Лято на север

Какво предлага Северното Черноморие и защо да го изберем за следващата си почивка

Ако попитате приятелите си къде ще прекарат лятната почивка или направите ретроспекция на собствения си избор досега, в списъка ще има няколко неща: Гърция, Турция, може би Кипър и, разбира се, някое българско градче на юг от Бургас.

За съжаление Северното Черноморие все още остава извън летните планове на мнозинството българи. То обаче има все повече, което да предложи като туристическа дестинация. Особено ако търсите да избягате от тълпите, пренаселените курорти и шума на заведенията.

Варна

Започнете пътешествието си от тук, дори да сте посещавали града и преди. Лятото е сезонът, в който Морската столица е най-красива и може най-добре да покаже всичките си предимства. Предлагаме ви да отседнете в Airbnb или хотел в близост до Морската градина, откъдето лесно се стига до всички интересни локации.

Можете да се разходите по Крайбрежната алея, която предлага разнообразие от заведения, или да продължите до новообособената пешеходна зона до Морската гара. Там, освен коктейли, морски дарове и джелато с предварителна резервация може да се наеме и яхта за разходка в морето или Варненското езеро. Има сериозни въпросителни към управлението на делфинариума напоследък, но ако пътувате с деца, това все още е единствената такава атракция на Черноморието.

Балчик

От Варна ще пристигнете в Балчик за по-малко от час. В града е пълно с малки семейни хотели и къщи за гости, но ако предпочитате, можете да отседнете в по-големите хотелски комплекси в близост. В Балчик задължително трябва да посетите Университетската ботаническа градина, която е известна с колекцията си кактуси и сукуленти и която по нищо не отстъпва на ботаническите градини в чужбина. В непосредствена близост се намира и Балчишкият дворец - някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбургска.

Село Българево

Още 20 минути на север е Българево - най-близкото населено място до нос Калиакра. В него се намира познатата вече в цяла България мидена ферма "Дълбока", където се отглеждат екологично чисти черноморски миди. В най-топлите месеци е добре да отидете с резервация, тъй като ресторантът е изключително популярен. По-неизвестно е, че в селото е и фермата за охлюви "Еко-Телус", която е отворена за туристически посещения. Фермата разполага със собствен ресторант, където можете да опитате продукцията на място, ако не искате миди.

Нос Калиакра

От Българево само за 10 минути ще стигнете до нос Калиакра. Носът е едновременно природен и археологически резерват и е един от 100-те национални туристически обекта. Там можете да разгледате останките от древна крепост и да посетите прилежащия музей, в който са показани откритите в резервата находки. Носът е вдаден на 2 км в морето и оттам се откриват забележителни гледки във всички посоки.

Залив Болата

В непосредствена близост се намира едно от най-красивите места по цялото крайбрежие - залив Болата. Заливът е част от резерват Калиакра, заради което там няма да видите заведения, но е разрешено за плажуване, така че си отделете поне ден за това.

Тюленово

Когато говорим за Северното Черноморие, няма как да не споменем скалния бряг на село Тюленово, откъдето някога е можело да се наблюдават стада тюлени. Днес такива няма, но Скалната арка и многото подводни пещери правят селото интересна дестинация както за туристи, така и за почитатели на гмуркането и на скалното катерене.

Плажове

Ако нощувате в Балчик или някое от селата в околността, можете на практика всеки ден да избирате различен плаж, до който да стигате лесно и бързо. Освен Болата особено препоръчваме плажовете в Крапец и Дуранкулак, където е гарантирано, че няма да се надпреварвате за място с други туристи. Широките пространства на Шабла също не са за изпускане.

Още от Капитал