Мирослав Манолов: Прогнозирам спад на имотния пазар около 2021 г.

Мирослав Манолов: Прогнозирам спад на имотния пазар около 2021 г.

Изпълнителният директор на варненската строителна компания "Явор" пред "Капитал градове"

Йоан Запрянов
8888 прочитания

© Цветелина Белутова


Компанията

"Явор" е инвестиционна компания във Варна, която се занимава основно със строителство. Дружеството започва историята си от 1945 г. като "Свобода" и след редица трансформации по време на социализма е приватизирана по време на масовата приватизация. Основният акционер в компанията е "Интерком груп", една от най-големите компании за търговия с метали в България, която притежава 90% от гласовете в общото събрание на дружеството. Портфолиото на "Явор" включва жилищни сгради, търговски центрове и офисни сгради. Мирослав Манолов е изпълнителен директор и член на съвета на директорите в "Явор".

Как върви бизнесът на "Явор" в момента?

- През последните години бизнесът е все по-интензивен, наблюдаваме постоянен ръст. Икономиката се развива и изглежда, че хората живеят по-добре, защото търсят и сменят домове. Всичките ни сгради се разпродават още преди акт 14. Дължи се на два фактора – единият е икономиката на България, Европейския съюз и света, която е в подем. Другият е самата фирма, която се е утвърдила като компания, която предлага качествен продукт. Имаме все повече доволни клиенти, защото им предлагаме това, което търсят.

Колко активни проекти имате в момента?

- В момента имаме три активни проекта. Единият от тях вече е завършен – предстои му въвеждане в експлоатация до един месец. Другият е със 122 апартамента, 17 хил. реална застроена площ, при който сме почти до кота нула и който вече е разпродаден на 90%. Тези два проекта се намират в кв. "Младост". Третият ни проект се намира на километър от Св. св. Константин и Елена и е продаден на 65%.

Казахте, че сте зависими от икономиката. Очаквате ли доброто ви положение да се задържи предвид прогнозите за забавяне на растежа навсякъде?

- Пазарът на недвижимите имоти все повече се насища. Конкуренцията е жестока, но това е цикличен процес, като и икономиката. В пазар във възход се работи лесно, но въпросът е как да процедираме, когато не е. Ние се стремим да предлагаме по-персонализиран продукт, да обръщаме повече внимание на отделните клиенти. Животът днес е много по-бърз, все повече неща са за краткотрайна употреба, но едно жилище се ползва сто години. Не можем да си позволим да го направим така, че след 10-20 години да бъде неугледно и неблагонадеждно.Хората ни имат доверие на базата на това, което сме изградили. Нашите апартаменти не са много скъпи, но струват повече от подобни заради качеството.

По отношение на конкуренцията има ли висока такава във Варна?

- Да, а и не само във Варна, а и във София, къде сме строили и се надяваме отново да строим. Пазарът на недвижимите имоти се развива бурно и почти всеки, който се занимава с бизнес, се опитва да спечели в този сегмент. Въпросът е кой ще оцелее, когато започне спадът в продажбите. Очаква се такъв, но не какъвто беше преди десет години. По-скоро ще бъде в нормални граници, а аз лично прогнозирам това да се случи около 2021 г. Всичко е взаимосвързано - банките все още кредитират добре, прогнозите за тази година са добри, така че още една-две години пазарът ще бъде стабилен.

Настрана от макропроблемите, които важат за всички, има ли други трудности?

- Проблемът, който не е само при нас, е работата на изпълнителите, чиито работници не са на нивото, което да задоволи нашите изисквания. "Явор" е една голяма фирма като обем, но малка като персонал. Кадровите проблеми са навсякъде. В момента например търсим юристи в отдела за продажби.

Към Варна се насочват голям брой руснаци – това отразява ли се на пазара?

- Във Варна винаги е имало чуждестранно участие в покупките на апартаменти. В различните периоди е било различно – доскоро ставаше дума основно за англичани, а в момента има голяма руска общност, която живее и купува тук. Българинът остава основният клиент, защото неговата нагласа винаги е била, че трябва да има собствено жилище, за разлика например от англичаните, които масово живеят под наем. Ето защо във Варна винаги е имало недостиг на жилища. Руснаците купуват имоти най-вече в централната част на града и ваканционни имоти.

Има ли нещо специфично за варненския пазар?

- По-труден е например от софийския, което е нормално, защото там има много повече хора. Във Варна клиентите са по-малко и по-претенциозни, защото предлагането е голямо. В София сградата ни бе продадена много бързо, въпреки че беше в период, когато пазарът не беше в подем - 2013-2014 г.

Участвате ли в проекти по европейски програми?

- Не.

Страните от тях или...

- Не, не страним от тях, но сме насочени към обикновения потребител и изцяло сме разчитали на собствени средства досега.

Какви са плановете ви за идните години?

- В момента започваме проект, за който сме купили място от 23 декара в район "Младост", широк център. Там ще направим голям жилищен комплекс, около 500 апартамента. Уникалното в проекта е, че ще има собствен парк от десет декара, за да могат там да израснат децата на живеещите. В този забързан свят, в който родителите постоянно се притесняват къде пресичат децата им, един парк на мястото, на което живееш, ще те накара да не се чувстваш, сякаш домът ти е просто един покрив.

Друг наш проект ще бъде разположен на 15 декара земя срещу "Слънчев ден", на пет минути от морето. Опитваме се да запазим природата около проектите си, например дъбовите гори. Живял съм в панелка и знам, че домът не е само нещо, в което да се прибереш да спиш. Защото в момента животът в града изпива енергията.

Само тези два проекта са около 700 апартамента. Те са на фаза проект.

Какви са предизвикателствата пред самия вас като изпълнителен директор?

- Проблемът е в кадрите. Как да направим добър продукт, когато няма кой да го изработи? Решението е с по-прецизен избор на строители. Голяма част от добрите работници отиват към Германия, Великобритания. Съответно тук става все по-трудно да се работи качествено. Изисква се все повече контрол, защото не става дума само за добър материал. Имали сме случай, в който материалът е качествен, но работниците не могат да работят с него.

Аз съм на 51 години и знам, че навремето имаше няколко строителни техникума, от които излизаха кадри. Освен това в казармата имаше строителни войски, които две години се учеха и работеха това, така че излизаха подготвени как точно да свършат една работа.

Колко време отнема завършването на един проект от начало до край?

- В някои случаи година и половина, в други – три години. При по-сложните проекти се изисква повече време. Времето си върви, има технологични процеси, които няма как да бъдат забързани.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Компанията

"Явор" е инвестиционна компания във Варна, която се занимава основно със строителство. Дружеството започва историята си от 1945 г. като "Свобода" и след редица трансформации по време на социализма е приватизирана по време на масовата приватизация. Основният акционер в компанията е "Интерком груп", една от най-големите компании за търговия с метали в България, която притежава 90% от гласовете в общото събрание на дружеството. Портфолиото на "Явор" включва жилищни сгради, търговски центрове и офисни сгради. Мирослав Манолов е изпълнителен директор и член на съвета на директорите в "Явор".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал