Фантастични услуги и къде да ги намерим
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фантастични услуги и къде да ги намерим

Управляваната от Варна Fantastic Services е основана от датчанина Рун Совндал (ляво) и българина Антон Скарлатов, които се запознават в Лондон

Фантастични услуги и къде да ги намерим

Fantastic Services предоставя един куп услуги във Великобритания, Австралия и САЩ, но оперира от българското море

Йоан Запрянов
9063 прочитания

Управляваната от Варна Fantastic Services е основана от датчанина Рун Совндал (ляво) и българина Антон Скарлатов, които се запознават в Лондон

© Цветелина Белутова


Между двете най-далечни точки, в които оперира Fantastic Services, има 17 хил. километра. И въпреки това в центъра на тази огромна мрежа, която се простира от Сидни до Лондон, стои Варна. Fantastic Services е една от най-големите IT компании в града и е пример за глобализация като по учебник - фирма за поръчка на различни видове услуги, която се управлява от България, но работи с крайни клиенти само във Великобритания, Австралия и САЩ.

Всъщност цялата история на компанията е като урок по география и икономика. Първопричината за основаването й е американската банка Lehman Brothers. Основатели са българинът Антон Скарлатов и датчанинът Рун Совндал, които се запознават в Лондон. Именно там се ражда фирмата през 2009 г., а малко по-късно е основана и варненската First Online Solutions, която през 2017 г. бива прекръстена. Днес в българското звено "Фантастик сървисес" работят 420 души, а приходите за 2017 г. са 7.9 млн. лв.

Родени в рецесия

Историята на Fantastic Services започва през 2009 г., когато Скарлатов иска да напусне Лондон, където има почистваща фирма. Причината? Най-големият му клиент, банката Lehman Brothers, е фалирала няколко седмици по-рано и така слага началото на глобалната финансова криза. "Един ден включих телевизора и разбрах, че най-големият ми клиент изчезна. Решението за мен беше да продам това, което е останало от бизнеса, и да продължа напред", разказва Скарлатов.

Вместо това той се запознава с бъдещия си сътрудник Рун Совндал, маркетингов експерт с 20-годишен стаж в Лондон. Тогава той е директор на агенция за пътувания и вижда, че повечето бизнеси вече са тръгнали по пътя да бъдат почти изцяло онлайн. "Когато се запознах с Антон, видях индустрия, която преди това не бях забелязвал. Индустрия, която не беше ефективна", казва Совндал.

От тук започва Fantastic Services. Двамата решават да инвестират тогава, когато почти никой не купува нищо, и да разработят маркетингова стратегия, която да им струва възможно най-малко. Световната криза се превръща във възможност за бързо разрастване, а днес Скарлатов е убеден, че рецесиите са най-доброто време да започнеш бизнес.

В началото Fantastic Services предлага само почистване на домове и офиси. Впоследствие фирмата добавя нови и нови услуги и днес предлага над 25 вида такива – от почистване до обезпаразитяване и поддържане на градина. Всички те могат да бъдат поръчани по телефон, онлайн или през мобилно приложение. Компанията работи като франчайзинг и всъщност самите услуги се предоставят от други фирми, докато Fantastic Services управлява самата платформа, маркетинга и поддръжката.

В момента във варненския офис работят 420 души
Фотограф: Цветелина Белутова

Лицата на Варна

"Изборът да дойдем във Варна беше очевиден, но не толкова. Знаех какво е положението в България, знаех, че има достатъчно хора с образование, английски език и умения", казва Скарлатов.

Пристигането им на българска земя обаче не е най-оптимистичното и приятно преживяване, спомнят си двамата. Скарлатов решава да покаже България на Совндал чрез осемчасово пътуване с автобус, което дори днес не е много по-различно, отколкото преди десет години. Има обаче една голяма разлика – тогава двамата не разполагат с пари в брой и, както си спомня Совндал, "не можехме да си купим дори кафе от някъде", защото все още почти никой дребен търговец в страната не разполага с ПОС терминал. Самият Скарлатов признава, че подобен начин да покаже на новия си съдружник страната, в която искат да развиват основата на бизнеса си, "не беше най-добрата идея".

Добрите впечатления идват малко по-късно, когато двамата се захващат със самия бизнес във Варна и започват да търсят хора. "Работил съм и в Индия, и във Великобритания, обучавал съм много хора, казва Совндал. За пръв път видях някой, който не само иска да се учи, но и да прилага знанията си веднага. Мотивацията, желанието – никога не бях виждал нещо подобно."

Совндал сам казва, че първоначално не е бил напълно мотивиран за развитието на компанията, но това се променя, когато започва да работи с хората на място. Първоначално във фирмата има 5 души, но той остава толкова впечатлен от тях, че бързо предлага на съдружника си да разширят ударно екипа с още 30 души. "Казах си, нека наемем хора и след година ще имаме по-добър екип, отколкото която и да било английска компания, при това за една десета от парите."

Ракия, море и малко помощ от приятели

Стратегията на Совндал е да кани от Лондон свои приятели, високопоставени директори в компании, които да идват във Варна и да обучават интензивно в рамките на няколко дни служителите на Fantastic Services. Първият път е успешен, така че упражнението се повтаря.

"Обаждахме се на най-умните хора, които познаваме, канехме ги тук, показвахме им морето, пиехме ракия и след това учеха служителите ни на това, което знаят. Хората искаха да се учат, имаше глад за знания. Всички го видяхме", разказва Совндал.

Далеч по-ниските заплати във Варна са очевиден фактор за Fantastic Services, но Совндал казва, че има и друго. "Не става дума само за ниски заплати, защото ниски заплати има и на други места, аз самият съм бил на ниска заплата." Добавя, че за него е по-важно желанието и "липсата на страх от работа. Навсякъде другаде, където съм бил, по някое време хората стават самодоволни и спират. Тук такова нещо нямаше".

Младият екип има и своите минуси: "Когато наемаш толкова много млади хора, имаш много енергични, но зле организирани служители." Той държи на вътрешната фирмена култура и казва, че няма против, когато наричат компанията "Uber за всичко", но без негативните примери от самия Uber.

От почистване до всичко останало

Започват с чистенето, но разширението към други услуги идва поради искането на самите клиенти, казва Скарлатов. "Имахме случай, в който трябваше да направим почистване, след като даден клиент се е изнесъл от предишното си жилище, но хората, които отговаряха за преместването, се бавеха, казва той. Така наехме един ван и няколко дни по-късно добавихме преместването като услуга в портфолиото." Компанията добавя по около две услуги всяка година, макар това да не е конкретно зададена цел.

Фирмата има присъствие във Великобритания – основно Лондон, Мелбърн и Сидни в Австралия и Атланта в САЩ. В Мелбърн, Сидни и Лондон има и офиси, които да координират операциите на място.

В плановете на компанията влиза голямо разширение. Совндал казва, че има предложения от необичайни места като Индия и Кения, но Fantastic Services гледа повече към европейския и американския пазар.

До момента компанията не е получавала външни инвестиции. Совндал и Скарлатов казват, че не е заради липса на интерес – напротив, двамата е трябвало да отказват оферти както за инвестиции, така и за придобиване на компанията. Причината да отбягват външен капитал е желанието им да запазят контрола си и фирмената култура. Вече обаче се замислят за допускането на стратегически инвеститор. "Търсим правилните партньори", казва Совндал.

Когато Великобритания се простреля в крака

Скарлатов разказва, че когато Lehman Brothers фалирала, "всичко спря за шест седмици – хората не си купуваха нищо". Осем години по-късно дойде нов удар: Великобритания гласува да напусне Европейския съюз и бизнесът вече три години е в изчаквателна позиция. Всъщност основните последствия за Fantastic Services идват от обезценяването на британската валута. Понеже компанията оперира предимно във Великобритания, нейните директни приходи са в паундове, които след това се превръщат в левове в българското дружество.

Пред "Капитал" двамата основатели на Fantastic Services казват, че компанията има план за всеки от трите най-вероятни изхода от ситуацията: твърд Brexit, мек Brexit и дори липса на Brexit.

Скарлатов казва, че компанията не се страхува от самия Brexit, но се страхува от несигурността около процеса, който нарушава ритъма на пазара. Совндал добавя, че вече от години пред фирмата има пречки, когато става дума за партньорства, защото отговорът винаги е "нека видим какво ще стане с Brexit". Те самите нямат опасения за бизнеса си. "Тази компания, припомня Скарлатов, е създадена през икономическа зима и не се страхува от нищо."

Между двете най-далечни точки, в които оперира Fantastic Services, има 17 хил. километра. И въпреки това в центъра на тази огромна мрежа, която се простира от Сидни до Лондон, стои Варна. Fantastic Services е една от най-големите IT компании в града и е пример за глобализация като по учебник - фирма за поръчка на различни видове услуги, която се управлява от България, но работи с крайни клиенти само във Великобритания, Австралия и САЩ.

Всъщност цялата история на компанията е като урок по география и икономика. Първопричината за основаването й е американската банка Lehman Brothers. Основатели са българинът Антон Скарлатов и датчанинът Рун Совндал, които се запознават в Лондон. Именно там се ражда фирмата през 2009 г., а малко по-късно е основана и варненската First Online Solutions, която през 2017 г. бива прекръстена. Днес в българското звено "Фантастик сървисес" работят 420 души, а приходите за 2017 г. са 7.9 млн. лв.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK