Новите и старите инвеститори на Шумен
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Новите и старите инвеститори на Шумен

Алкомет

Новите и старите инвеститори на Шумен

През последните години тихо и кротко градът успя да привлече нови компании, сред които няколко турски

11926 прочитания

Алкомет

© Алкомет


За град без магистрала до столицата Шумен е учудващо привлекателен за инвеститори. Както самият кмет Любомир Христов се похвали в края на миналата година, за последните три години са привлечени 17 компании, които са вложили 80 млн. лв.

Има няколко причини, които обясняват това.

Едната е успешният индустриален парк, създаден като публично-частно партньорство с общината, но движен от частния интерес и инициатива, подобно на зоната в Пловдив. Друг фактор е присъствието на голям турски инвеститор – "Алкомет", чийто мажоритарен собственик Фикрет Индже стои зад привличането на няколко нови фирми от южната ни съседка. Освен предимството на компактното турско население в региона, което говори езика на новите инвеститори, бонус за тях е и подкрепата на Българско-турската търговско-индустриална камара, която неслучайно е създадена именно в Шумен.

Големите компании в града се броят на пръстите на ръцете, но те също разширяват производството си и навлизат в нови пазарни сегменти. Това обаче означава, че конкуренцията за работна ръка в региона все още не е така изострена, както на места като София и Пловдив. Безработицата все още е висока на фона на други области, но Шумен е един от основните градове, които допринасят за ръста на броя на наетите миналата година по данни на националната статистика. Това, както и близостта с Варна ще продължава да играе роля в привличането на компании.

Паркът за заводи расте

Именно интересът за нови производствени и логистични площи е причината за решението на "Индустриален парк Шумен" миналата година да започне развитието на нова подзона (зона С). Тя е с обща площ 590 дка, от които на инвеститори ще бъдат предложени около 390 дка, а останалата част е за инфраструктура. Планираната инвестиция е приблизително 6 млн. лв. и се финансира със собствени средства на компанията, в която 60% държи "Ники-БТ", а другият партньор е общината. Средствата са за изграждане на пътища, снабдяване с електричество, газ, вода и канализация и прокарване на оптични мрежи. Компанията осигурява също охрана и поддръжка на терена, а общината обслужва инвеститорите преференциално при съкратени срокове.

Първата зона (А) на парка беше завършена през 2013 г., но активните продажби започнаха няколко години по-късно, като вече над 85% от парцелите са с нови собственици или договорени. Справка в Имотния регистър показва, че към момента общо в "Индустриален парк Шумен" има 15 компании. Половината от тях са влезли миналата година, а две са купили по два терена.

Особено интересен е напливът на турски компании. И двете, които са взели по два терена, са турски. "Аккая ЕПС ЕПП БГ" се занимава с производството и продажбата на машини за пластмасови изделия, а "ЕНПАЙ трансформър компонентс България" прави изолационни материали за електротехническата промишленост.

Сред новите попълнения в парка има още една турска фирма - "Бейдемир металуърк", която изгражда завод за метални палети и каси за автомобилната индустрия.

Парцел от малко над 8 дка в парка има и "Сарк България", която е собственост на турската Sarkuysan. Компанията не е обявила какви са намеренията й за новия терен, тъй като преди две години тя купи 69 дка от "Алкомет", за да изгради завод за медни кабели. Малкото, което е ясно за този проект, се разбра при връчването на инвестиционен сертификат на фирмата миналата година, според който тя ще вложи 17 млн. лв. в предприятието и ще наеме 40 работници. Електрическите кабели, които компанията произвежда, се използват основно в автомобилната промишленост, но също в авиационната и отбранителната индустрия.

Инвестиция има и от "Креон България", собственост на белгийската компания Kreon, която се занимава с производство и търговия с осветителна техника и интериорни решения за осветление.

Три от закупените парцели през миналата година са на български компании, като една от тях дори е с най-големия терен - близо 16 дка. Това е шуменската "Дидис", която внася и търгува с бебешки и детски стоки като колички, столчета за кола, легла, играчки и т.н. Тя е и една от най-големите фирми в града, с оборот от над 36 млн. лв. за 2017 г. Български и е най-новият инвеститор в зоната - регистрираната в Асеновград "Елсима уединг" на модната дизайнерка Марияна Папаличева и семейството й, която планира да направи сватбен комплекс. Подобен бизнес фирмата има, естествено, и в сватбената столица на България - Асеновград.

Големите в града

Макар че в класацията К100 на най-големите компании по приходи Шумен е представен само от "Алкомет" (виж карето), мащабни производства имат и фирмите, обединени под шапката на "Фикосота холдинг" - "Фикосота" за почистващи препарати и хигиенни продукти, хранителната "Итал фууд" и производителят на бойлери и отоплителни уреди "Теси". Край града се намира и заводът за етерични масла и козметични продукти на "Лавена". А добрата новина е, че всички те продължават да правят инвестиции.

Компанията "Теси", която има общо четири завода - три в Шумен и един в Смядово, наскоро обяви, че подготвя производство и на термопомпи за битова гореща вода. В момента компанията предлага такива продукти на италиански партньор. "Теси" вече е инвестирала в лаборатория и производствена линия и очаква да започне тестово производство през есента. Фирмата на практика прави нови вложения всяка година, което е една от причините редовно да отбелязва ръст. През 2018 г. компанията инвестира 7 млн. лв. в сгради и оборудване, което й дава основание да очаква 25% по-високи продажби през тази година, като целта е те да достигнат 78 млн. евро.

Друга емблематична шуменска компания - "Лавена", която е един от лидерите в производството на продукти за бебета с марката си "Бочко", през миналата година увеличи капитала си с идеята да вложи част от средствата в разширяване на производството и складовете на площадката си с 5200 кв.м. Целият проект е на стойност 7 млн. лв. и ще бъде частично финансиран с банков кредит, а очакванията са той да бъде завършен до края на тази година.

Шумен, накратко, не шуми, но се справя добре.

Мегапроектът на "Алкомет"

"Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се правят в Шумен", обяви изненадващо премиерът Бойко Борисов в предизборното си турне миналия месец. Шумен не е първата асоциация, когато стане дума за автоиндустрия. Но има един голям инвеститор там, който отдавна гледа към автоиндустрията.

Заводът за алуминиеви изделия "Алкомет" приключва най-мащабната модернизация на производството от приватизацията преди 20 години досега. Проектът, който започна през 2016 г., е на стойност 40 млн. евро и ще приключи до няколко месеца. Инвестицията обхваща и трите цеха на предприятието - леярски, валцов и пресов, а резултатът ще бъде по-голям капацитет и нови продукти в листата на компанията, която все по-активно се насочва и към автомобилната индустрия.

За взискателни клиенти

В частта на пресовото производство, където продуктите са различни видове профили, проектът вече приключи с пускането на нова 2500-тонна преса. Новото на линията е и самата технология на германската компания SMS. България на практика е третата държава в света след Германия и Япония, където тя се въвежда. Това е сериозно постижение.

През последните няколко години "Алкомет" вече значително увеличи производството на пресови изделия с различни видове допълнителни обработки, които се търсят например от производители на фотоволтаични панели и автомобилни аксесоари. С новата преса сега обаче компанията може да изпълнява поръчки с много стриктни изисквания за минимални отклонения в размерите и много стабилни показатели на отделните партиди. Освен че има по-голяма мощност и увеличава капацитета, пресата позволява да се правят по-големи и по-сложни профили с висока степен на прецизност.

А това отваря вратите към изискващи сектори като автомобилостроене, строителство и архитектура, машиностроене и електротехника.

Целта: автоиндустрията

По данни на "Алкомет" пазарът на алуминиеви пресови продукти е с огромен потенциал и стабилни темпове на растеж. "Само в Европа на годишна база се потребяват около 3 млн. тона, в световен мащаб тази цифра се доближава до 30 млн. тона", казаха от компанията за "Капитал Градове". Шуменският завод вече има утвърдени позиции на пазарите в Германия, Бенелюкс и останалите централноевропейски страни, работи и по нови проекти.

Основната цел обаче е автомобилният сектор, а там изискванията са много строги, независимо дали става дума за БМВ или други компании. В момента компанията е в процедура за сертифициране по международния автомобилен стандарт IATF16949. Това е основният стандарт, използван от поддоставчиците в автоиндустрията и без него влизането в тази мрежа е невъзможно.

"Очакваме процедурата да приключи през 2020 г. и да доведе до двуцифрен ръст в продажбите на продукти, предназначени за автомобилната промишленост", обясняват от дружеството. Добавят, че влизането в изискванията на стандарта "нямаше да бъде възможно без новата преса, тъй като именно нейната иновативна технология ни отвори вратите към този пазар".

И други възможности

Това не е единственият нов проект на "Алкомет". Инвестициите в останалите две производства се очаква да приключат през лятото. Те включват нова линия в леярския цех, което ще увеличи капацитета и ще позволи да се отливат по-големи рулони. Това от своя страна пък ще подобри производителността при последващите операции във валцовия цех, където ще бъде монтиран нов по-мощен стан за по-широки ленти.

До края на годината компанията планира инвестиции и в оборудване за допълнителна обработка във валцовия и пресовия цех. "Стратегията ни е да запазим пазарния си дял в традиционните си продукти и да насочим допълнителния си производствен капацитет от инвестициите към диверсификация на продуктовото портфолио с нови високотехнологични продукти", казаха от "Алкомет". Първите ефекти от проекта ще се усетят още догодина.

За град без магистрала до столицата Шумен е учудващо привлекателен за инвеститори. Както самият кмет Любомир Христов се похвали в края на миналата година, за последните три години са привлечени 17 компании, които са вложили 80 млн. лв.

Има няколко причини, които обясняват това.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Отлични новини!

 • 2
  vincenzo76 avatar :-|
  vincenzo76

  Обаче сте забравили за "Мадара".В момента са най-големия в България производител на земеделска техника(прикачен инвентар).

 • 3
  devdimi avatar :-|
  devdimi

  Лорели - водещ производител на деткси стоки - колички, колела, столчета за хранене и кола и т.н. също мисля е в Шумен.
  Като се сложат и бебешките памперси Пуфис от Фикосота и бебешки кремчета и кърпички Бочко Шумен е град N1 по бебешки стоки в на Балканите и може би в Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK