Wi-Fi "по европейски стандарти"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Wi-Fi "по европейски стандарти"

Wi-Fi "по европейски стандарти"

Vivacom осигурява безжичен интернет в над 70 населени места по програмата WiFi4EU

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за нейтив пакети.
2274 прочитания

През последните няколко години пакетите за мобилен пренос на данни предлагат все повече

и повече гигабайти на клиентите на телекомите. Ако обаче сте твърде активен консуматор на видеосъдържание и особено на стрийминг услуги, тези на пръв поглед неизчерпаеми извори на безжичен интернет рязко може да пресъхнат точно тогава, когато са ви най-нужни.

В такива моменти добрият стар Wi-Fi достъп напомня за себе си и нагледно демонстрира, че изобщо не е отживелица. А телеком операторите, които осъзнават този факт, активно инвестират в привеж- дането на безжичния достъп към потребителските изисквания на 21-и век.

В аналогична посока работи и Европейската комисия (ЕК) със своята програма WiFi4EU, като осигурява целево финансиране на общинско ниво за изграждане на безплатен безжичен интернет. "Много от актуалните ни иновативни инициативи в момента са свързани именно с проектите за изграждане на зони за безжичен достъп от програмата WiFi4EU под егидата на българския еврокомисар Мария Габриел", разказва Илияна Василева, регионален мениджър "Корпоративни продажби" на Vivacom за регион Пловдив и Пазарджик. Според нея работата

по проектите започва преди малко повече от година и половина, като общините демонстрират изключителна активност, кандидатствайки на два етапа.

"Програмата даде възможност на всички общини както в България, така и в целия ЕС да кандидатстват за целева субсидия за изграждане на Wi-Fi мрежа. У нас имаме много голям интерес – общините са 265, от които одобрени бяха 176. Около 70 от тях работят с Vivacom. Така че това направление е нещо, с което можем да се гордеем, особено в нашия регион",

разказва Василева. И допълва: "През последните няколко месеца в зоната, за която отговарям аз, успяхме да реализираме проекти за нови Wi-Fi зони в 7 населени места – район "Централен" на Пловдив, община Марица, Панагюрище, Раковски, Стамболийски, Стрелча и Пещера." Субсидията е една и съща за всички общини независимо от размерите им – 15 хил. Евро, или около 30 хил. лв. Което според Василева може да е "и много, и малко".

Стриктни изисквания от ЕК

Това е така, защото Европейската комисия има редица доста стриктни изисквания към точките, изградени по WiFi4EU. Основното правило е да се осигури 30 мегабита в секунда симетричен достъп. "По малките населени места е трудно да се гарантират 30 мегабита и изпълнителите рискуват да се компрометират", твърди Илияна Василева. Затова според нея в много случаи общините избират една фирма за поставянето на самите безжични точки, но в крайна сметка се спират на Vivacom за осигуряване на интернет достъпа, "тъй като при нас водещото е с какво качество предоставяме услугите".

В Панагюрище пък Vivacom демонстрират изключителна скорост на работата, като успяват да организират първото откриване на подобна Wi-Fi зона в България. "На церемонията дойде лично еврокомисарят Мария Габриел. Неофициално се твърди дори, че това е първата зона по

проекта в ЕС. Трудно може да засечем дали наистина е така, но е факт, че зоната беше изградена буквално в първите седмици, когато проектът стартира на европейско ниво", споделя Василева.

Друго важно техническо изискване на ЕК е как да бъдат разположени точките за достъп, така че да има непрекъсваемост на сигнала. Също така трябва да бъде спазен определен минимален брой точки за достъп и изпълнителят да осигури поддръжка на мрежата за период от минимум 3 години. Което също си е предизвикателство, при положение че голяма част от хардуера е на открито и е изложен на потенциално лоши атмосферни условия. Идеята на ЕК също така е тези зони да бъдат максимално видими, както и да се изгради широка единна мрежа на територията на общините от ЕС. "Също така, когато потребителят веднъж се логне, системата автоматично го разпознава, когато отиде на друго място в Европейския съюз, където има достъп по WiFi4EU", разказва Илияна Василева. "На телефона така или иначе имаш мобилен интернет. Но ако тръгнеш да гледаш клипчета или телевизия, това бързо изчерпва интернет пакета, който използваш. Така че това наистина е проект с обществено значение", обобщава смисъла от инициативата мениджърката от Vivacom.

Да отидеш в Раковски и да стриймваш... папата

"В Раковски пък успяхме да изградим Wi-Fi зоната точно преди визитата на папа Франциск", споделя също така Василева. Едно от изискванията и на областния управител, и на кмета, и на областния директор на МВР е било да се укрепи мобилната мрежа с оглед очакваното голямо струпване на хора и масовото излъчване на видео в реално време, което може да предизвика сривове и да заплаши сигурността. "Тази Wi-Fi мрежа, която изградихме точно преди самото мероприятие, изключително допринесе за качествената връзка и хората да се порадват на момента", допълва представителката на Vivacom. Затовапо време на самото събитие телекомът осигурява много по-голям от изисквания от ЕК капацитет от 30 мегабита в секунда - "защото това все пак е добър имидж за самите нас. Малко съвпаднаха нещата, беше и късмет, че още при първото кандидатстване Раковски беше одобрен. Но и с помощта на общината успяхме да направим всичко навреме за визитата".

Все пак най-мащабният WiFi4EU проект в региона, за който Василева отговаря, е този за община Пловдив. "Работихме най-вече с кмета на район "Централен" Георги Стаменов и проектът беше одобрен. Изградихме три зони за достъп на ключови точки в града. Наскоро направихме официалното откриване на зоните в Дондуковата градина, парка "Кочо Чис- теменски" и "Парка на 19-и век", споделя мениджърът на Vivacom. Идеята е била да бъдат избрани такива места и обекти, които, от една страна, да са с обществено значение, а от друга – там да няма интернет достъп. Защото, за да се отпуснат пари от Европейската комисия, проектът трябва да отговаря на редица изисквания и едно от тях е именно в съответната локация да няма съществуващ Wi-Fi.

"С Пловдив и околните общини си партнираме много добре – принципно, за да се реализират подобни проекти, ние всичко може да им кажем, но те ако не пожелаят да кандидатстват, няма как да се случат нещата. За момента определено срещаме интерес от тях", обобщава работата си с местната власт Илияна Василева. С добро сътрудничество с местнатa власт може да се похвали и Весела Табакова, другият мениджър "Корпоративни клиенти", която отговаря за проекти в другата част на Пловдивска област, както и в областите Смолян и Кърджали. През последните няколко месеца в региона са изградени безплатни Wi-Fi зони в Първомай и Хисаря.

Свободен достъп до интернет вече е на разположение на първомайци и гости на града в зоната на градския парк в центъра. В Хисаря предстои да стартират офици- ално четири Wi–Fi зони по европейския проект. Свободният и безплатен достъп до мрежата също ще бъде с наименование WiFi4EU. "През месец май в община Чепеларе финализирахме проект по изграждане на видеонаблюдение. Изключително сложен проект, който бе изграден на те- риторията на няколко населени места в общината – Чепеларе, Пампорово, Мечичал и Хвойна. Основният приоритет на проекта е повишаване на сигурността на жителите и гостите на града и опазване на имуществото", разказва Табакова. "Към

проекта в общината изградихме мониторинг център, който ще бъде поддържан изцяло от Vivacom, като до него сме осигурили и достъп на РПУ – град Чепеларе."

Мениджърът на телекома споделя, че това е първият проект за видеонаблюдение в района, като преговорите са продължили повече от година.

Камерите на входа и на изхода на селището са с дигитален алгоритъм за раз- познаване на номерата на автомобилите, така че се очаква чрез тях да се постигне значителна превенция на престъпността, както и организация на движението по време на зимния сезон, когато автомобилният трафик е изключително засилен. Както Табакова отбеляза, основен приоритет за телекома ще бъде рeaлизирането на все повече проекти в сферата на "умните" градове, тъй като последните "са повече от тенденция – те са вълната на бъдещето, защото светът става все по урбанизиран".

От Vivacom също така започват да водят преговори с хотелите в региона за осигуряване на допълнителни услуги от ново поколение – Smart Wi-Fi, HD интерактивна телевизия и др.

През последните няколко години пакетите за мобилен пренос на данни предлагат все повече

и повече гигабайти на клиентите на телекомите. Ако обаче сте твърде активен консуматор на видеосъдържание и особено на стрийминг услуги, тези на пръв поглед неизчерпаеми извори на безжичен интернет рязко може да пресъхнат точно тогава, когато са ви най-нужни.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  hotclick avatar :-|
  hotclick

  Но пък идва и WiFi 6, така ме ако от сега операторите започнат да изграждат трасетата за него, когато стъпи и в България, няма да има нужда отново след години да преинсталират/преоборудван всичко наново.
  https://smartarena.bg/wifi-6/
  Освен, че ще бъде по-бърза връзката, свързаността ще бъде много по-качествена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Пари за смет

Пари за смет

Сладка зона

Сладка зона

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.