С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 29 юни 2019, 12:30, 6742 прочитания

От гларус на гларус, и от авер на авер

Интересът към крафт бирата във Варна расте благодарение на усилията на представителите на бранша

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
"Пазарът на крафт бира в България и специално Варна преди няколко години не съществуваше." Пред "Капитал Градове" по темата разсъждават основателите на "Авери биърс" - Александра Танева, Алдо Давидов, Венцислав Тонев и Карен Хазарян. Може да им се има доверие, защото знаят доста за крафт бирите в България.

Четиримата първоначално се обединяват около общия интерес към скалното катерене, а впоследствие - към варенето на домашна бира. Започват да ходят по конкурси, откъдето се връщат с добри отзиви, а впоследствие се ражда идеята за магазина. "Липсваше ни хубавата бира и бяхме достатъчно смели да направим магазина", разказват те. Така "Авери биърс" отваря врати през 2015 г., а три години по-късно се появява неговото естествено продължение - бар "Диагонал", където се предлага единствено наливно пиво, а бирата често се сменя. "От самото начало след като направихме магазина, искахме да отворим и бар, но трябваше да мине време и да натрупаме и опит", разказва Венцислав.


Но пътят до този момент не е лесен, тъй като дотогава сцената се развива преди всичко в столицата. Във Варна се знае много малко за крафт бирата. Няколко години по-късно градът е наваксал този дефицит и доказва, че упоритата работа дори на малка група хора може да донесе промяна в общата среда. Въпреки че у нас крафт бирата все още представлява под 1% от общата консумация, очакванията за развитие са подхранвани от нарастващото търсене в по-големите градове и по всичко изглежда, че Варна е много важна част от този процес. В града се намира най-голямата българска крафт пивоварна, популярност придобиват и други микропивоварни, а специализираните магазини и барове се множат.

Малко по малко, с доста говорене и доста внимание към клиента пазарът във Варна се разви, разказва Венцислав Тонев, съосновател на "Авери биърс" и "Диагонал".

Малко по малко, с доста говорене и доста внимание към клиента пазарът във Варна се разви, разказва Венцислав Тонев, съосновател на "Авери биърс" и "Диагонал".

Фотограф: Цветелина Белутова

Център на крафт бирата

"Варна и София са двата центъра на крафт бирата у нас", смята Деян Иванов, главен пивовар и управител на най-голямата крафт пивоварна у нас - "Гларус крафт брюинг". Пивоварната, намираща се във варненското село Слънчево, е основана през 2014 г. и само за няколко години брандът успя да се наложи като абсолютен лидер в страната, а според представители на бранша проправи пътя на крафт бирата до по-широка аудитория.



"Капацитетът ни е около 100 хил. литра месечно, разказва пред "Капитал" Деян и допълва: Всеки път, когато наближим 70% от капацитета си, го разширяваме. Миналото лято направихме третото такова разширение." Иванов споделя, че близо 90% от произведеното в пивоварната количество се разпределя между София и Варна в пропорционално съотношение. Брандът произвежда пет различни вкуса и има една лимитирана серия - Signature, през която до момента има представени други четири.

"Варна и София са двата центъра на крафт бирата у нас", смята Деян Иванов, главен пивовар и управител на "Гларус крафт брюинг".

"Варна и София са двата центъра на крафт бирата у нас", смята Деян Иванов, главен пивовар и управител на "Гларус крафт брюинг".

Фотограф: Цветелина Белутова

Според Деян Варна вече може да се похвали с много добро покритие на магазини и барове, които предлагат хубава крафт бира. Друго предимство вижда и в това, че са повече и местата, които предлагат разливане в PET бутилка, което намалява себестойността на крафт бирата и я прави по-достъпна за клиентите.

Това се движи с промяна във вкусовете и с опознаването на продукта, казва Венцислав Тонев от "Авери". "В началото хората не знаеха какво искат и какво им харесва, защото просто не бяха опитвали такава бира. Тогава в магазина бяха повече въпросите за самите стилове, докато сега клиентите в магазина и бара идват и питат за определен стил. Трябваше да минем един "обучителен" период, защото тази бира е по-скъпа, но за сметка на това хората разбират за какво си дават парите. Малко по малко с доста говорене и доста внимание към клиента пазарът във Варна се разви", обяснява той.

Път и на по-малките

Братята Александър и Николай Балачеви, които стоят зад варненския бранд Brothers Brew Team, също започват да се занимават с варене на бира в периода около 2013-2014 г. Тогава те са едни от шепата български ентусиасти, които се занимават с домашно пивоварство. "Допреди няколко години у нас нямаше магазини и барове за крафт бира. Първите крафт бири, които опитахме, бяха наше производство", разказват те.

"С времето у нас започна да става като минипивоварна, затова малко по малко започнахме да търсим помещение и оборудване", разказва Николай. Двамата основават компанията в края на 2017 г. и в момента в микропивоварната им в Аксаково се произвеждат седем различни вкуса. Капацитетът им е все още далеч от мощностите на "Гларус" - около 4 хил. литра на месец, като през изминалата година са произвеждали осреднено около 2 хил. литра месечно, и само Александър се занимава с варенето на пълен работен ден.

Братя Балачеви превръща хобито в бизнес и отварят своята микропивоварна през 2017 г.

Братя Балачеви превръща хобито в бизнес и отварят своята микропивоварна през 2017 г.

Фотограф: Цветелина Белутова

"През 2015-2016 г. беше по-лесно да излезеш на пазара, защото тогава нямаше толкова голяма конкуренция. Сега се отвориха много магазини, има и много внос. Ти се нареждаш на рафтове до пивоварни, които вече са утвърдени и навън, и у нас", разказва Александър.

Въпреки това братята вече имат с какво да се похвалят. Освен че продукцията им се приема радушно в специализираните магазини и барове във Варна - в "Диагонал" например, където в началото на миналия месец бяха с три вкуса, бирата на Brothers Brew Team вече е налична в софийските хипермаркети "Метро", а скоро и на централен склад. В столицата са представени още в супермаркетите на веригата "Фантастико", а пред "Капитал" споделят, че водят преговори и с известна варненска верига магазини.

Очакванията

Макар пазарът на крафт бира у нас все още да е малък, очакванията на варненските играчи са за растеж на сегмента - както в града, така и в цялата страна. Показателен за тях е интересът на големите пивоварни към крафт бирата, който пък се задвижва от променящите се вкусове на българския потребител. Мотивира ги и посещаемостта на заведенията. И магазинът, и барът вече имат редовни клиенти, но основателите виждат голям интерес и от туристите в града, които търсят крафт бира. Пред "Капитал" Венцислав разказва, че разчитат на клиентите си за реклама на заведенията, както и че голяма част от тях оставят положителни оценки на страниците им онлайн. "Хората привличат хора, а това е най-добрата реклама", смята той.

"В момента в страната има много повече крафт пивоварни, специализирани магазини и барове за крафт бира, все повече ресторанти и барове, които наред с масовите бири предлагат и крафт такива", обясняват основателите на "Авери биърс".

Рецептата за успех е ясна, смятат и Деян от "Гларус", и братя Балачеви - от една страна е качеството на продукта. Но има и друго. "Крафт пивоварните не сме страшни за големите компании с количествата, които произвеждаме, казва Деян Иванов от "Гларус", а с културата, която носим."
Още места за любителите на крафт бира във Варна

Бар "Щайгата", ул. "Стефан Стамболов" 4

Бар БарЪТ, Княз Борис 24

Бира бар Ключето, ул. "Русе" 27А

Магазин-бирария "Бира ООД", ул. "Любен Каравелов" 28

Капитал градове: Варна

Текстът е част от специалното издание "Капитал градове: Варна". Изданието изследва икономиката на Варна и региона, разказва за успешните практики, очертава проблемите и техни решения.

В изданието ще прочетете още:

  • Икономиката на Варна в числа - заетост, средна заплата, БВП
  • Е-байкове, яхти и други предимства да живееш на морето
  • Милиони охлюви и какво да правим с тях
  • Шумен се цели в автопроизводството
  • Лавандуловото бъдеще на Добрич

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Добрата идея на Стамболийски Добрата идея на Стамболийски

Това е първата българска община с безплатен градски транспорт

19 окт 2019, 677 прочитания

Да отвориш фабрика на 10 септември Да отвориш фабрика на 10 септември

Първият обучителен център за индустриални кадри в Пловдив се надява да предизвика революция

16 окт 2019, 2583 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
По въздух, суша и вода този град си отесня

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал градове: Пловдив"

Още от Капитал
Втори живот за старата техника

Къде се приемат електроуредите и как става рециклирането им

Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Лесният паник бутон на гетата

В ромската "Надежда" в Сливен почти всички са във фейсбук, а евангелски църкви заместват държавата срещу 10% "плосък данък"

Шведска маса в гората

Три места в Швеция, където отглеждат и събират храната си сами по устойчивата формула "от земята в чинията"

20 въпроса: Даниела Костова

Тя претворява различни житейски ситуации в работата си като художник, а най-амбициозният й проект беше реализиран това лято във Виена

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10