С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 ное 2019, 8:10, 1811 прочитания

Уиски в сандък

Уиски бар "Сандъкъ" в Пловдив има винаги налични 250 вида уиски

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Уиски можеш да си поръчаш във всяка кръчма. Но уиски барът в Пловдив е един – в "Капана", разбира се. Разликата я прави Гаро Узунян – дипломант от уиски академията в Единбург, Шотландия, и собственик на култовия "Сандъкъ". Уискито е напитката, която не толкова обичам да пия, колкото да уча и разказвам за нея, казва усмихнатият арменец. В уютния "Сандъкъ" има винаги налични 250 вида уиски, а от създаването на бара преди 3 години досега оттук са минали 600 вида уиски. "Без канадско, него ми предстои тепърва да откривам", уточнява Гаро. За ценността на шотландската напитка той има не само дегустационни доводи. "През 2018 година износът на уиски от Шотландия е на стойност 4.7 милиарда паунда. Уискито е една от най-бързо развиващите се индустрии и най-добрият инвестиционен инструмент последните 10 години. На фона на злато и диаманти, които са със "замразени цени", уискито бележи рекорден ръст на места с над 700% . Може да се каже, че аз съм уиски инвеститор, а не сноб", шегува се Гаро Узунян.

"Сандъкъ" – името на уиски бара идва от старите военни сандъци, от които е скован. В артистичен квартал като "Капана" всеки иска да е по-различен и Гаро Узунян не прави изключение. Той сам си прави заведението. Три месеца работи само в него, без да излиза никъде, защото се страхувал да не копира подсъзнателно чужди идеи. Исках задължително в бара да има дърво, защото шотландците казват, че дървото прави уискито – казва собственикът на "Сандъкъ".


Гаро Узунян е готов да анатемоса всеки, който цопне кубче лед в напитката си. Това е неграмотност, гневи се той. Но е убеден, че уискито трябва да се пие охладено. Как го прави? С уиски камъни, които не са порести. Слага ги в чашата, без да се разреди уискито. И тъй като "Сандъкъ" е място не само за приятелски срещи, но и за уиски познания, собственикът учи тези, които искат да учат. "Като носител на знанието за уиски мога да кажа как ще се възприеме най-добре: на стайна температура, без лед, с няколко капки вода. Ако е много силен бленд бърбън, тогава може да се сложи и повече вода. Но в никакъв случай кола или пък студен чай. Най-известният коктейл е скоч със сода и две капки лимон. Но на сингъл малц уиски, отлежавало поне 12 години, е грехота да сложим каквото и да е", обяснява той.

За уискито в "Сандъкъ" предлага само осем шоколада и нищо друго. Те са разработка на Гаро Узунян. Рецептите създава след последното си посещение в Шотландия. Всеки шоколад е аналог на осемте основни вкуса уиски. Разбира се, собствената марка шоколад се казва "Гарос". И се дегустира като уиски – съвсем леко се разтърква по небцето. Това не е шоколад, който ще ви засити със сладостта си. Но ще подсили усещането ви за уискито.

Повечето клиенти в "Сандъкъ" са мъже. Но когато дойдат жени, Гаро Узунян се възхищава от усета им към уискито. "Не зная дали е вродено или защото обикновено те са готвачите вкъщи и познават много повече вкусове и аромати от мъжете, но с анализа на уискито се справят отлично", разсъждава Узунян. И прави усилия да привлече на дегустационните си лекции все повече ценители. Когато изпраща поканите за своите уиски проповеди, Гаро Узунян винаги предупреждава: два часа преди дегустация – никакво пушене, никаква дъвка, никакъв парфюм, никакви пикантни храни. "Когато ще пием уиски за удоволствие – можем да си позволим да бъдем по-небрежни. Но когато ще откриваме нова марка – тогава се подготвяме за насладата така, както го правят и шотландците."

Капитал Градове: Пловдив

Текстът е часът от специалното издание "Капитал Градове: Пловдив". Изданието се разпространява заедно със седмичния "Капитал" в периода 20 - 26 септември.

Какво ще прочетете в "Капитал Градове: Пловдив":

- Пловдив расте икономически и демографски, но е инфраструктурно неподготвен за това

- Буумтаун или как изглеждат икономическите характеристики на Пловдив

- Как се развива пазарът на имоти в града

Купете

  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

"Екстрапак" инвестира 25 млн. лв. в модерен бизнес център във Велико Търново "Екстрапак" инвестира 25 млн. лв. в модерен бизнес център във Велико Търново

Изграждането му ще отнеме две години и ще приключи през есента на 2021 г.

8 ное 2019, 3467 прочитания

Вижте етикета Вижте етикета

"Вебер Етикетен България" вече десет години предлага разнообразни решения за етикетиране на продукти

8 ное 2019, 1117 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Капитал градове" Затваряне
Традиции, качество, иновации. От ЗАХАРНИ ЗАВОДИ

Групата продължава с амбициозни инвестиции и през следващите години

Още от Капитал
Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

30 години след 10-и: Каква я мислехме, каква стана

Българите са по-богати от всякога, но и все по-тревожни, че демокрацията, в която живеят, е имитация

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

20 въпроса: Христо Христозов

"Практиката показва, че бързите решения имат висока цена и рядко са устойчиви"

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10