Град Добрич, щата Юта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Град Добрич, щата Юта

Двете мощности осигуряват на "Есетере България" 210 куб.м общ капацитет за преработка на три вида масла

Град Добрич, щата Юта

"Есетере България" приключи строителството на своята втора дестилерия за етерични масла

Мара Георгиева
6169 прочитания

Двете мощности осигуряват на "Есетере България" 210 куб.м общ капацитет за преработка на три вида масла

© "Есетере България"


Добрич е единственият град извън САЩ, в който американската dōTERRA притежава изцяло собствен завод. Основаната през 2008 г. в Юта компания за козметични продукти е в България от 2015 г. и досега е инвестирала 12 млн. лв. в производствени мощности, складови съоръжения и сгради под името "Есетере България".

Тази година американската компания инвестира нови 4.2 млн. лева за строителство на своята втора дестилерия за етерични масла и за административна сграда с 830 квадратни метра разгъната застроена площ. "Очакваме в новата инсталация да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли", уточни за "Капитал" управителят на фирмата Пламен Николов.

Защо в България

Изборът за инвестиции на американската корпорация в България не е случаен. Причината е излизането на страната ни на първо място в света по добив на лавандулово масло преди няколко години, с производство на близо 200-250 тона годишно. Европа е основен пазар за масла от лавандула и лавандин (естествен хибрид между теснолистна и широколистна лавандула), като България и Франция формират две трети от европейския експорт.

Много от пазарите също са на континента - основно Франция и Германия. Ключови пазари са също САЩ и Швейцария. По-малки количества се изнасят за страни от Югоизточна Азия, Латинска Америка, Австралия и Канада.

Началото на производството е през юни 2016, след като dōTERRA влага около 5 милиона лева в своя дестилерия за лавандула и тревни култури в Добрич - единствената в страната с лабораторно-изследователски център. Пълният й капацитет предполага преработка на около 200 тона лавандулов цвят за 24 часа и производството на между два и три тона лавандулово масло.

Общ капацитет - 210 кубични метра

Вече изградената втора дестилерия е точно копие на съществуващата – разположена е на около 2000 квадратни метра площ, с 12 дестилационни апарата по 5.5 кубични метра за изваряване на етеричномаслени култури. Производствената база работи в непрекъснат целогодишен режим, като екипът, използваните технологии и цялата инсталация са изцяло български.

Двете мощности осигуряват на "Есетере България" 210 кубични метра общ капацитет за преработка на три вида масла: сини, жълти и от смоли (тамян и смирна).

Работещите на постоянен трудов договор в българската фирма са 90, а други 90 са сезонно наети за по шест месеца в годината. Втората дестилерия осигурява 100 нови работни места. "Хората са назначени и вече се обучават", уточни Пламен Николов.

От България, Сомалия, Етиопия, Хавай

Българското дружество продава готовата продукция само на компанията майка – dōTERRA, която всяка година увеличава заявените количества.

По правило бизнесът с преработка на масла е сезонен. "За разлика от повечето дестилерии, които работят 2-3 месеца в годината, "Есетере" обаче работи 12 месеца, без прекъсване, денонощно, защото непрекъснато набавя суровини от други пазари", казва Пламен Николов.

Основните доставки идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Компанията има изградени стабилни връзки с фермери и подписва многогодишни договори за преработка на продукцията им. Това, което се внася, идва от целия свят. От Сомалия и Етиопия идват тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, а от Хавай - сандалово дърво.

"Най-търсени са лавандула и тамян, които се използват за ароматерапия и намират все по-голямо приложение във фармацевтичната и козметичната индустрия", коментира Николов. Той не се ангажира с прогнози за тазгодишната реколта от лавандула, но обобщи: "Сметката е проста - ако е сухо и слънчево, реколтата е добра. Ако вали, както беше през юни миналата година, реколтата ще е слаба."

95% ръст на приходите

Според последния публикуван в Търговския регистър доклад за дейността през 2017 оборотът на "Есетере България" нараства над три пъти до почти 31 млн. лв. спрямо предходната година, а печалбата достига 3.573 млн. лв. срещу 824 хил. през 2016. "За 2018 година отбелязваме 95% ръст на приходите спрямо 2017, печалбата расте пропорционално", обяви Пламен Николов.

"Желаем да затвърдим позицията си на водеща дестилерия в страната, както и да участваме активно в стабилизирането на етеричномасления бизнес в България. Много е вероятно да увеличим още дестилационния си капацитет, но засега нямаме конкретен план, това зависи и от растежа на фирмата майка", коментира още Пламен Николов.

Според него компанията няма интерес да влиза в земеделието и ще остане преработвател. Сред възможните инвестиции през 2019 е изграждането на малка дестилерия за рози в района около Казанлък.

Дарът на земята

Базираната в Юта компания dōTERRA (латинско производно, което означава "Дар на Земята") е компания за мултилевъл маркетинг и е създадена през 2008 година. Фирмата навлиза в индустрия, в която никога не е имало стандарт за качество, затова създава свой стандарт за етерични масла - CPTG Certified Pure Therapeutic Grade. За 2018 компанията има над 2 млрд. долара оборот и 3200 служители, от които 2583 са базирани в САЩ.

"Есетере България" е локален партньор на Healing Hands Foundation на dōTERRA и дарява средства за устойчиви социални проекти в община Добрич. Досега българското дружество е дарило 350 хил. лв. за региона, а планираните за 2019 г. средства за социални инициативи и проекти надхвърлят 150 хил. лв.
Пламен Николов, управител на "Есетере България":

Плюсът на Добрич е земеделието и близостта на Варна


Защо американската dōTERRA избра Добрич за своята инвестиция в България?

- България е уникална по три причини - географското си положение, което определя високата концентрация на етеричномаслени култури, традиционната научна дейност в областта и инженерната мисъл в посока техническа обезпеченост на технологичния процес. А Добрич - като развит аграрен център, способен да отгледа голямо количество суровина.

Кои са плюсовете на Добрич и областта за стартиране на бизнес и развитието му?

- Сред плюсовете са местоположението и близостта до големи транспортни центрове, като Варна например. Това е силно развит селскостопански район, който предлага добри възможности - специализирана работна сила и техника и развиваща се инфраструктура.

Как работите с общината?

- Община Добрич е надежден наш партньор. Тук имаме възможност за непосредствен контакт със специфични административни единици, ефективна комуникация в кратки и логични срокове. Общината ни подкрепя също активно в изпълнението на социалните ни програми за подпомагане на деца и младежи в неравностойно положение и не само.

В кои сектори в района виждате потенциал за развитие?

- Добрич е традиционно аграрен район, с особен потенциал в етеричномаслените култури, от които приходите са доказано по-високи. Ние виждаме перспективите тук, особено при условие че акцентът пада върху активна научна и изследователска дейност.

Какво включва средносрочната стратегия за развитие на компанията?

- Да обхванем пълноценно и отговорно всички дестилационни практики, процеси и стандарти в бранша, за да успява той да излезе от лоното на доставчик на суровини и да добави стойност към крайния си продукт.

Добрич е единственият град извън САЩ, в който американската dōTERRA притежава изцяло собствен завод. Основаната през 2008 г. в Юта компания за козметични продукти е в България от 2015 г. и досега е инвестирала 12 млн. лв. в производствени мощности, складови съоръжения и сгради под името "Есетере България".

Тази година американската компания инвестира нови 4.2 млн. лева за строителство на своята втора дестилерия за етерични масла и за административна сграда с 830 квадратни метра разгъната застроена площ. "Очакваме в новата инсталация да дестилираме 25 000 кг масло от лавандула по време на кампанията, която е от 1 до 31 юли", уточни за "Капитал" управителят на фирмата Пламен Николов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK