБ Инвест НН".

Ремонтът струва 1.68 млн. лв. с ДДС и се изпълнява от април до декември 2015 г. Вътрешността е изцяло обновена, а фасадата - запазена. Спортната общност във Варна, както през целия живот на сградата, е следяла ремонта внимателно и с голямо желание, споделят от Регионалния фонд за градско развитие. Но след него се е стигнало до проблем.

Минало - добре, а настояще?

"След финала на проекта сградата ще бъде превърната в дом на спортната общественост и слава, както е замислена при построяването", каза при началото на ремонта кметът Иван Портних. Какво обаче значи това и досега не е ясно. В момента основен клиент на Юнашкия салон си остава стопанинът й - общината. На втория етаж например в няколко стаи се е настанала спортната администрация на общината, а от време на време се провеждат заседания на общинския съвет. Има и събития за професионално ориентиране, провели са се няколко изложби, концерти, състезания по тенис на маса, шах и модерни танци. "Предимства за ползване на средата имат всички дирекции в община Варна. С най-много мероприятия са дирекция "Спорт", "Младежки дейности", "Образование", "Здравеопазване", "Култура" и "Туризъм", коментираха от община Варна за "Капитал".

"Колкото и кокетно да е ремонтирана тази сграда и да е на перфектното място от търговска гледна точка, всъщност е слабо експлоатирана", споделя Алис Магърдичян. Показателно за слабо използвания потенциал на сградата е фактът, че дори кафето в нея още не е напълно разработено въпреки чудесната му локация. Както заключава Магърдичян: "Никой не може да предвиди дали един обект ще стане популярен." Но най-добрият показател за това дали нещо се управлява добре е частният интерес към него. Такъв в момента липсва.

Възможно ли е сграда да изпадне в екзистенциална криза? Да. Вижте Юнашкия салон във Варна - жълта чаровна сграда с възрожденски щрихи по фасадата, която се намира срещу втората по големина катедрала в България, "Успение Богородично".

Както от община Варна коментираха за "Капитал" - сградата е "емблематична" за града. Някога тя е била дом на спорта - провеждали са се тренировки и състезания по фехтовка, бокс, волейбол, била е първата сграда на Юнашката организация изобщо в страната. През годините зданието влиза в различни роли, като минава през разрушение по време на войните, технопартитата през 90-те години, бъркотия със собствеността в началото на XXI в., до дом на общинска дирекция.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK