Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
22 юни 2019, 9:50, 2643 прочитания

ДТ "Стоян Бъчваров" посреща 100-годишен юбилей в обновени сгради

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
ДТ "Стоян Бъчваров" посреща 100-годишен юбилей в обновени сгради

Драматичният театър "Стоян Бъчваров" се готви да посрещне своя 100-годишен юбилей през 2021 г. с напълно обновен сграден фонд. След като през 2013 г. бе ремонтирана основната сцена със средства от ОП "Региони в растеж", преди дни бе положено начало на изпълнението на проект по ОП "Региони в развитие" за обновяването и на сцена филиал. И двете сгради са паметници на културата. Индикативната стойност на дейностите, които предстоят за ремонта на филиала, е 7.1 млн. лв. Преди дни кметът Иван Портних връчи официално документите на ръководството на театъра. Сред тях бе и споразумението между Министерството на културата, Община Варна като бенефициент и Театрално-музикален продуцентски център Варна, като партньор.


Проектът предвижда цялостен вътрешен ремонт на зрителната зала, обзавеждане с нови зрителски кресла, реконструкция и модернизация на сценичното пространство с въвеждане на нова механизация – въртящ кръг и повдигащи съоръжения; изграждане на нова камерна сцена; ремонт, разширяване и модернизация на репетиционната зала, пълна подмяна на ВиК мрежата. Историческата справка сочи, че основен ремонт на сцена филиал не е бил извършван повече от половин век. Възраждането на сградата ще бъде извършвано под взора на Иван Церов, (кметът на Варна 1909 – 1912), положил през 1912 г. основния камък на театъра, чийто строеж се проточва чак до 1932 г. Негова скулптора бе открита преди месец в градинката пред ДТ "Стоян Бъчваров".

Обновяването на красивите сгради е част от политиката на Община Варна за съхранение на културно-историческото наследство в морската столица. В резултат напълно възстановени са вече сградите - паметници на културата, като Юнашкия салон, Дома на флота, Моряшкия клуб, разположени в сърцето на Варна.

Илюстрация


Започна изграждане на рибарско пристанище във ВарнаСтроително-монтажните работи на новото рибарско пристанище в местността Карантината, район Аспарухово, вече започнаха. Проектът се финансира по Програмата за морско дело и рибарство, чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.Общата стойност на проекта е 13.7 млн. лв, от които 7.9 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ, а собственият принос на Община Варна е 5.7 млн. лв. Новото рибарско пристанище ще бъде построено по проект на Центъра по хидро- и ареродинамика към ИМСТ – БАН. Ръководител на екипа е проф. д-р инж. Румен Кишев, а подводната хидрография с подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Иван Добрев.

Основната цел е осигуряване на възможност за ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, първа продажба и спедиция на уловите от риба. Реализацията му ще осигури устойчиво развитие на риболовната дейност в общината, запазване на рибарството кат занаят, създаване на нови работни места. В момента съществуващото рибарско пристанище няма защитена акватория за безопасно акостиране на рибарските лодки, а територията му е недостатъчна. Това ни мотивира да стартираме новия проект, обяснява кметът на Варна Иван Портних. След реализацията му територията и акваторията на новото рибарско пристанище ще бъдат организирани така, че според предвижданията в Общия устройствен план на Варна да се осъществява поетапно продължение на достъпа край морето в източна посока до нос Галата и оттам – на юг.

Пристанът е предвиден за над 100 плавателни съда. Ще бъде извършено пристрояване и надстрояване на съществуващото хидротехническо съоръжение, изграждане на нови пристанищни съоръжения за защита от ветрово и вълново въздействие, за обслужване на риболовни кораби и първа продажба на уловите от прясна риба. Откъм брега ще има голяма рампа за колесари, за да влизат лодките в морето, сервиз за ремонт на плавателните съдове. Рибарското пристанище "Карантината" ще бъде най-модерното по Северното Черноморие, уверяват проектантите. Пристанът ще е естествен завършек на Аспаруховия парк, който Община Варна предвижда да превърне във втората Морска градина на Варна - с изграждане на алеи и места за отдих. Самата форма на вълнолома ще е с място за пешеходци и разходки из порта, без да се пречи на работата и лодките. Строежът на пристанището трябва да завърши през 2020 г.

Нов образователен кампус събира красиви умове

ДТ "Стоян Бъчваров" посреща 100-годишен юбилей в обновени сгради

[Община Варна]

Новата сграда на Математическа гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна ще бъде пример за училище на XXI век. Идейният проект предвижда строителство на 4-етажна сграда с РЗП от 20 000 кв. м, осигуряваща най-модерни условия за учебен процес. За реализирането му правителството вече прехвърли на Община Варна два терена с обща площ около 22 дка. Математическата гимназия е едно от емблематичните училища във Варна, чиито възпитаници завоюват ежегодно отличия в национални и международни олимпиади. И през 2019 г. младите красиви умове спечелиха първо място в конкурс на НАСА за космически колонии, както и златни медали в състезания по астрономия, физика, информатика, математика, природни науки. В момента училището дели една сграда с ОУ "Захари Стоянов", затова е крайно необходимо да осигурим комфортна среда за децата от двете учебни заведения, казва кметът Иван Портних.

"През последните две години обсъждаме възможностите как Варна от Град на знанието с над 38 000 ученици и над 40 000 студенти да продължи развитието си като Град на високите технологии. Конкретната задача е изграждането на първия в България Математико-технологичен кампус. Защото високотехнологичните компании, които все повече навлизат в България, а и във Варна, все по-трудно намират кадри. Тези, които осигуряват университетите, не са достатъчни, затова вече се търсят отличниците в училище", казва кметът. Целта на новия кампус, разположен на 22-та дка, ще бъде създаване на условия за отлична подготовка и развитие на младите хора. Освен новата сграда на Математическата гимназия, която предстои да бъде изградена, там са базирани и две професионални гимназии, като първата – по горско стопанство и дървообработване, вече е с реновирана сграда по ОП "Региони в растеж". Извършено е частично преустройство на част от първия етаж на учебно-производствения корпус чрез изграждане на нови кабинети и работилници за професионална квалификация. Ремонт е предвиден и за Професионалната гимназия по електротехника. Тези три училища обхващат около 2700 ученици и са естествената среда за развитие на технологичните млади таланти.

"Амбицирани сме да превърнем района в център за обучение по математика, информатика, технологии, техника. Ще инвестираме средства в обновяване на инфраструктурата, на сградния фонд, ще осигурим технологично оборудване,ще изградим обекти с общи функции - като плувен басейн, многофукционална спортна зала, с цел осигуряване на условия за спорт на всички ученици. Човешкият капитал привлича инвестиции, не само политическата стабилност, данъчните преференции и климатични условия. Вярвам в това", казва кметът Иван Портних.

Капитал градове: Варна

Текстът е част от специалното издание "Капитал градове: Варна". Изданието изследва икономиката на Варна и региона, разказва за успешните практики, очертава проблемите и техни решения.

В изданието ще прочетете още:

 • Икономиката на Варна в числа - заетост, средна заплата, БВП
 • Е-байкове, яхти и други предимства да живееш на морето
 • Милиони охлюви и какво да правим с тях
 • Шумен се цели в автопроизводството
 • Лавандуловото бъдеще на Добрич

Прочетете

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

#ЕКИПЪТ: Успех в строителството #ЕКИПЪТ: Успех в строителството

Инж. Николай Иванов, новият регионален мениджър на "Трейс Груп Холд" за област Стара Загора, разказва за инфраструктурните проекти на компанията

24 мар 2020, 1213 прочитания

"Собствениците на детски площадки са длъжни периодично да проверяват безопасността им" "Собствениците на детски площадки са длъжни периодично да проверяват безопасността им"

Казва Благовеста Шинева, управител на Център за изпитване и европейска сертификация - Стара Загора

19 мар 2020, 1040 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Алкомет с нова високотехнологична 2500-тонна преса

Нова 2500-тонна преса SMS HybrEx за алуминиеви профили бе открита в "Алкомет" АД през май 2019 г.

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Проф. д-р Коста Костов: Колкото повече знаем за заразата, толкова по-добре ще се справим с нея

Ръководителят на Медицинския експертен съвет към Министерския съвет пред "Капитал"

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10