Училището, в което правилата са закон

Едно от трите прогресивни училища в страната, подпомагани от "Фондация за образователна трансформация" на Явор Джонев, работи във Варна

Когато има търсене, идва и предлагането. Този принцип работи във всяка пазарна сфера, включително в образованието. "В града имаше няколко различни общности, които искаха едно и също, но търсенията им бяха разнопосочни и нефокусирани", казва Янина Христова. Тя заедно с още няколко варненци и с Института за прогресивно образование откриха през септември миналата година в града училище, което трябва да обясни на децата как "работи" светът, в който живеят. Наричат го Второ прогресивно училище. Има и първо и трето, но останалите две са в София.

Идеята за варненското училище идва от малка общност родители и учители, които споделят общи ценности и визия за развитието на децата си. И са критични към конвенционалната система на образование у нас. "Повечето от тях се увличаха от форми на демократични училища, които отричат изцяло организираните форми на образование. Ние привлякохме родители, които виждат недостатъците на системата и имат желание да допринесат за промяната, но без да отричат всичко, което е свързано със структура, стандарти и системи", казва Христова.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове